Τετάρτη, 29 Μαΐ, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Κασπίας στο Ασγκαμπάτ του Τουρκμενιστάν, στις 29 Ιουνίου 2022. (Grigory Sysoyev/Sputnik/Pool μέσω Reuters)

Πούτιν: Η Ρωσία θα απαντήσει αν το ΝΑΤΟ δημιουργήσει υποδομές στη Φινλανδία, Σουηδία

ΜΟΣΧΑ – Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο εάν το ΝΑΤΟ αναπτύξει στρατεύματα και υποδομές στη Φινλανδία και τη Σουηδία μετά την ένταξή τους στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, δεν έχουμε τα προβλήματα που έχουμε με την Ουκρανία. Θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, εμπρός», δήλωσε ο Πούτιν στη ρωσική κρατική τηλεόραση μετά από συνομιλίες με περιφερειακούς ηγέτες στο πρώην σοβιετικό κράτος του Τουρκμενιστάν της κεντρικής Ασίας.

«Αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπήρχε απειλή πριν, ενώ τώρα, αν αναπτυχθούν εκεί στρατιωτικά αποσπάσματα και υποδομές, θα πρέπει να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο και να δημιουργήσουμε τις ίδιες απειλές για τα εδάφη από τα οποία δημιουργούνται απειλές προς εμάς».

Είπε ότι ήταν αναπόφευκτο οι σχέσεις της Μόσχας με το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη να οξυνθούν λόγω της συμμετοχής τους στο ΝΑΤΟ.

«Όλα ήταν καλά μεταξύ μας, αλλά τώρα μπορεί να υπάρξουν κάποιες εντάσεις, σίγουρα θα υπάρξουν», είπε. «Είναι αναπόφευκτο αν υπάρχει απειλή για εμάς».

Ο Πούτιν έκανε το σχόλιό του μία ημέρα αφότου η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ήρε το βέτο της στην αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη συμμαχία, αφού οι τρεις χώρες συμφώνησαν να προστατεύουν η μία την ασφάλεια της άλλης.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη μπορούν να προχωρήσουν με την αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι οι στόχοι αυτής που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία παραμένουν αμετάβλητοι, ότι στόχος της είναι να «απελευθερώσει» την περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας και να δημιουργήσει συνθήκες για να διασφαλίσει την ασφάλεια της Ρωσίας.

Είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει στην Ουκρανία και ότι η στρατιωτική επέμβαση εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Δεν υπήρχε ανάγκη, είπε, να τεθεί προθεσμία για τον τερματισμό της εκστρατείας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε