Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
Ένα άτομο που αναγνωρίζεται από το Project Veritas ως συντονιστής περιεχομένου στο Facebook μιλά με έναν μυστικό δημοσιογράφο. (Στιγμιότυπο οθόνης μέσω του Project Veritas / YouTube)

Project Veritas: Συντονιστές του Facebook λένε ότι διαγράφουν οτιδήποτε συντηρητικό, υπέρ του Τραμπ

Τα βίντεο δείχνουν ότι ορισμένοι συντονιστές περιεχομένου στο Facebook επικεντρώνονται ενεργά σε δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλύπτοντας την πολιτική μεροληψία στις προσπάθειες ‘αστυνόμευσης’ της εταιρείας.

Επιπλέον, ένας πρώην συντονιστής, ο Ζακ ΜακΈλροϋ, ανέφερε ότι τουλάχιστον ένας αλγόριθμος του Facebook φάνηκε να έχει σχεδιαστεί για να επισημαίνει κυρίως περιεχόμενο με δεξιές κλίσεις.

Ο ΜακΈλροϋ, ο οποίος μίλησε στον ερευνητικό μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό οργανισμό Project Veritas, δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμος να καταθέσει υπό όρκο για αυτά που είδε.

Το υλικό που προσδιορίζεται από τους αλγόριθμους του Facebook ως πιθανή «πολιτική παρενόχληση» ανακατευθύνεται σε συντονιστές που υποτίθεται ότι αποφασίζουν εάν παραβιάζει τις πολιτικές του Facebook και πρέπει να διαγραφεί.

Το πρόβλημα της μεροληψίας είναι διπλό, είπε ο ΜακΈλροϋ. Πρώτον, οι αναρτήσεις που επισημαίνονται για έλεγχο είναι κατά κύριο λόγο δεξιών κλίσεων.

«Είδα πάνω από 75 με 80 τοις εκατό των δημοσιεύσεων σε αυτήν την λίστα να προέρχονται από σελίδες Ρεπουμπλικανών – πολιτικούς, δημοσιογράφους και σελίδες που υποστήριζαν τον πρόεδρο ή υποστήριζαν συντηρητικούς», είπε, σημειώνοντας ότι «κάποιος έπρεπε να σχεδιάσει αυτόν τον αλγόριθμο.»

Δεύτερον, οι συντονιστές, που εργάζονται απευθείας ή μέσω εξωτερικής συνεργασίας για το Facebook, είναι κυρίως αριστερών αντιλήψεων και πολλοί έχουν εφαρμόσει προσωπικές πολιτικές προτιμήσεις στη δουλειά τους, ακόμη και πέρα από τις πολιτικές περιεχομένου του Facebook, δήλωσε ο ΜακΈλροϋ.

«Μιλώντας με πολλούς από αυτούς, έχω διαπιστώσει ότι δεν ντρέπονται καθόλου να ασκήσουν την πολιτική βούλησή τους για τη διαγραφή περιεχομένου, ανεξάρτητα από το εάν τους επιτρέπεται ή εάν τιμωρούνται ή όχι,» είπε σε ένα βίντεο του Project Veritas που κυκλοφόρησε στις 23 Ιουνίου.

Ο ΜακΈλροϋ και μυστικοί δημοσιογράφοι του Project Veritas ηχογράφησαν αρκετούς από τους συντονιστές με μια κρυφή κάμερα. Ορισμένοι συντονιστές είπαν ότι διαγράφουν απλώς οτιδήποτε συντηρητικό ή υπέρ του Τραμπ που εμφανίζεται. Τουλάχιστον μερικοί από αυτούς, φάνηκε, ήταν κοντά στο να απολυθούν ή να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, κάτι που φαίνεται να επηρεάσε τον βαθμό λογοκρισίας στον οποίο ήταν πρόθυμοι να φτάσουν.

«Δεν αφήνεις τίποτα να ξεφύγει, έτσι; Όπως, αν δεις μια συντηρητική ανάρτηση, απλώς την διαγράφεις, έτσι;» ακούγεται ένας δημοσιογράφος να ρωτά σε ένα βίντεο.

«Ναι. Δεν δίνω καμία [εξήγηση]. Θα το διαγράψω», απαντά το άτομο, το οποίο προσδιορίστηκε από το Project Veritas ως συντονιστής περιεχομένου που εργάζεται για τη Cognizant, μια εταιρεία που έχει συνάψει σύμβαση με το Facebook για να χειριστεί μέρος της μη αυτόματης εποπτείας περιεχομένου.

Το Facebook και η Cognizant δεν απάντησαν σε αιτήματα των The Epoch Times για σχολιασμό.

Ο συντονιστής δήλωσε ότι του είχε απομείνει μία εβδομάδα στη δουλειά.

«Μου είπες ότι απλώς ξεφορτώνεσαι όλες τις συντηρητικές αναρτήσεις, έτσι απλά χάνονται», ακούγεται ένας δημοσιογράφος να ρωτάει ένα άλλο άτομο, που επίσης αναγνωρίζεται ως συντονιστής του Facebook στη Cognizant.

«Ναι», απαντά το άτομο.

Σε ένα άλλο κλιπ, το ίδιο άτομο λέει ότι δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν τον Τράμπ, όπως το #MAGA ή το #MAGA2020 προσδιορίζεται ως πολιτικός λόγος και το Facebook, βάσει πολιτικής, τα αφήνει. Ωστόσο αυτή τα διαγράφει ούτως ή άλλως.

«Διαγράφηκε», λέει ο δημοσιογράφος.

«Ναι», απαντά.

Από την άλλη πλευρά, εάν μια ανάρτηση κάνει τους υποστηρικτές του Τραμπ να φαίνονται άσχημα, είπε ότι θα το άφηνε, ακόμη και αν η ανάρτηση παραβίαζε την πολιτική του Facebook.

«Αν δείτε κάτι που δεν υποτίθεται ότι πρέπει να είναι αναρτημένο, ίσως εγώ είμαι», είπε.

Όταν ρωτήθηκε πόσοι άλλοι συντονιστές διαγράφουν επίσης «όλες τις αναρτήσεις του Trump», είπε ότι υπήρχαν «πιθανώς 16 από εμάς»· μπορεί με αυτό να αναφέρεται στο συγκεκριμένο γραφείο και τη βάρδιά της.

Ένας άλλος συντονιστής περιεχομένου καταγράφηκε να λέει ότι το Facebook εφαρμόζει διαφορετικά πρότυπα στο περιεχόμενο με δεξιές και αριστερές κλίσεις. Αν το περιεχόμενο στρέφεται εναντίον μιας δεξιάς προσωπικότητας, επιτρέπονται τα πάντα εκτός από συζητήσεις για τη δολοφονία του ατόμου, είπε. Εάν το περιεχόμενο επικεντρώνεται σε μια προσωπικότητα με αριστερές κλίσεις, το όριο για διαγραφή είναι χαμηλότερο. Για παράδειγμα, οτιδήποτε υποτιμητικό σχετικά με τη φυλή, θα ήταν λόγος για διαγραφή.

«Θα διαγράψω όλους τους Ρεπουμπλικάνους… την τελευταία μου ημέρα», καταγράφηκε ένα άτομο που αναγνωρίστηκε ως συντονιστής της Cognizant.

«Θα το έκανα κι εγώ αυτό», απαντά ένας δημοσιογράφος.

«Αν κάποιος φοράει καπέλο MAGA, θα το διαγράψω για τρομοκρατία και απλώς θα του δώσω να καταλάβει», πρόσθεσε ο συντονιστής.

Ο ΜακΈλροϋ επέκρινε την «φόρμουλα» αστυνόμευσης περιεχομένου που καθιερώθηκε από το Facebook.

«Έχεις ένα χώρο εργασίας γεμάτο από φιλελεύθερους δημοκράτες, αριστερούς και ουσιαστικά αναλαμβάνουν να ελέγχουν ολόκληρο τον δημόσιο λόγο», είπε. «Το Facebook και το Instagram είναι πολύ μεγάλες πλατφόρμες, από τις μεγαλύτερες, και οι φωνές μας βρίσκονται στα χέρια ανθρώπων που έχουν σχεδόν εξ ολοκλήρου αριστερές απόψεις,  και προφανώς δεν είναι αμερόληπτοι».

«Γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι κατέβαζαν, ξέρετε, δημοσιεύσεις του Τραμπ», ακούγεται ο ΜακΈλροϋ σε ένα βίντεο.

«Ω! ναι. Το ήξερα κι εγώ αυτό», απαντά ένα άτομο που αναγνωρίζεται ως συντονιστής περιεχομένου. «Ήμουν σαν, ξέρεις τι; Δεν θα σας βάλω υπεύθυνους για την κατάργησή του. Έχουμε 30 λεπτά ακόμη. Τι θέλετε να κάνω; »

«Είναι για το καλύτερο», λέει ο ΜακΈλροϋ.

“Ναι. … Ναι. … Πρέπει να βγάλουμε τον cheeto [Τραμπ] από το γραφείο», απαντά ο συντονιστής.

Σε ένα άλλο κλιπ, ο ΜακΈλροϋ μιλάει με μια ομάδα ανθρώπων σε ένα γραφείο.

«Σκέφτομαι, να διαγράψω  κάθε ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ που βλέπω στο χρονοδιάγραμμα», λέει.

«Ω, εντάξει, νόμιζα ότι ήμουν η μόνη», απάντησε μια γυναίκα, προσθέτοντας αργότερα, “Νόμιζα πως ήμουν η μόνη που το έκανε, εντάξει;”

Είπε ότι «ένιωσε αηδία».

«Εκδίκηση για ό,τι [προσβλητικό] αναγκάζομαι να δω», είπε.

Ορισμένοι συντονιστές περιεχομένου στη Cognizant έχουν διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες εργασίας και ορισμένοι αισθάνονται τραυματισμένοι από την έκθεση σε αποτρόπαιο περιεχόμενο, όπως την κακοποίηση παιδιών και τη βία, σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές.

Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε