Τετάρτη, 04 Δεκ, 2024
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, συναντάται με την ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα στις 14 Ιουνίου 2024. (Natalia Kolesnikova/AFP μέσω Getty Images)

Πούτιν: Η Ρωσία θα συνεχίσει να δοκιμάζει το νέο υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα στον πόλεμο

«Θα καθορίσουμε τους στόχους κατά τη διάρκεια των επόμενων δοκιμών των προηγμένων πυραυλικών συστημάτων μας, με βάση τις απειλές για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την Παρασκευή ότι ένα νέο υπερυχητικό σύστημα βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς, το οποίο δοκιμάστηκε πρόσφατα στον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει επισήμως ενταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και θα συνεχίσει να αξιολογείται σε συνθήκες μάχης.

Ο Πούτιν έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 22 Νοεμβρίου στη Μόσχα με αξιωματούχους άμυνας και αναπτυξιακούς φορείς πυραύλων, σύμφωνα με το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Αυτό έρχεται μετά την αποκάλυψη από τον Ρώσο ηγέτη ότι το νέο σύστημα υπερυχητικών βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς «Ορέσνικ» χρησιμοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου για να πλήξει στόχους στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο.

«Θα συνεχίσουμε αυτές τις δοκιμές, περιλαμβανομένων και εκείνων σε συνθήκες μάχης, ανάλογα με την κατάσταση και τις απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Tass.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας αρχικά εκτίμησαν ότι το βλήμα που στόχευσε το Ντνίπρο ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM), με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, να δηλώνει ότι όλες οι παράμετροι ταίριαζαν με εκείνες ενός ICBM και ότι «ο Πούτιν χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πεδίο δοκιμών» για το νέο σύστημα όπλων.

Οι αναλυτές εκτίμησαν ευρέως ότι η υπερυχητική επίθεση ήταν μια προειδοποίηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, μετά την απόφαση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους βαλλιστικούς πυραύλους που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να πλήξουν ρωσικούς στόχους.

Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε στις 21 Νοεμβρίου ότι θεωρεί δίκαιο να πλήξει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους για επιθέσεις μέσα στη Ρωσία.

«Θα καθορίσουμε τους στόχους κατά τη διάρκεια των επόμενων δοκιμών των προηγμένων πυραυλικών συστημάτων μας, με βάση τις απειλές για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Πούτιν. «Θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε τα όπλα μας κατά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων αυτών των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους κατά των εγκαταστάσεών μας, και σε περίπτωση κλιμάκωσης επιθετικών ενεργειών, θα ανταποκριθούμε αποφασιστικά και αναλόγως.»

Ο Πούτιν ανέφερε επίσης στη συνάντηση της Παρασκευής στο Κρεμλίνο ότι ο πύραυλος Ορέσνικ «δεν είναι διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος ούτε όπλο μαζικής καταστροφής». Τέτοιου είδους στρατηγικά συστήματα όπλων έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, οι οποίες συνήθως συνδέονται με τη στρατηγική αποτροπή και διέπονται από διεθνείς συνθήκες, όπως η Νέα Συνθήκη Μείωσης Στρατηγικών Όπλων (Strategic Arms Reduction Treaty-START), η οποία πρόκειται να λήξει το 2026. Ο Πούτιν είχε αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στη Νέα START το 2023 λόγω της υποστήριξης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, αν και αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Μόσχα συνέχισε να τηρεί τα όρια για τις κεφαλές, τους πυραύλους και τα βομβαρδιστικά που επιβλήθηκαν από τη συνθήκη, όπως και η Ουάσιγκτον.

Άλλες χώρες αναπτύσσουν επίσης υπερυχητικά συστήματα πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς, σύμφωνα με τον Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι πιστεύει πως μόνο η Ρωσία τα έχει έτοιμα για ανάπτυξη. Επίσης, ο Ρώσος ηγέτης υποστήριξε ότι, αν και ο νέος πύραυλος δεν είναι στρατηγικό όπλο, η χρήση του θα μπορούσε να έχει παρόμοιο καταστροφικό αντίκτυπο.

«Λόγω της ισχύος της πλήξης του, ειδικά σε περίπτωση μαζικής, ομαδικής εκτόξευσης, και σε συνδυασμό με άλλα ακριβή συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία διαθέτει επίσης η Ρωσία, το αποτέλεσμα της χρήσης του κατά στόχων του εχθρού θα ήταν συγκρίσιμο με τα στρατηγικά όπλα», δήλωσε ο Πούτιν.

Στη διάρκεια της ίδιας συνάντησης, ο Διοικητής των Στρατηγικών Δυνάμεων Πυραύλων της Ρωσίας, Σεργκέι Καρακαγιέβ, χαρακτήρισε το Ορέσνικ «ασύγκριτο» στον κόσμο και ισχυρίστηκε ότι μπορεί να ξεπεράσει όλα τα υπάρχοντα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

«Με βάση τις αποστολές και το βεληνεκές αυτού του όπλου, μπορεί να πλήξει στόχους σε όλη την Ευρώπη, κάτι που το διαφοροποιεί από άλλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας όπλα», δήλωσε ο Καρακαγιέβ, υπονοώντας ότι κανένας από τους ευρωπαϊκούς συμμάχους της Ουκρανίας δεν είναι ασφαλής από την απειλή του.

Επιπλέον, ο CEO της Ροσκόσμος, Γιούρι Μπορίσοφ, δήλωσε στη συνάντηση ότι η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσει το 95% των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της χώρας και το 82% των αεροδιαστημικών δυνάμεων της με την προηγμένη υπερηχητική δυνατότητα πλήγματος που διαθέτει το σύστημα Ορέσνικ, υποδεικνύοντας ότι στόχοι σε όλο τον κόσμο μπορούν να στοχοποιηθούν.

Η ανάπτυξη αυτή έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν αυξάνει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, εν όψει της παράδοσης της εξουσίας στην κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία γρήγορα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα καταφέρει να πείσει τον Πούτιν και τον Ζελένσκι να καταλήξουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ή σε μία ειρηνική συμφωνία.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε