Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Joseph Mucira / Pixabay

Προστατεύστε το ανοσοποιητικό σας ελαττώνοντας τη ζάχαρη

Πολλές φορές που μένουμε στο σπίτι συχνά μπορεί να καταφεύγουμε στα ντουλάπια και στο ψυγείο αναζητώντας γλυκό ή παγωτό το οποίο σκεφτόμαστε ότι θα μας χαλαρώσει, θα μας φτιάξει το κέφι ή ακόμη και θα γεμίσει τον χρόνο μας. Πόσο επιβαρυντικό μπορεί όμως να αποβεί αυτό για το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία μας και πόσο μάλλον εν μέσω της πανδημίας;

Η σακχαρόζη, η κοινή ζάχαρη που παράγεται από ζαχαροκάλαμο, βρίσκεται εμφανώς σε κέικ, καραμέλες, σιρόπια, αλλά μπορεί να κρύβεται σε σάλτσες, φρυγανιές, δημητριακά και κονσερβοποιημένα προϊόντα. Συνήθως, τρόφιμα με ζάχαρη είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Μελέτη έδειξε ότι ύστερα από κατανάλωση ζάχαρης μειώθηκε ο φαγοκυτταρικός δείκτης του οργανισμού ως αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα υπέστη καταστολή. Μια ακόμη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ζάχαρης ανέστειλε το ανοσοποιητικό σύστημα για έξι ώρες μετά την κατανάλωσή της, αφήνοντας το σώμα επιρρεπές σε μόλυνση από ιούς και ασθένειες.

Τα βακτήρια και οι ιοί ευδοκιμούν στη ζάχαρη καθώς αποτελεί βασική πηγή ενέργειας τους, κι έτσι καταναλώνοντας γλυκά σνακ όταν είμαστε άρρωστοι μπορεί συχνά να μας κάνει να νιώθουμε χειρότερα. Είναι γεγονός ότι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για προσβολή από ιούς και βακτήρια, γεγονός στο οποίο ενδέχεται να συμβάλλει και η υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα.

Το θέμα είναι στην ποσότητα

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ποσότητα της ζάχαρης που θα καταναλωθεί.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία θρεπτικών συστατικών κι αυτό να έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από φλεγμονές και μεταβολικές διαταραχές. Ωφέλιμο είναι να διαβάζουμε τα συστατικά στις ετικέτες τροφίμων ώστε να επιλέγουμε αυτά με τη λιγότερη δυνατή ποσότητα ζάχαρης ή υποκατάστατα αυτής.

Εάν μας αρέσει η σοκολάτα ας επιλέγουμε τη μαύρη σοκολάτα αντί για τη σοκολάτα γάλακτος, καθώς όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε κακάο τόσο χαμηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη. «Έξυπνες» αντικαταστάσεις της ζάχαρης αποτελούν: μέλι, νέκταρ αγαύης, μελάσα, σιρόπι καστανού ρυζιού, σιρόπι σφενδάμου, χυμός πορτοκαλιού, λεμόνι, χουρμάδες, σταφίδες κλπ.

Η επιτραπέζια ζάχαρη δεν μεταβολίζεται με τον τρόπο που μεταβολίζονται άλλοι υδατάνθρακες. Εξάλλου, στην ουσία δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ξεγελά τον εγκέφαλό μας, παρασύροντάς τον να καταναλώσει ακόμη περισσότερη. Τα σάκχαρα μεταβολίζονται στο ήπαρ, το οποίο, όταν αναγκάζεται να επεξεργαστεί μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που αντέχει, μετατρέπει τα σάκχαρα σε λίπος.

Η συσσώρευση λίπους στο συκώτι δημιουργεί αντίσταση στην ινσουλίνη που με τη σειρά της οδηγεί σε χρόνιες μεταβολικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Φυσικά σάκχαρα επιτρέπονται κι αν ναι, πόσο;

Τι γίνεται με τα φυσικά σάκχαρα που συναντάμε στα φρούτα; Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά κι έτσι η συνολική σύστασή τους μόνο ευεργετική μπορεί να είναι για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, των μεταβολικών διεργασιών κι επομένως για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Συμπερασματικά, η γλυκόζη, ο μονοσακχαρίτης που μαζί με τη φρουκτόζη συνθέτουν τη ζάχαρη (σακχαρόζη), είναι απαραίτητο καύσιμο για τη λειτουργία του εγκεφάλου και του σώματος. Δεν χρειάζεται να απορρίψουμε όλα τα σάκχαρα από τη διατροφή μας ώστε να διατηρήσουμε ακμαίο το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά να εκπαιδευτούμε ώστε να καταναλώνουμε τροφές οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας ενεργειακά και θρεπτικά.

Πηγή: Tofarmakeiomou.gr

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε