Σάββατο, 27 Ιούλ, 2024
Υπουργοί Οικονομίας και διευθυντές κεντρικών τραπεζών ποζάρουν για την ομαδική φωτογραφία στη συνάντηση G7 των Υπουργών Οικονομίας στη Στρέσα της βόρειας Ιταλίας, στις 24 Μαΐου 2024 (Antonio Calanni/AP Photo)

Πρόοδος αλλά όχι τελική απόφαση των G7 για τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν στην πρόταση των ΗΠΑ για αποστολή στην Ουκρανία των κατασχεμένων κεφαλαίων

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ, Γερμανία – Αξιωματούχοι οικονομικών από τις επτά πλουσιότερες δημοκρατίες (G7) είπαν πως κινούνται προς μια θετική κατεύθυνση σχετικά με την πρόταση των ΗΠΑ για παραχώρηση χρημάτων προς την Ουκρανία από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στη χώρα τους. Οι υπουργοί, ωστόσο, λένε πως χρειάζεται μια τελική συμφωνία πριν τη σύνοδο κορυφής των διεθνών ηγετών τον Ιούνιο.

«Υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις μας για πιθανές λύσεις σχετικά με τα κέρδη που εισρέουν από ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία προς όφελος της Ουκρανίας», αναφέρει μια πρόχειρη δήλωση χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Παρά την πρόοδο κατά τη συνάντηση στη Στρέσα, στις ακτές του Λάγκο Ματζόρε στη βόρεια Ιταλία, η τελική απόφαση όσον αφορά το πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα στοιχεία θα παρθεί από τους ηγέτες της G7, περιλαμβανομένου και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον επόμενο μήνα στην ετήσια συνάντηση κορυφής στο Φαζάνο, στη νότια Ιταλία.

Ο οικοδεσπότης υπουργός Οικονομικών Τζανκάρλο Τζορτζέττι ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής υπάρχει πρόοδος», αλλά υπάρχουν και «νομικά και τεχνικά ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν».

«Είναι ένα δύσκολο θέμα αλλά δουλεύουμε πάνω σε αυτό», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνάντησης.

Ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σέρχη Μαρτσένκο ήταν επίσης παρών στην τελική συνεδρία των υπουργών Οικονομικών και των αρχηγών των κεντρικών τραπεζών το Σάββατο. «Είμαι ικανοποιημένος με την πρόοδο», ανέφερε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί της G7 «εργάζονται πυρετωδώς για να καταλήξουν σε μια βιώσιμη λύση για την Ουκρανία».

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ πέρασε μια διάταξη που επέτρεψε στη διοίκηση Μπάιντεν να κατάσχει περίπου 5 δισεκ. δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία βρίσκονται στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αναφέροντας νομικά ζητήματα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δείχνουν να αρνούνται τη δέσμευση και την αποστολή των χρημάτων στην Ουκρανία ως αποζημίωση για τις καταστροφές που της έχει προκαλέσει η Ρωσία, σκεπτόμενοι να χρησιμοποιηθεί το επιτόκιο αυτών, το οποίο είναι περίπου μόλις 3 δισεκ. δολάρια ανά έτος – περίπου όσα χρειάζεται  το ουκρανικό κράτος για έναν μήνα.

Η θέση των ευρωπαϊκών χωρών έχει βαρύτητα, καθώς η πλειοψηφία των 260 δισεκ. δολαρίων σε κατασχεμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία από τις κεντρικές τράπεζες, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, βρίσκονται υπό την δικαιοδοσία τους.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλλεν πιέζει για δανεισμό έναντι των μελλοντικών τόκων που θα προέλθουν από τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως η Ουκρανία θα μπορούσε να λάβει απευθείας έως και 50 δις.

Η πρόταση αυτή όμως αντιμετωπίζεται με ανησυχίες από τα μέλη της ΕΕ σχετικά με τυχόν νομικές περιπλοκές όπως επίσης και το γεγονός ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντιδράσει στον όλο και μικρότερο αριθμό μετόχων από δυτικές εταιρείες και άτομα ή στο κεντρικό αποθετήριο τίτλων της Euroclear στο Βέλγιο, όπου και φυλάσσεται το μεγαλύτερο κομμάτι των κεφαλαίων.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, δημοσιοποίησε διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το οποίο επιτρέπει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αμερικανικών εταιρειών και πολιτών ως αποζημίωση για κάθε ρωσικό περιουσιακό στοιχείο που κατάσχεται στις ΗΠΑ.

Οι υπουργοί μίλησαν, επίσης, για την υπερμεγέθη και υποστηριζόμενη από το κράτος παραγωγή τεχνολογίας πράσινης ενέργειας της Κίνας, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη θέσει σε ισχύ νέα μεγάλα τιμολόγια στα ηλεκτρικά οχήματα, τους ημιαγωγούς, τον ηλιακό εξοπλισμό και τις ιατρικές προμήθειες που εισάγονται από την Κίνα. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και 100% τιμολόγηση στα κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα (EV), προκειμένου να προστατευθεί η αμερικανική οικονομία από φθηνές κινέζικες εισαγωγές.

Η θέση των ΗΠΑ είναι πως η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας είναι πρόβλημα όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για τις χώρες των G7 καθώς και για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό επειδή η πώληση χαμηλού κόστους αγαθών της Κίνας απειλεί την ύπαρξη ανταγωνιστικών εταιρειών στον κόσμο.

Το G7 είναι ένα άτυπο φόρουμ, το οποίο πραγματοποιεί ετήσιες συναντήσεις, όπου συζητούνται η οικονομική πολιτική και θέματα ασφαλείας. Οι χώρες-μέλη είναι ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Αντιπρόσωποι της ΕΕ επίσης λαμβάνουν μέρος, αλλά η ίδια η ΕΕ δεν έχει κάποια θέση στο φόρουμ αυτό.

Του David Mchugh

Μετάφραση: Βλαδίμηρος Αλεξάντρωφ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε