Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στην 7η διευρυμένη ολομέλεια της 8ης Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Κορέας (WPK) στην Πιονγκγιάνγκ της Βόρειας Κορέας, την 1η Μαρτίου 2023. (KCNA μέσω Reuters)

«Προκλητικές» οι κινήσεις των ΗΠΑ κατά της Β. Κορέας

Η Βόρεια Κορέα απείλησε σήμερα να καταρρίψει αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη αν παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν υποβρύχιο που φέρει πυραύλους με πυρηνική γόμωση στην περιοχή της κορεατικής χερσονήσου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του βορειοκορεατικού υπουργείου Άμυνας, οι ΗΠΑ έχουν «εντείνει τις κατασκοπευτικές τους δραστηριότητες πάνω από το επίπεδο του πολέμου»: αναφέρθηκε σε πολυάριθμες πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών τον Ιούλιο, τις οποίες χαρακτήρισε «προκλητικές», για οκτώ συνεχόμενες ημέρες.

Αεροσκάφος αναγνώρισης, επέμεινε, παρεισέφρησε «επανειλημμένα» στον εναέριο χώρο της Βόρειας Κορέας πάνω από την ανατολική θάλασσα ή θάλασσα της Ιαπωνίας.

Στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε και αναμεταδόθηκε από το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο εκπρόσωπος του υπουργείου προειδοποίησε για τον κίνδυνο «ατυχήματος» που μπορεί να προκαλέσει αυτή η δραστηριότητα, όπως μια ενδεχόμενη «πτώση» αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους.

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε προηγούμενα συμβάντα κατά τα οποία η Πιονγκγιάνγκ είχε καταρρίψει αμερικανικά αεροπλάνα και προειδοποίησε την Ουάσιγκτον πως η κατασκοπευτική δραστηριότητά της θα έχει συνέπειες.

Στην ανακοίνωση καταδικάζεται επίσης η προβλεπόμενη ανάπτυξη από τις ΗΠΑ στρατηγικών πόρων στη Νότια Κορέα· η Πιονγκγιάνγκ κάνει λόγο για «απροκάλυπτο πυρηνικό εκβιασμό» από πλευράς Σεούλ και για σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με διακήρυξη που συνυπογράφτηκε τον Απρίλιο με τη Σεούλ, θα στείλει υποβρύχιο με πυρηνικούς πυραύλους να ελλιμενιστεί στη Νότια Κορέα για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.

Η σχέση της Βόρειας και της Νότιας Κορέας βρίσκεται στο ναδίρ.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε πέρυσι «αμετάκλητο» το καθεστώς πυρηνικής δύναμης της χώρας του και αξίωσε να αυξηθεί η παραγωγή όπλων, ειδικά τακτικών πυρηνικών όπλων.

Αντιδρώντας, Σεούλ και Ουάσιγκτον διεμήνυσαν πως η Πιονγκγιάνγκ εκτίθεται στον κίνδυνο πυρηνικών πληγμάτων αντιποίνων που θα σήμαινε το «τέλος» της αν η κυβέρνησή της αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον τους.

Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει φέτος τις δοκιμές όπλων αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της, εκτοξεύοντας τους πιο ισχυρούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που έχει στο οπλοστάσιό της.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε