Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Ο Δρ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καταθέτει ενώπιον του Κογκρέσου στο Καπιτώλιο, στην Ουάσιγκτον, στις 8 Μαρτίου 2023. (Chip Somodevilla/Getty Images)

Πρώην Διευθυντής του CDC: Οι φόροι των Αμερικανών χρηματοδότησαν τα πειράματα «κέρδους-λειτουργίας» στο εργαστήριο της Γουχάν

Ο Δρ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δήλωσε στους νομοθέτες την Τετάρτη ότι τα δολάρια από τους φόρους των Αμερικανών πολιτών χρηματοδότησαν επικίνδυνη έρευνα «κέρδους-λειτουργίας» σε κινεζικό εργαστήριο που βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για την προέλευση του ιού COVID-19.

Ο Ρέντφιλντ έκανε την παρατήρηση αυτή απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 8ης Μαρτίου της Ειδικής Υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πανδημία του κορονοϊού.

Η βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη (R-N.Y.) ρώτησε τον πρώην αξιωματούχο του CDC αν είναι πιθανό ότι «τα αμερικανικά φορολογικά δολάρια χρηματοδότησαν την έρευνα “κέρδους-λειτουργίας” που δημιούργησε αυτόν τον ιό;» αναφερόμενη στην υπόθεση ότι το παθογόνο πίσω από την COVID-19 διέρρευσε από ένα εργαστήριο στη Γουχάν.

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το NIH χρηματοδοτούσε τα πειράματα κέρδους-λειτουργίας», απάντησε ο Ρέντφιλντ, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η χρηματοδότηση προερχόταν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Έρευνα κέρδους-λειτουργίας χρηματοδοτούμενη από τους φορολογούμενους;

Η άποψη ότι τα αμερικανικά φορολογικά δολάρια χρηματοδότησαν τα πειράματα κέρδους-λειτουργίας στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν (WIV) έχει αμφισβητηθεί από τον Δρ Άντονι Φάουτσι, πρώην διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), τον πρώην διευθυντή του NIH Δρ Φράνσις Κόλινς και άλλους.

Τα πειράματα «κέρδους-λειτουργίας» περιλαμβάνουν τη μεταβολή των ιδιοτήτων ενός παθογόνου, όπως η ιογένειά του, προκειμένου να μελετηθούν οι πιθανές επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Η εν λόγω έρευνα είναι αμφιλεγόμενη λόγω των πιθανών κινδύνων που εγκυμονεί, καθώς καθιστά τους ιούς πιο θανατηφόρους.

Το ζήτημα του κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά φορολογικά δολάρια για τη χρηματοδότηση της έρευνας «κέρδους-λειτουργίας» στην Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εδώ και αρκετό καιρό και παραμένει γεμάτο αντιπαραθέσεις, καθώς ο ορισμός του τι ακριβώς συνιστά μια τέτοια έρευνα αποτελεί θέμα συζήτησης.

«Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς μετράει ως κέρδος-λειτουργίας, οπότε διαφωνούμε ως προς το τι χρειάζεται εποπτεία, πόσο μάλλον ποια θα πρέπει να είναι αυτή η εποπτεία», δήλωσε ο Νίκολας Έβανς, αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, Λόουελ, ο οποίος ειδικεύεται στη βιοασφάλεια και την ετοιμότητα για πανδημίες, σε δηλώσεις του στο ASBMB Today.

Αεροφωτογραφία με το εργαστήριο P4 (Α) στην πανεπιστημιούπολη του Ινστιτούτου Ιολογίας Γουχάν της επαρχίας Χέμπει της Κίνας, στις 13 Μαΐου 2020. (Hector RETAMAL /AFP μέσω Getty Images)

 

Αλλά ορισμένοι επιστήμονες το βλέπουν πιο απλό και ξεκάθαρο. Ο Ρίτσαρντ Ίμπραϊτ, μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς, δήλωσε ότι η έρευνα ισοδυναμούσε με κέρδος-λειτουργίας και ότι ο Φάουτσι και άλλοι είπαν ψέματα όταν επέμεναν ότι δεν ήταν.

«Τα υλικά επιβεβαιώνουν ότι οι επιχορηγήσεις υποστήριξαν την κατασκευή -στη Γουχάν- νέων χιμαιρικών κορονοϊών που σχετίζονται με τον SARS και συνδύαζαν ένα γονίδιο ακίδας από έναν κορονοϊό με γενετικές πληροφορίες από έναν άλλο κορονοϊό, και επιβεβαίωσαν ότι οι ιοί που προέκυψαν μπορούσαν να μολύνουν ανθρώπινα κύτταρα», έγραψε ο Ίμπραϊτ στο Twitter.

Αναφερόταν σε έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του The Intercept μέσω αιτήματος FOIA (Freedom of Information Act), τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς το έργο της EcoHealth Alliance, ενός οργανισμού υγείας με έδρα τις ΗΠΑ, ο οποίος χρησιμοποίησε ομοσπονδιακά χρήματα για να χρηματοδοτήσει την έρευνα σχετικά με τους κορονοϊούς νυχτερίδων στο κινεζικό εργαστήριο στη Γουχάν.

«Τα έγγραφα καθιστούν σαφές ότι οι ισχυρισμοί του διευθυντή του NIH, Φράνσις Κόλινς, και του διευθυντή του NIAID, Άντονι Φάουτσι, ότι το NIH δεν υποστήριξε τα πειράματα κέρδους-λειτουργίας ή την ενίσχυση των πιθανών παθογόνων πανδημίας στο [Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν] είναι αναληθείς», πρόσθεσε.

Το NIH και το NIAID έχουν αρνηθεί ότι η χρηματοδότηση ισοδυναμούσε με έρευνα κέρδους-λειτουργίας, ενώ ο ίδιος ο Φάουτσι έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο.

«Το NIH δεν έχει χρηματοδοτήσει ποτέ και δεν χρηματοδοτεί αυτή τη στιγμή πειράματα κέρδους-λειτουργίας στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν», δήλωσε ο Φάουτσι σε ακρόαση στη Γερουσία στις 11 Μαΐου 2021.

Ο Κόλινς ανέφερε σε δήλωσή του στις 19 Μαΐου ότι «ούτε το NIH ούτε το NIAID ενέκριναν ποτέ οποιαδήποτε επιχορήγηση που θα υποστήριζε την έρευνα “κέρδους-λειτουργίας” σε κορονοϊούς που θα αύξανε τη μεταδοτικότητά τους ή τη θανατηφόρο δράση τους για τον άνθρωπο».

Το Υπουργείο Ενέργειας υποστηρίζει τη θεωρία διαρροής από εργαστήριο

Το ερώτημα του κατά πόσον οι Αμερικανοί φορολογούμενοι χρηματοδότησαν τα πειράματα αυτά στην Κίνα επανήλθε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά το συμπέρασμα του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας -το οποίο εποπτεύει ένα δίκτυο 17 εργαστηρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες- ότι ο ιός που προκαλεί την COVID-19 πιθανόν διέρρευσε από το εργαστήριο της Γουχάν.

Η ακρόαση στο Καπιτώλιο προγραμματίστηκε αφού προέκυψε ότι το Υπουργείο Ενέργειας είχε αλλάξει την προηγούμενη εκτίμησή του για την προέλευση της πανδημίας.

Ορισμένοι επιστήμονες εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά τη θεωρία της φυσικής προέλευσης, παρόλο που κανένα ζώο-ξενιστής δεν έχει εντοπιστεί περισσότερα από δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ενώ ορισμένες αμερικανικές υπηρεσίες τείνουν προς τη θεωρία της φυσικής προέλευσης, το Υπουργείο Ενέργειας έχει ενωθεί με το FBI στην εκτίμηση ότι ο COVID-19 προέρχεται πιθανότατα από το εργαστήριο της Γουχάν.

Ο Ρέντφιλντ ασχολήθηκε επίσης με το ζήτημα της θεωρίας της διαρροής από το εργαστήριο στην κατάθεσή του.

«Ακόμα και με δεδομένες τις πληροφορίες που ήρθαν στην επιφάνεια στα τρία χρόνια από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19, ορισμένοι υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει πραγματικά κανένα νόημα να διερευνήσουμε την προέλευση αυτού του ιού. Διαφωνώ κάθετα. Υπάρχει παγκόσμια ανάγκη να γνωρίζουμε με τι έχουμε να κάνουμε με τον ιό COVID-19, διότι επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε το πρόβλημα για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την επόμενη πανδημία», έγραψε στην εναρκτήρια δήλωσή του.

Πρόσθεσε ότι, επειδή υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο και δεδομένου ότι στο εργαστήριο της Γουχάν γινόταν έρευνα «κέρδους-λειτουργίας» σε κορονοϊούς, θα πρέπει να σταματήσουν τα πειράματα αυτά.

«Η έρευνα «κέρδους-λειτουργίας» είναι εδώ και καιρό αμφιλεγόμενη στην επιστημονική κοινότητα και, κατά τη δική μου γνώμη, η πανδημία COVID-19 αποτελεί μια μελέτη περίπτωσης για τους πιθανούς κινδύνους μιας τέτοιας έρευνας. Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι η έρευνα «κέρδους-λειτουργίας» είναι ζωτικής σημασίας για να προλάβουμε τους ιούς με την ανάπτυξη εμβολίων, σε αυτή την περίπτωση, πιστεύω ότι ήταν ακριβώς το αντίθετο, εξαπολύοντας έναν νέο ιό στον κόσμο χωρίς κανένα μέσο να τον σταματήσουμε και με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, 7 από τους 11 επιστήμονες που είναι ιολόγοι ή εργάζονται σε συναφείς τομείς ρωτήθηκαν από το The Intercept σχετικά με τα έγγραφα που εξασφάλισε το δημοσίευμα σχετικά με τη χρηματοδότηση της έρευνας για τους ιούς από την EcoHealth Alliance και δήλωσαν ότι η εργασία φαίνεται να πληροί τα κριτήρια του NIH για την έρευνα κέρδους-λειτουργίας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε