Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
(φωτ. αρχείου)

Προγράμματα φιλοξενίας για τους νέους της ελληνικής ομογένειας

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας προάγει τη σύνδεση των παιδιών και των νέων του εξωτερικού με τις ρίζες τους και τις παραδόσεις του τόπου καταγωγής τους

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών οργανώνει προγράμματα φιλοξενίας παιδιών της ελληνικής ομογένειας ανά τον κόσμο, με στόχο τη γνωριμία, τη σύνδεση και την εξοικείωση με την Ελλάδα, από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2023. Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν στη Μακεδονία, στην Κρήτη, στην Αθήνα και στη Λήμνο.

«Στόχος των προγραμμάτων είναι η επανασύνδεση και εξοικείωση των παιδιών και των νέων του Απόδημου Ελληνισμού με τις ρίζες τους, τον τόπο καταγωγής τους,  τον μοναδικό πλούτο του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την εθνική τους συνείδηση και την πολιτιστική τους ταυτότητα. Οι νέες και οι νέοι ομογενείς μας αποτελούν το πλέον πολύτιμο κεφάλαιο του Οικουμενικού Ελληνισμού και είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του πολιτισμού μας στα πέρατα του κόσμου», τονίζει σε ανακοίνωση της η ΓενικήΓραμματεία.

Σε μήνυμά του, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης τονίζει πως «ξεκινάμε φέτος δυναμικά την υλοποίηση των προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών και νέων Ομογενών απ’ όλον τον κόσμο».

Πιο συγκεκριμένα, μερικές από τις φιλοξενίες που θα υλοποιηθούν και θα στηριχθούν είναι οι ακόλουθες:

– Πρόγραμμα φιλοξενίας 45 νέων, ηλικίας 18-25 ετών της ελληνικής ομογένειας από την Αυστραλία, στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης από την 1η έως τις 11 Ιουλίου 2023, το οποίο διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, σε συνεργασία με την Χ.Α.Ν.Θ. και την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης. Η φιλοσοφία της φιλοξενίας αυτής εμπεριέχει στοιχεία και εικόνες ενός διαχρονικού ταξιδιού στην ιστορία, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική και τη γαστρονομία της περιοχής. Οι νέοι της Αυστραλιανής Ομογένειας θα έχουν μία μοναδική ευκαιρία να έχουν μία βιωματική επαφή με την Ελλάδα και να εντρυφήσουν στον ελληνικό τρόπο ζωής.

– Πρόγραμμα φιλοξενίας  50 νέων Κρητικής καταγωγής από την ομογένεια της Αυστραλίας, της Αμερικής, της Ευρώπης και Νότιας Αφρικής, το οποίο διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, κατά το χρονικό διάστημα  13-22 Ιουλίου 2023. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του 6ου  Συνεδρίου των Κρητών «Όπου Γης», στον Άγιο Νικόλαο, του Νομού Λασιθίου, το ίδιο χρονικό διάστημα. Περιλαμβάνει, εκτός από την παρακολούθηση του Συνεδρίου, επισκέψεις και ξεναγήσεις σε  αρχαιολογικούς χώρους, αξιοθέατα και μνημεία, βιωματική προσέγγιση ηθών και εθίμων, γαστρονομίας, μουσικής παράδοσης και παραδοσιακών χορών, σε Ρέθυμνο, Χανιά και Άγιο Νικόλαο. Το πρόγραμμα φιλοξενίας έχει ως στόχο τη σύσφιξη των δεσμών των νέων αποδήμων με τον τόπο καταγωγής τους, τη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό, τις λαϊκές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης.

– Για πρώτη φορά φέτος, πρόγραμμα φιλοξενίας 26 παιδιών και νέων ομογενών από τη Νέα Ζηλανδία στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κρήτη, στην Αθήνα και στη Λήμνο, από τέλη Σεπτεμβρίου έως αρχές Οκτωβρίου 2023. Το εν λόγω πρόγραμμα φιλοξενίας διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας και Εξαρχίας Ωκεανίας και την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Είναι η πρώτη φορά που  παιδιά και νέοι ομογενείς από τη Νέα Ζηλανδία θα επισκεφθούν την Ελλάδα και τα μέρη που συνδέουν ιστορικά τις δύο χώρες, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τους δεσμούς τους με την Ελλάδα, καθώς και την εθνική τους συνείδηση και πολιτιστική τους ταυτότητα. Η ομάδα των παιδιών και των νέων ομογενών θα συνοδεύεται από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας, υπέρτιμο και έξαρχο Ωκεανίας Μύρωνα.

– Σαρακατσάνικη βιωματική κατασκήνωση για 60 παιδιά ηλικίας 6-16 ετών από την Ομοσπονδία των Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας, στην κατασκήνωση Yuppi Camp στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής, από 23 έως 30 Αυγούστου 2023, με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Δημήτρης Μάνωλης

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε