Πάνω από 60 ασθένειες μπορούν να προβλεφθούν απλά με τον έλεγχο των πρωτεϊνών στο αίμα, βρήκε μελέτη που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα.
Οι πρωτεΐνες αυτές παρείχαν πιο ακριβείς προβλέψεις για 52 από τις 67 ασθένειες από τις παρούσες κλινικές εξετάσεις.
«Η μέτρηση μια πρωτεΐνης για έναν συγκεκριμένο λόγο, όπως την τροπονίνη για την διάγνωση εμφράγματος, είναι μια συνηθισμένη κλινική πρακτική. Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι σχετικά με την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε νέους δείκτες για τον έλεγχο και την διάγνωση από τις χιλιάδες πρωτεΐνες που κυκλοφορούν στο ανθρώπινο αίμα και που πλέον μπορούν να μετρηθούν», είπε σε δήλωση τύπου η Κλώντια Λάνγκενμπεργκ, διευθύντρια του Precision Healthcare University Research Institute (PHURI) στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.
Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Τζούλια Καράσκο-Ζανίνι-Σάντσεζ, η οποία είναι επίσης η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, είπε στους Epoch Times πως η μελέτη έγινε λόγω της προηγούμενης έρευνας της ομάδας της πάνω σε μια ασθένεια που σχετίζεται με εξασθενημένο έλεγχο γλυκόζης.
«[Η κατάσταση] είναι ουσιαστικά μια μορφή προδιαβήτη την οποία μπορείς μονάχα να ανιχνεύσεις όταν εκτελείς αυτό που λέμε δοκιμασία ανοχής στην γλυκόζη μέσω στόματος, αλλά όχι μέσω HBA1c (έλεγχο γλυκόζης αίματος) ή έλεγχο γλυκόζης σε νηστεία», είπε.
«Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με την πρωτεομική (μεγάλης κλίμακας μελέτη των πρωτεϊνών) για να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε μια εξέταση […] η οποία να μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα της δοκιμασίας ανοχής γλυκόζης δια στόματος χωρίς να χρειάζεται να την διεξάγουμε γιατί συνήθως δεν γίνεται στην κλινική πρακτική.»
Η κ. Καράσκο-Ζανίνι-Σάντσεζ είπε πως η προηγούμενη τους μελέτη τους έκανε να αναρωτηθούν εάν και άλλες ασθένειες θα μπορούσαν να προβλεφθούν με την χρήση πρωτεϊνών.
Είπε πως το παρών μοντέλο τους προβλέπει την ανάπτυξη ασθενειών σε βάθος 10 ετών.
«[Δέκα χρόνια] είναι κάπως ένα κάπως μακρύ χρονικό περιθώριο για κάποιες από τις ασθένειες που μελετάμε […] μια χρονική περίοδος πρόβλεψης τριών ή πέντε ετών θα ήταν πιο σχετική. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν είναι αρκετά μεγάλα ακόμη, και για αυτό […] όλοι τους εκπαιδεύονται για περιστατικά σε βάθος δέκα ετών», είπε η πρώτη συγγραφέας.
Η κ. Καράσκο-Ζανίνι-Σάντσεζ, η οποία διεξήγαγε την έρευνα του διδακτορικού της πάνω στην πρωτεομική, είπε στους Epoch Times πως ήλπιζε ότι οι πρωτεομικές δοκιμές της μελέτης της θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αν ελέγξουν εξειδικευμένους πληθυσμούς με μεγαλύτερο κίνδυνο στην εν λόγω ασθένεια παρά ολόκληρο τον πληθυσμό.
52 αναγνωρισμένες ασθένειες
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, χρησιμοποίησε δεδομένα από την Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου και ανέλυσε πάνω από 3000 διαφορετικές πρωτεΐνες αίματος από 218 διαφορετικές ασθένειες.
Πάνω από 40.000 άτομα επιστρατεύθηκαν για να δώσουν δείγματα του αίματός τους για πρωτεομική ανάλυση.
Έπειτα αυτά τα άτομα παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια μέσω των ηλεκτρονικών υγειονομικών τους αρχείων για να φανεί τι είδους ασθένειες θα αναπτύξουν.
Για αυτούς που εν τέλει ανέπτυξαν διάφορες ασθένειες, μελετώντας τα επίπεδα πρωτεϊνών που είχαν πριν από 10 χρόνια, οι ερευνητές καθόρισαν το πρωτεϊνικό αποτύπωμα για πάνω από 60 ασθένειες.
Το κάθε πρωτεϊνικό αποτύπωμα αποτελείται από πέντε έως είκοσι διαφορετικές πρωτεΐνες.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα κλινικό μοντέλο για να προβλέπουν τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες όπως ηλικία, φύλο και δείκτη μάζας σώματος, ανάμεσα σε άλλους παράγοντες.
Εκτός από αυτό το μοντέλο, πρόσθεσαν το πρωτεϊνικό αποτύπωμα, τους βιοδείκτες της ασθένειας ή τις εκτιμήσεις γονιδιακού κινδύνου για να φτιάξουν άλλα τρία μοντέλα και να συγκρίνουν τα αποτελέσματα.
Με το μοντέλο πρωτεϊνικού αποτυπώματος, οι συγγραφείς βρήκαν σημαντικές βελτιώσεις στις προβλέψεις 52 ασθενειών. Περιλαμβάνουν την κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη), την διατατική μυοκαρδιοπάθεια, την κίρρωση του ήπατος, το πολλαπλό μυέλωμα, την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), την άνοια, το σύνδρομο Sjogren και τον καρκίνο του προστάτη, μεταξύ άλλων.
Οι συγγραφείς τόνισαν ότι το μοντέλο βιοδεικτών για τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος προς το παρόν ελέγχεται με την μέτρηση συγκεκριμένων αντιγόνων του προστάτη ενός ατόμου, είχε μικρότερη απόδοση από το μοντέλο πρωτεϊνικού αποτυπώματος.
Αναγνώρισαν επίσης ορισμένες πρωτεΐνες οι οποίες προέβλεπαν μονάχα μια ασθένεια. Για παράδειγμα, το 17ο μέλος της υπεροικογένειας υποδοχέα TNF, μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των Β κυττάρων, ήταν εξαιρετικά συγκεκριμένη για την πρόβλεψη του πολλαπλού μυελώματος.
Μοντέλο δείγματος μιας χρήσης
Τα δείγματα αίματος των συμμετεχόντων λήφθηκαν μόνο μια φορά στην αρχή της μελέτης. Η έκβαση της υγείας τους παρακολουθήθηκε μέσα από τα ηλεκτρονικά υγειονομικά τους αρχεία για 10 χρόνια.
Η κ. Καράσκο-Ζανίνι-Σάντσεζ είπε ότι είναι απίθανο τα επίπεδα των πρωτεϊνών στο αίμα να αλλάξουν τόσο δραστικά.
«Δεν υπάρχουν τόσες πολλές μελέτες με επανειλημμένα πρωτεομικά δείγματα. Αλλά αυτές που υπάρχουν δείχνουν πως υπάρχουν αρκετά σταθερά επίπεδα ή σταθερές μετρήσεις των πρωτεϊνών. Πολύ μεγάλες αλλαγές συνδέονται κυρίως με αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου ή το περιβάλλον που μπορεί, αυτό καθεαυτό, να σας προδιαθέσει σε μια διαφορετική ασθένεια.»
Η κ. Καράσκο-Ζανίνι-Σάντσεζ οραματίζεται πως οι δοκιμές τους μπορεί να βοηθήσουν τους ιατρούς να έχουν καλύτερη κρίση κατά την διάγνωση και θεραπεία ομάδων υψηλού κινδύνου.
«Εάν σκεφτούμε να ελέγξουμε ολόκληρο τον πληθυσμό [για κοιλιοκάκη] … περίπου ένας στους 100 ανθρώπους θα αναπτύξει ουσιαστικά κοιλιοκάκη», είπε, προσθέτοντας πως πολλά άτομα ίσως χρειαστεί να ελεγχθούν για να βοηθήσουν μονάχα ένα άτομο.
Ωστόσο, σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμών, όπως αυτές με αυτοάνοσα, ο κίνδυνος ανάπτυξης κοιλιοκάκης είναι υψηλότερος.
«Αυτή είναι πάνω κάτω η γενική δομή που οραματιζόμαστε», είπε, «Έχει να κάνει απλά με το να βρούμε τον κατάλληλο πληθυσμό στον οποίο θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτή την εξέταση ουσιαστικά.»
Η πρώτη συγγραφέας είπε πως οι ιατροί στις ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν την πρωτεομική δοκιμή για να ελέγξουν τους ασθενείς τους για ασθένειες κατά την διεξαγωγή προληπτικών ελέγχων.