Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Το πλύσιμο του ρυζιού προτείνεται αν δεν θέλετε να καταναλώσετε πλαστικό, λένε ειδικοί. (Pille R. Priske/Unsplash)

Προειδοποίηση μικροπλαστικών: Ειδικοί προτείνουν το πλύσιμο του ρυζιού για αποφυγή κατανάλωσης πλαστικού

Αυστραλοί ερευνητές προτείνουν σε όλους να πλένουν το ρύζι πριν το μαγείρεμα για να μειώσουν ή να αποφύγουν την κατανάλωση πλαστικού, σύμφωνα με έρευνα πρώτη στο είδος της παγκοσμίως που μέτρησε τα επίπεδα μικροπλαστικών στο ρύζι.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Τζέικ Ο’Μπράιεν, είπε ότι οι άνθρωποι ίσως καταναλώνουν 3 έως 4 mg πλαστικού μέσω μιας μερίδας μη πλυμένου ρυζιού. Πλαστικά στο ρύζι άμεσου μαγειρέματος, που υπόκειται σε περισσότερη επεξεργασία, ήταν τέσσερις φορές περισσότερα, σύμφωνα με την έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε στο Journal of Hazardous Material.

 

Μικροπλαστικά έχουν ανιχνευθεί στο ρύζι, βρήκε μια ερευνητική εργασία στην Αυστραλία. Η φωτογραφία δεν σχετίζεται με την ερευνητική εργασία. (Joker/Alexander Stein/Getty Images)

 

«Όλα τα δείγματά μας, ασχέτως της συσκευασίας που είχαν, είχαν κάποια επίπεδα πλαστικού», είπε ο Ο’Μπράιεν στο 9News.

Ο Ο’Μπράιεν είπε ότι μάλλον πηγαίνει στο ρύζι ως κομματάκια πλαστικού μέσω της φθοράς και τριβής του πλαστικού στον αγροτικό εξοπλισμό.

«Καθώς το ρύζι μολύνεται πριν συσκευασθεί, το αν το αγοράζεις σε πλαστική ή χάρτινη συσκευασία δεν έχει διαφορά. Ούτε η το τίναγμά του έχει διαφορά. Μόνο το πλύσιμο βοηθάει», είπε ο Ο’Μπράιεν.

Ένα καλό πλύσιμο πριν το μαγείρεμα επίσης αφαιρεί το αμυλούχο περίβλημά του και ξένη ύλη.

Αλλαγές στην τεχνολογία παραγωγής οδήγησαν στην κυριαρχία των πλαστικών από τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την δεκατία του 1950.

Σε μια έρευνα για τα πλαστικά στα θαλασσινά τρόφιμα πέρυσι, η Queensland Alliance for Environmental Health Sciences βρήκε μόλυνση πλαστικού σε γαρίδες, στρείδια, και κάβουρες. Αλλά το μεγαλύτερο ποσό πλαστικού βρέθηκε στις σαρδέλες, που συνήθως τρώγονται ολόκληρες, μαζί με τα κόκκαλα και το πεπτικό σύστημα.

Ψητές σαρδέλες σε μια ταβέρνα στην Μήλο. (Akturer/Shutterstock)

 

Αν και πολλές έρευνες δημιουργούν ανησυχία για τις επιπτώσεις των πλαστικών στο ανθρώπινο σώμα, στα όργανά του και στις ορμόνες, μια ευρύτερη κατανόηση είναι ακόμα περιορισμένη.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν γνωρίζουμε για τις όποιες επιπτώσεις στην υγεία από την πέψη μικροπλαστικών μέσω κατανάλωσης φαγητού, αλλά γνωρίζουμε ότι όπου υπάρχει έκθεση, υπάρχει κάποιο είδος κινδύνου», είπε ο Ο’Μπράιεν.

Σύμφωνα με το Κέντρο για Διεθνή Περιβαλλοντικό Νόμο, τα μικροπλαστικά που εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να οδηγήσουν σε ένα φάσμα επιπτώσεων στην υγεία, όπως φλεγμονή και θάνατο κυττάρων και σωματικών ιστών, που συνδέονται με μια σειρά αρνητικών επιδράσεων στην υγεία όπως καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις, φλεγμονώδη ασθένεια εντέρων, διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα, χρόνια φλεγμονή, αυτοάνοσες ασθένειες, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε