Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της τοξικής έκθεσης και του τρόπου ζωής που συνδέονται πλέον με τη νόσο Αλτσχάιμερ, ίσως ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα φάρμακα στην πρόληψη.(goodluz/Shutterstock)

Πραγματικές θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ;

Τα φαρμακευτικά προϊόντα έχουν αποτύχει, οπότε ας ασχοληθούμε με τις αιτίες

Γράφει ο Joe D. Haines, Jr

Η νόσος Αλτσχάιμερ παραμένει μια από τις πιο επίφοβες ασθένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προσβάλλει περίπου 6,2 εκατομμύρια Αμερικανούς, ενώ η επίπτωσή της αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050. Μετά από δεκαετίες έρευνας, δεν υπάρχει καμία πραγματικά αποτελεσματική ιατρική θεραπεία.

Τα εγκεκριμένα σήμερα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι, δυστυχώς, αναποτελεσματικά στο να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν αυτή την καταστροφική ασθένεια, η οποία στερεί από τα θύματα τη ζωή τους πολύ πριν φύγουν.

Ίσως οι επιστήμονες ψάχνουν σε λάθος μέρη για μια αποτελεσματική θεραπεία. Αντί για ένα μαγικό χάπι, μπορεί να είναι κάτι τόσο βασικό όσο ένας συνδυασμός αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, σωστής διατροφής και συμπληρωμάτων διατροφής και αποφυγής τοξινών.

Η πρώτη νέα θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ εδώ και 18 χρόνια, το Aduhelm, σχεδιάστηκε για να απομακρύνει τις πλάκες αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Αυτές οι πλάκες παρατηρούνται κατά την αυτοψία και εδώ και καιρό θεωρείται ότι σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Παρόλο που το Aduhelm στόχευε τις πλάκες, ήταν αναποτελεσματικό στο να σταματήσει ή να αντιστρέψει τη νοητική εξασθένιση. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε έγκριση υπό όρους για το Aduhelm τον Ιούνιο του 2021, παρά τις αντιρρήσεις μιας συμβουλευτικής επιτροπής. Επίσης, δεν συστήθηκε από τις ευρωπαϊκές αρχές. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το Aduhelm ήταν στην καλύτερη περίπτωση απογοητευτικό.

Ίσως αντί να επικεντρωθούμε σε φαρμακευτικές θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση βασικών παραγόντων που συνδέονται με τη νευροεκφυλιστική νόσο.

Με τα θλιβερά αποτελέσματα των φαρμακευτικών προϊόντων, ο διεθνώς αναγνωρισμένος νευροεπιστήμονας και νευρολόγος Δρ Ντέιλ Μπρέντεσον (Dr. Dale Bredeson) πρότεινε ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει τον εγκέφαλο να προστατευτεί από μεταβολικές και τοξικές απειλές. Σύμφωνα με τον Μπρέντεσον, οι απειλές αυτές περιλαμβάνουν τη φλεγμονή και την έλλειψη υποστηρικτικών θρεπτικών συστατικών, ορμονών και άλλων μορίων που υποστηρίζουν τον εγκέφαλο.

Είναι επίσης γνωστό ότι πολλές τοξίνες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα μπορεί να ευθύνονται για τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες νευρολογικές διαταραχές. Η εξάλειψη ή η μείωση αυτών των απειλών θα μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τον Μπρέντεσον. «The End of Alzheimer’s» (Το τέλος του Αλτσχάιμερ) (2021) είναι το πρόσφατο βιβλίο του Μπρέντεσον, το οποίο αναλύει το πειραματικό του πρόγραμμα για την πρόληψη και την αναστροφή της νόσου του Αλτσχάιμερ και της νοητικής εξασθένισης.

Το σχέδιο του Μπρέντεσον για την αντιστροφή της γνωστικής παρακμής είναι ένα πρόγραμμα που ονομάζεται ReCODE. ReCODE σημαίνει αναστροφή της νοητικής εξασθένισης. Το πρόγραμμα όχι μόνο αναστρέφει τη νοητική εξασθένιση, αλλά επιτρέπει επίσης στον ασθενή να διατηρήσει αυτή τη βελτίωση.

Ο κατάλογος των συμπληρωμάτων είναι εκτενής και περιλαμβάνει τα εξής:

  • Έλαιο MCT
  • Κουρκουμίνη
  • Ashwagandha (Ασβαγκάντα)
  • Bacopa (Μπακόπα)
  • Gotu Kola 
  • Θρεονικό μαγνήσιο
  • Ubiquinol (Ουμπικινόλη)
  • PQQ (Πυρρολοκινολίνη Κινόνη)
  • Ρεσβερατρόλη
  • Ωμέγα-3 (DHA/EPA)
  • Γλουταθειόνη
  • Προβιοτικά και πρεβιοτικά
  • Βιταμίνη D/βιταμίνη Κ
  • Βιταμίνη Ε
  • Βιοϊσοδύναμη HRT
  • Μεθυλοφολικό
  • Αλφα-λιποϊκό οξύ
  • Ψευδάργυρος
  • Βιταμίνη C
  • Φυλλικό οξύ

Ενώ αυτά μπορεί να φαίνονται σαν αρκετές βιταμίνες/συμπληρώματα για να πνίξουν ένα άλογο, αξίζει να τα λάβετε υπόψη σας όταν διακυβεύεται η μνήμη και η ζωή σας. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αμερικανική διατροφή στερείται δυστυχώς θρεπτικών συστατικών, ειδικά σε σύγκριση με τις δίαιτες πριν από 100 χρόνια. Οι διατροφικές ελλείψεις μιας ολόκληρης ζωής δεν μπορούν να αποκατασταθούν από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το παρόν για να κάνετε αλλαγές που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή σας.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η εξάλειψη της έκθεσης σε τοξίνες από τα τρόφιμα και το περιβάλλον μας. Το έργο της καθηγήτριας του ΜΙΤ Στέφανι Σένεφ (Stephanie Seneff) ξεχωρίζει ανάμεσα στον αυξανόμενο όγκο επιστημονικών στοιχείων που δείχνουν ότι οι πανταχού παρούσες τοξίνες, όπως η γλυφοσάτη και το αλουμίνιο, μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες για διάφορες νευρολογικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και ο αυτισμός. Το βιβλίο της Σένεφ, «Toxic Legacy» (Τοξική κληρονομιά), διερευνά με μεγάλη λεπτομέρεια τις σχέσεις μεταξύ της γλυφοσάτης και του αυξανόμενου αριθμού των χρόνιων ασθενειών μας.

Η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου μπορεί επίσης να παρέχει ενδείξεις για την πρόληψη και ενδεχομένως τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο Δρ Έμεραν Μάγιερ (Dr. Emeran Mayer) έχει ερευνήσει και γράψει εκτενώς για τη σύνδεση νου-εντέρου.

Ο Μάγιερ δείχνει πώς επικοινωνούν ο εγκέφαλος, το έντερο και το μικροβίωμα (η κοινότητα των μικροοργανισμών που ζει μέσα στον πεπτικό σωλήνα). Όταν αυτό το σύστημα επικοινωνίας είναι εκτός ισορροπίας, μπορούν να αναπτυχθούν σημαντικά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων νευρογενετικών ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, καθώς και η κατάθλιψη, το άγχος, ακόμη και ο αυτισμός.

Ο Μάγιερ υποστηρίζει απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής για την επίτευξη της ισορροπίας νου-εντέρου που είναι το κλειδί για την καλή υγεία. Το βιβλίο του, «The Mind-Gut Connection» (Η σύνδεση νου-εντέρου) συνιστάται για ανάγνωση.

Επομένως, μια καλή διατροφή, όπως συνιστά ο Μάγιερ, καθώς και τα συμπληρώματα που συνιστά ο Μπρέντεσον και η αποφυγή των τοξινών, όπως συνιστά η Σένεφ, θα υπερτερούν πιθανότατα έναντι οποιουδήποτε σημερινού συνταγογραφούμενου φαρμάκου μέχρι να επιτευχθεί μια σημαντική ανακάλυψη.

Ο Joe D. Haines, Jr, MD, MPH, FAAFP είναι πιστοποιημένος οικογενειακός ιατρός. Εκτός από την παθολογική ιατρική, ολοκλήρωσε επίσης μια ειδικότητα αεροδιαστημικής ιατρικής και έλαβε MPH ενώ υπηρετούσε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Ο Dr. Haines ασκεί την ιατρική επί 40 χρόνια και παραμένει ενεργός με την εργασία ιατρικών εμπειρογνωμόνων και το συγγραφικό έργο. Είναι βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν, υπηρετώντας ως χειρουργός της πτέρυγας του Σώματος Πεζοναυτών το 2011. Έχει πάνω από 200 δημοσιεύσεις σε μια μεγάλη ποικιλία περιοδικών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε