Αυστραλοί ερευνητές προτείνουν σε όλους να πλένουν το ρύζι πριν το μαγείρεμα για να μειώσουν ή να αποφύγουν την κατανάλωση πλαστικού, σύμφωνα με έρευνα πρώτη στο είδος της παγκοσμίως που μέτρησε τα επίπεδα μικροπλαστικών στο ρύζι.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Τζέικ Ο’Μπράιεν, είπε ότι οι άνθρωποι ίσως καταναλώνουν 3 έως 4 mg πλαστικού μέσω μιας μερίδας μη πλυμένου ρυζιού. Πλαστικά στο ρύζι άμεσου μαγειρέματος, που υπόκειται σε περισσότερη επεξεργασία, ήταν τέσσερις φορές περισσότερα, σύμφωνα με την έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε στο Journal of Hazardous Material.
«Όλα τα δείγματά μας, ασχέτως της συσκευασίας που είχαν, είχαν κάποια επίπεδα πλαστικού», είπε ο Ο’Μπράιεν στο 9News.
Ο Ο’Μπράιεν είπε ότι μάλλον πηγαίνει στο ρύζι ως κομματάκια πλαστικού μέσω της φθοράς και τριβής του πλαστικού στον αγροτικό εξοπλισμό.
«Καθώς το ρύζι μολύνεται πριν συσκευασθεί, το αν το αγοράζεις σε πλαστική ή χάρτινη συσκευασία δεν έχει διαφορά. Ούτε η το τίναγμά του έχει διαφορά. Μόνο το πλύσιμο βοηθάει», είπε ο Ο’Μπράιεν.
Ένα καλό πλύσιμο πριν το μαγείρεμα επίσης αφαιρεί το αμυλούχο περίβλημά του και ξένη ύλη.
Αλλαγές στην τεχνολογία παραγωγής οδήγησαν στην κυριαρχία των πλαστικών από τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την δεκατία του 1950.
Σε μια έρευνα για τα πλαστικά στα θαλασσινά τρόφιμα πέρυσι, η Queensland Alliance for Environmental Health Sciences βρήκε μόλυνση πλαστικού σε γαρίδες, στρείδια, και κάβουρες. Αλλά το μεγαλύτερο ποσό πλαστικού βρέθηκε στις σαρδέλες, που συνήθως τρώγονται ολόκληρες, μαζί με τα κόκκαλα και το πεπτικό σύστημα.
Αν και πολλές έρευνες δημιουργούν ανησυχία για τις επιπτώσεις των πλαστικών στο ανθρώπινο σώμα, στα όργανά του και στις ορμόνες, μια ευρύτερη κατανόηση είναι ακόμα περιορισμένη.
«Σε αυτό το στάδιο, δεν γνωρίζουμε για τις όποιες επιπτώσεις στην υγεία από την πέψη μικροπλαστικών μέσω κατανάλωσης φαγητού, αλλά γνωρίζουμε ότι όπου υπάρχει έκθεση, υπάρχει κάποιο είδος κινδύνου», είπε ο Ο’Μπράιεν.
Σύμφωνα με το Κέντρο για Διεθνή Περιβαλλοντικό Νόμο, τα μικροπλαστικά που εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να οδηγήσουν σε ένα φάσμα επιπτώσεων στην υγεία, όπως φλεγμονή και θάνατο κυττάρων και σωματικών ιστών, που συνδέονται με μια σειρά αρνητικών επιδράσεων στην υγεία όπως καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις, φλεγμονώδη ασθένεια εντέρων, διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα, χρόνια φλεγμονή, αυτοάνοσες ασθένειες, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, και εγκεφαλικό επεισόδιο.