Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλάει με τον Κας Πατέλ του EpochTV στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, στις 31 Ιανουαρίου 2022. (The Epoch Times)

Πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου: Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Τραμπ είχαν σχέση με το Russiagate

Ένας πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει ότι το FBI μπορεί να πήρε έγγραφα σχετικά με την έρευνα για τη συμπαιγνία μεταξύ Ρωσίας και Τραμπ κατά τη διάρκεια της επιδρομής στο σπίτι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο πρώην επικεφαλής του επιτελείου του Πενταγώνου Κας Πατέλ δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι τα έγγραφα που ήταν αποθηκευμένα στο Μαρ-α-Λάγκο και χαρακτηρίζονταν ως απόρρητα αποχαρακτηρίστηκαν όταν ο Τραμπ εγκατέλειψε το αξίωμά του τον Ιανουάριο του 2021. Λέει ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι θα δυσκολευτούν να αποδείξουν ότι τα έγγραφα αυτά δεν είχαν αποχαρακτηριστεί.

«Η ουσία ήταν ότι είπε ότι αυτές οι πληροφορίες πρέπει να φτάσουν στο αμερικανικό κοινό», δήλωσε ο Πατέλ στην The Wall Street Journal σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στις 21 Αυγούστου. Ο Πατέλ δήλωσε ότι δεν γνώριζε τι ακριβώς υπήρχε στα κουτιά που πήραν οι πράκτορες του FBI από το σπίτι του Τραμπ.

«Είχε να κάνει με το Russiagate. Είχε να κάνει με το σκάνδαλο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι. Είχε να κάνει με ένα σωρό άλλα πράγματα. Και [ο Τραμπ] είπε: “Όλα αυτά αποχαρακτηρίζονται”», δήλωσε ο Πατέλ, αμφισβητώντας έναν ισχυρισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης (DOJ) ότι έπρεπε να ληφθούν επείγοντα μέτρα επειδή κινδύνευε ευαίσθητο υλικό.

Μέχρι στιγμής, ούτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης ούτε το FBI έχουν δώσει δημόσια εξηγήσεις σχετικά με το γιατί οι πράκτορες του FBI έψαξαν το σπίτι ενός πρώην προέδρου ή τι έψαχναν. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI δεν απάντησαν μέχρι την ώρα του Τύπου σε αίτημα των Epoch Times για σχολιασμό.

Το ένταλμα και η απόδειξη παραλαβής ιδιοκτησίας που αποσφραγίστηκαν πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα από τον αμερικανό δικαστή Μπους Ράινχαρντ δείχνουν ότι οι πράκτορες πήραν 11 κιβώτια με υποτιθέμενα απόρρητα έγγραφα, αν και δεν είναι σαφές ποια είναι αυτά τα έγγραφα. Το ένταλμα δείχνει ότι ο Τραμπ ελέγχεται για πιθανές παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπείας και παρακώλυσης της δικαιοσύνης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, ο Τραμπ και ορισμένα μέσα ενημέρωσης ζήτησαν να δοθεί στη δημοσιότητα η ένορκη βεβαίωση του υπουργείου Δικαιοσύνης -ένα νομικό έγγραφο που θα εξηγεί γιατί ζητήθηκε ένταλμα έρευνας. Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης την περασμένη εβδομάδα, ο Ράινχαρτ διέταξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να υποβάλει την ένορκη βεβαίωση με προτεινόμενες διορθώσεις, τις οποίες θα εξετάσει πριν εξετάσει τη δημοσιοποίηση του εγγράφου στο κοινό.

Περισσότερες λεπτομέρειες

Στις 18 Αυγούστου, ο Τραμπ δημοσίευσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social ότι αποχαρακτήρισε μια σειρά εγγράφων που αφορούν την έρευνα Crossfire Hurricane του FBI. Παράλληλα, ο Τραμπ και ο Πατέλ δήλωσαν ότι ο πρώην πρόεδρος έχει μόνιμη εντολή αποχαρακτηρισμού.

«Ο πρόεδρος είναι η απόλυτη αρχή διαβάθμισης, οπότε αν το λέει ή το γράφει, είναι αποχαρακτηρισμένο», δήλωσε στη WSJ ο Πατέλ, ο οποίος είναι ο παρουσιαστής του “Kash’s Corner” για το EpochTV.

Μία ημέρα πριν ο Τραμπ εγκαταλείψει το αξίωμά του, στις 19 Ιανουαρίου 2021, εξέδωσε υπόμνημα για τον αποχαρακτηρισμό του υλικού της έρευνας Crossfire Hurricane, το οποίο δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Ο πρώην πρόεδρος ανέδειξε μια αρχειοθετημένη έκδοση του υπομνήματος στο Truth Social την περασμένη εβδομάδα.

«Αποφάσισα ότι τα υλικά στο ντοσιέ [ενός ντοσιέ Crossfire Hurricane] θα πρέπει να αποχαρακτηριστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Σε απάντηση, και στο πλαίσιο της επαναληπτικής διαδικασίας της αναθεώρησης του αποχαρακτηρισμού, με συνοδευτική επιστολή με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 2021, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών σημείωσε τη συνεχιζόμενη αντίθεσή του σε οποιονδήποτε περαιτέρω αποχαρακτηρισμό των υλικών του ντοσιέ», έγραψε ο Τραμπ τον Ιανουάριο του 2021.

Ο πρώην πρόεδρος ανέφερε επίσης: «Με το παρόν αποχαρακτηρίζω το υπόλοιπο υλικό του ντοσιέ. Αυτή είναι η τελική μου απόφαση στο πλαίσιο της αναθεώρησης του αποχαρακτηρισμού και έχω δώσει εντολή στον Γενικό Εισαγγελέα να εφαρμόσει τις διορθώσεις που προτείνονται στην υποβολή του FBI στις 17 Ιανουαρίου και να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ένα κατάλληλα διορθωμένο αντίγραφο».

Ενώ η έρευνα Crossfire Hurricane ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016 για να διερευνήσει τους ισχυρισμούς περί ρωσικής ανάμιξης στις εκλογές, ο ειδικός σύμβουλος Ρόμπερτ Μιούλερ κατέληξε χρόνια αργότερα στο συμπέρασμα ότι η έρευνα δεν βρήκε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο Τραμπ ή η εκστρατεία του συντονίστηκαν με τη Μόσχα για να επηρεάσουν τις εκλογές.

Η έρευνα Crossfire Hurricane βασίστηκε, εν μέρει, σε μια σειρά σημειώσεων και υπομνημάτων που επινόησε ο πρώην αξιωματικός των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Κρίστοφερ Στιλ -κοινώς γνωστός ως «φάκελος Στιλ»- ενώ εκτελούσε έρευνα αντιπολίτευσης για τρίτο μέρος για λογαριασμό της προεδρικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον και των Δημοκρατικών. Ορισμένοι από τους ισχυρισμούς του φακέλου του έχουν έκτοτε απαξιωθεί από το FBI και άλλες ομάδες.

Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ (R-Texas) δήλωσε ότι η επιδρομή του FBI στο θέρετρο Μαρία-α-Λάγκο του Τραμπ ήταν μια «επιχείρηση ψαρέματος» για την επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 6 Ιανουαρίου.

Σε παρατηρήσεις στο podcast του στις 17 Αυγούστου, ο Κρουζ είπε ότι το γραφείο έψαχνε για έγγραφα που σχετίζονται με την παραβίαση του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου 2021. Δεν παρείχε συγκεκριμένα στοιχεία για τη δήλωση αυτή.

«Αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό τώρα, κοιτάζοντας το ένταλμα και το τι έψαχναν, αυτό ήταν μια εκστρατεία ψαρέματος», δήλωσε ο Κρουζ στο podcast του “Verdict with Ted Cruz”.

«Νομίζω ότι είχε ελάχιστη έως καμία σχέση με απόρρητα έγγραφα, αυτό που αφορούσε την 6η Ιανουαρίου. Αυτό που αφορούσε ήταν ότι το FBI και [το Υπουργείο Δικαιοσύνης] ήθελαν να στείλουν μια ομάδα για να πουν “ας αρπάξουμε κάθε κομμάτι χαρτί που μπορούμε να βρούμε και ίσως βρούμε κάτι ενοχοποιητικό”», πρόσθεσε.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο για τις διωκτικές αρχές να προσπαθούν να βρουν ένα αγκίστρι».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε