Παρασκευή, 01 Δεκ, 2023
Δικαιώθηκαν οι εντατικές και μακρόχρονες προσπάθειες της ΕΣΗΕΑ. (φωτ. Public Domain)

Προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων: επισημοποιήθηκε η άδεια λειτουργίας του «ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ»

Εγκρίθηκε και επίσημα από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3052, η χορήγηση άδειας λειτουργίας στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης με την επωνυμία «ΞΕΝΟΦΩΝ Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων Δημοσιογράφων – Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» και τον διακριτικό τίτλο «ΞΕΝΟΦΩΝ».

Όπως αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωση, «η εξέλιξη αυτή δικαιώνει πανηγυρικά τις μακρόχρονες και εντατικές προσπάθειες της ΕΣΗΕΑ, που με την στήριξη όλων των δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας (ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΠΗΤ) πήραν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν έναν αμιγώς δημοσιογραφικό ΟΣΔ, προκειμένου να διεκδικήσουν αποτελεσματικά και να διασφαλίσουν τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων δημοσιογράφων. Προκύπτει πλέον συμμετοχή του ΟΣΔ ΞΕΝΟΦΩΝ στη διανομή του δικαιώματος της εύλογης αμοιβής για το έτος 2023, η οποία θα αποδοθεί μέσα στο 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου».

Οι κύριοι στόχοι του οργανισμού 

Για το αμέσως επόμενο διάστημα, ο ΟΣΔ ΞΕΝΟΦΩΝ έχει θέσει τους εξής στόχους:

-Να διεκδικήσει δικαιότερο μερίδιο για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο το οποίο αναπαράγεται εκθετικά από ιδιώτες, με τεχνικά μέσα όπως κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το 2% της συνολικής αξίας των οποίων πρέπει, σύμφωνα με το νόμο, να τιμολογείται και να αποδίδεται στους πνευματικούς και συγγενικούς δικαιούχους από τις εταιρείες εισαγωγής (δικαίωμα εύλογης αμοιβής).

-Να συμβάλει, ενώνοντας τις δυνάμεις του δημοσιογραφικού κόσμου με τους άλλους πνευματικούς και συγγενικούς δικαιούχους, στη βελτίωση της χαμηλής εισπραξιμότητας του δικαιώματος της εύλογης αμοιβής, η οποία δεν ξεπερνάει το 31% του ποσού που θα έπρεπε να αποδίδεται στους ΟΣΔ.

-Να συμβάλει στην ταχύτερη δυνατή και κυρίως δικαιότερη έκδοση του Κανονισμού με τα κριτήρια για τον ορισμό των αμοιβών από τις ψηφιακές πλατφόρμες, τον οποίο επεξεργάζεται η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

-Να τεκμηριώσει ακόμη περισσότερο τα μεγάλα ποσοστά που κατέχει το ειδησεογραφικό περιεχόμενο στο συνολικό όγκο του περιεχομένου που διακινείται στο διαδίκτυο. Είναι κρίσιμος παράγοντας στη διαπραγμάτευση με τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες για τις αμοιβές που θα αποδώσουν στις εκδόσεις Τύπου, από τις οποίες οι δημοσιογράφοι δικαιούνται ανάλογα 15% η 25%. Η έρευνα που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ έδειξε ότι το 50% της πρώτης και της δεύτερης σελίδας των αποτελεσμάτων της Google είναι δημοσιεύματα, όπως επίσης και το 42,69% των συνδέσμων στο Twitter.

Σύντομα ο ΞΕΝΟΦΩΝ, μετά την μαζική συμμετοχή των συναδέλφων από όλη την Ελλάδα στην διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα εκκινήσει διαδικασία εγγραφών μελών.

Παράλληλα, εξοπλίζεται με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα προκειμένου να διασφαλιστεί η εύκολη και, κατά το δυνατόν, ακριβής καταγραφή του έργου των δημοσιογράφων-μελών του, ώστε να τους αποδοθούν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τον Κανονισμό Διανομής που συμπεριελήφθη στον φάκελο για την αδειοδότησή του, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε