Σάββατο, 24 Φεβ, 2024
Στιγμιότυπο των χωρών στις οποίες χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη για το COVID-19. (ivmstatus.com/screenshot μέσω The Epoch Times)

Προμηθευτής φαρμάκων της δοκιμής PRINCIPLE: Δεν υπάρχουν προβλήματα εφοδιασμού με ιβερμεκτίνη

Η φαρμακευτική εταιρεία από το Νιου Τζέρσεϊ που προμηθεύει ιβερμεκτίνη σε βρετανική δοκιμή που διακόπηκε για μικρό χρονικό διάστημα, δηλώνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα εφοδιασμού με τα χάπια της.

Η ιβερμεκτίνη διερευνάται στο πλαίσιο της υποστηριζόμενης από την κυβέρνηση πλατφόρμας «Platform Randomised Trial of Treatments in the Community for Epidemic and Pandemic Illnesses» (PRINCIPLE) στο Ηνωμένο Βασίλειο ως πιθανή κατ’ οίκον θεραπεία για τον COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα). Η δοκιμή ανεστάλη λόγω «προσωρινών προβλημάτων εφοδιασμού», όπως ανέφερε το Medpage Today στις 14 Δεκεμβρίου.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την αιτία των προβλημάτων εφοδιασμού. Ο επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής, ο καθηγητής Κρις Μπάτλερ, και η ομάδα Τύπου της δοκιμής αρνήθηκαν να σχολιάσουν και να απαντήσουν σε ερώτημα για το πότε αναμένεται να επιλυθεί το ζήτημα της προμήθειας.

Η Epoch Times απευθύνθηκε επίσης στο Torbay and South Devon NHS Foundation Trust στην Αγγλία -ένας από τους δύο οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την απελευθέρωση QP (Ειδικευμένο Πρόσωπο), την εισαγωγή και, την επισήμανση της ιβερμεκτίνης στη δοκιμή- αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Ο Ντάνιελ Γουόρλεϊ Τζούνιορ, αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης και αναπληρωτής γενικός νομικός σύμβουλος της Edinbridge Pharmaceuticals, του παρασκευαστή που προμηθεύει το φάρμακο, δήλωσε στην Epoch Times σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι η εταιρεία «δεν αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού σχετικά με το προϊόν δισκία ιβερμεκτίνης (3mg)».

Τα δισκία ιβερμεκτίνης της εταιρείας προστέθηκαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο στον κατάλογο των προαπαιτούμενων φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος διασφαλίζει ότι ένα φάρμακο πληροί «αποδεκτά πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας» για την αγορά και διανομή από διεθνείς οργανισμούς προμηθειών σε «χώρες με περιορισμένους πόρους». Ο κατάλογος αποτελεί μέρος του Προγράμματος Προεπιλογής Φαρμάκων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και διοικείται από τον ΠΟΥ.

Η διακοπή της δοκιμής έχει έκτοτε αρθεί από την Παρασκευή. Ωστόσο, η PRINCIPLE αναφέρει ότι τώρα κάνει παύση «για εγγραφές κατά τη διάρκεια των εορταστικών διακοπών» και θα «ανοίξει ξανά για εγγραφές στις 4 Ιανουαρίου», σύμφωνα με τον ιστότοπο της δοκιμής.

Οι γιατροί αμφισβητούν την έλλειψη προμήθειας ιβερμεκτίνης

Ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας δείχνει ένα μπουκάλι ιβερμεκτίνης στο πλαίσιο μελέτης του Κέντρου Μελετών Παιδιατρικών Λοιμωδών Νοσημάτων, στο Κάλι της Κολομβίας, στις 21 Ιουλίου 2020. (Luis Robayo/AFP μέσω Getty Images)

 

Όταν η PRINCIPLE ανακοίνωσε τη δοκιμή ιβερμεκτίνης τον Ιούνιο του 2021, ο Μπάτλερ, ο συνδιευθυντής της έρευνας, δήλωσε ότι το φάρμακο ήταν ασφαλές και άμεσα διαθέσιμο, υποδηλώνοντας ότι υπήρχε κατάλληλη προμήθεια του φαρμάκου.

«Η ιβερμεκτίνη είναι άμεσα διαθέσιμη παγκοσμίως, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για πολλές άλλες μολυσματικές παθήσεις, οπότε είναι ένα γνωστό φάρμακο με καλό προφίλ ασφάλειας και λόγω των πρώτων υποσχόμενων αποτελεσμάτων σε ορισμένες μελέτες χρησιμοποιείται ήδη ευρέως για τη θεραπεία του COVID-19 σε αρκετές χώρες», δήλωσε ο Μπάτλερ σε δελτίο τύπου.

Αρκετοί γιατροί αμφισβήτησαν την ξαφνική παύση της δοκιμής PRINCIPLE ως αποτέλεσμα της προμήθειας ιβερμεκτίνης.

Η Δρ. Τες Λόρι, διευθύντρια του Evidence-based Medicine Consultancy, δήλωσε ότι το ζήτημα της προμήθειας που αναφέρθηκε ήταν «απλά γελοίο». Ο ΠΟΥ είναι ένας από τους πελάτες της εταιρείας της Λόρι.

«Η επίκληση ζητημάτων εφοδιασμού είναι απλώς γελοία», δήλωσε η Λόρι στην Epoch Times μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Μιλάμε για ένα πολύ άφθονο φάρμακο εκτός πατέντας που παράγεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν και πολλοί Ευρωπαίοι κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της Huvepharma στη Βουλγαρία».

Ο επικεφαλής του Τμήματος Πνευμονολογίας και Κρίσιμης Φροντίδας της Ιατρικής Σχολής της Ανατολικής Βιρτζίνια Δρ. Πωλ Μάρικ δήλωσε ότι ο λόγος που επικαλείται η PRINCIPLE είναι «ανοησίες».

«Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια δυσοίωνη συνωμοσία. Ένα πρόβλημα εφοδιασμού με ΙΒΕΡΜΕΚΤΙΝΗ – πρέπει να αστειεύεστε», δήλωσε ο Μάρικ στην Epoch Times σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Αφού έχουν διανεμηθεί 3,7 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δόσεις τις τελευταίες 2 δεκαετίες- έχουμε θέμα εφοδιασμού- τι ανοησίες».

Ο Μάρικ είναι επίσης συνιδρυτής μιας ιατρικής οργάνωσης που ονομάζεται Front Line COVID-19 Critical Care (FLCCC) Alliance, η οποία έχει αναπτύξει διάφορα πρωτόκολλα θεραπείας του COVID-19 χρησιμοποιώντας την ιβερμεκτίνη ως «βασικό φάρμακο για την πρόληψη και τη θεραπεία» μαζί με άλλα φάρμακα που είναι ομοσπονδιακά εγκεκριμένα, «φθηνά, άμεσα διαθέσιμα και χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες με καθιερωμένο προφίλ ασφάλειας».

Ο Δρ. Ρόμπερτ Μαλόουν, εφευρέτης της τεχνολογίας εμβολίου αγγελιοφόρου RNA, λέει ότι είναι απίθανο να υπάρχει έλλειψη ιβερμεκτίνης, υποστηρίζοντας ότι η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είτε είπε ψέματα είτε ήταν ανίκανη.

«Το πρώτο πράγμα που κάνεις πριν ξεκινήσεις τη μελέτη είναι να κλειδώσεις την προμήθεια των δοκιμών σου, ώστε να αποτύχει εντελώς το τεστ μυρωδιάς», δήλωσε ο Μαλόουν στην εκπομπή «The Ingraham Angle» του Fox.

«Είτε είναι εξαιρετικά ανίκανοι στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είτε λένε ψέματα. Είναι το ένα ή το άλλο, διότι [η] παγκόσμια προμήθεια ιβερμεκτίνης είναι τεράστια και δεν υπάρχει περίπτωση μια ικανή κλινική ερευνητική ομάδα να μην είχε εξασφαλίσει την προμήθεια της δοκιμής της».

Η ομάδα δοκιμής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δεν απάντησε στο αίτημα της Epoch Times για σχολιασμό.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο ΠΟΥ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συμβουλεύουν κατά της χρήσης του αντιπαρασιτικού φαρμάκου για τον COVID-19, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του. Παρόλα αυτά, ορισμένες χώρες, όπως το Μεξικό και το Ούταρ Πραντές της Ινδίας, διέθεσαν ευρέως την ιβερμεκτίνη ως μέρος του θεραπευτικού τους πρωτοκόλλου για τη θεραπεία του COVID-19.

Οι υποστηρικτές του φαρμάκου λένε ότι το εγκεκριμένο από τον FDA από το στόμα σκεύασμα ιβερμεκτίνης για τον άνθρωπο, το οποίο κυκλοφορεί σε μορφή δισκίων, έχει υψηλό προφίλ ασφάλειας. Περίπου 4,4 δισεκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου (που μετονομάστηκε σε Mectizan) έχουν χορηγηθεί σε 49 χώρες για τη θεραπεία της τύφλωσης του ποταμού και της λεμφικής φιλαρίασης από το 1987. Μόνο το 2020, «εγκρίθηκαν συνολικά 417 εκατομμύρια θεραπείες με Mectizan», σύμφωνα με το πρόγραμμα δωρεάς Mectizan (pdf).

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), η ιβερμεκτίνη είναι «γενικά καλά ανεκτή» με ελάχιστες παρενέργειες που περιλαμβάνουν ζάλη, ναυτία ή διάρροια. Το NIH δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά της χρήσης της ιβερμεκτίνης για το COVID-19.

Επιπλέον, ο παγκοσμίου φήμης Γάλλος τοξικολόγος, καθηγητής Ζακ Ντεκότ, σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του προφίλ ασφάλειας της ιβερμεκτίνης που βασίστηκε σε ανάλυση περισσότερων από 350 άρθρων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το προφίλ ασφάλειας της ιβερμεκτίνης ήταν μέχρι στιγμής εξαιρετικό στην πλειονότητα των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε ανθρώπους, έτσι ώστε η τοξικότητα της ιβερμεκτίνης στον άνθρωπο δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι αποτελεί σοβαρό λόγο ανησυχίας».

Έγραψε επίσης στην ανάλυσή του (pdf) ότι: «Η παρούσα εκτεταμένη ανασκόπηση των ανεπιθύμητων ενεργειών που φέρονται να σχετίζονται με τη θεραπεία με ιβερμεκτίνη για [τον] θεραπευτικό ή προληπτικό σκοπό δεν αποκάλυψε καμία σημαντική αιτία ανησυχίας. … Στην πραγματικότητα, οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κυρίως ήπιες έως μέτριες και σπάνιες».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε