Σάββατο, 13 Απρ, 2024
(pixabay.com)

Πρώτη ενεργή συμμετοχή του Ισραήλ σε διεθνή στρατιωτική άσκηση στο Μαρόκο

Στο «Αφρικανικό Λιοντάρι 2023», τη μεγαλύτερη διεθνή στρατιωτική άσκηση στην αφρικανική ήπειρο, η οποία θα διεξαχθεί φέτος στο μαροκινό έδαφος, πρόκειται να συμμετάσχουν για πρώτη φορά «ενεργά» οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο του Τσαχάλ, του στρατού του Ισραήλ.

«Αντιπροσωπεία 12 στρατιωτών και αξιωματικών του τάγματος αναγνώρισης Γκολάνι αναχώρησαν [προχθές] Κυριακή [από το Ισραήλ] για την άσκηση ‘Αφρικανικό Λιοντάρι 2023’ στο Μαρόκο» που την οργανώνει, εξηγεί δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα.

«Είναι η πρώτη φορά που ο ισραηλινός στρατός συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη διεθνή άσκηση στο μαροκινό έδαφος», κατά το κείμενο.

Το τάγμα Γκολάνι είναι μονάδα επίλεκτων του Πεζικού, που εμπλέκεται συχνά σε επιχειρήσεις στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Για τη 19η άσκηση «Αφρικανικό Λιοντάρι», που συνδιοργανώνουν το Μαρόκο και οι ΗΠΑ και ξεκινά σήμερα, θα κινητοποιηθούν μέχρι τη 16η Ιουνίου σχεδόν 8.000 στρατιωτικοί από 18 χώρες.

«Κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες, οι στρατιωτικοί μας θα επικεντρωθούν στην εκπαίδευση σε διάφορες καταστάσεις μάχης, που συνδυάζουν αντάρτικο πόλης και πόλεμο κάτω από την επιφάνεια της γης, και θα ολοκληρώσουν με κοινά γυμνάσια με όλους τους στρατούς που συμμετέχουν», διευκρινίζει το δελτίο Τύπου.

Το Ισραήλ είχε συμμετάσχει μεν στο «Αφρικανικό Λιοντάρι» το 2022, αλλά μόνο σε επίπεδο στρατιωτικών παρατηρητών, χωρίς να αναπτύξει στρατιώτες στο πεδίο.

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο των βασιλικών ενόπλων δυνάμεων του Μαρόκου, τα φετινά γυμνάσια θα γίνουν σε επτά τομείς της χώρας του Μαγρέμπ.

Θα συμπεριλαμβάνονται ασκήσεις επιχειρησιακού σχεδιασμού και αντιμετώπισης όπλων μαζικής καταστροφής, τακτικοί χερσαίοι ελιγμοί, θαλάσσιοι ελιγμοί, αεροπορικές ασκήσεις, ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων και ασκήσεις αερομεταφερόμενων δυνάμεων.

Μαρόκο και Ισραήλ έχουν σπεύσει να διευρύνουν τη συνεργασία τους – σε στρατιωτικό επίπεδο, σε επίπεδο ασφαλείας, στο εμπόριο, στον τουρισμό – αφού εξομάλυναν τις σχέσεις τους τον Δεκέμβριο του 2022, στο πλαίσιο των λεγόμενων Συμφωνιών του Αβραάμ, διαδικασία προσέγγισης ανάμεσα στο Ισραήλ και αραβικά κράτη με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Σε αντάλλαγμα, η Ραμπάτ εξασφάλισε από την Ουάσιγκτον την αναγνώριση της «μαροκινής κυριαρχίας» στο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας, όπου αντιμετωπίζει με το Μέτωπο Πολισάριο, το οποίο μάχεται για την ανεξαρτησία κι υποστηρίζεται από το Αλγέρι.

Μετά την ισραηλινή υπουργό Μεταφορών Μίρι Ρεγκέβ, ο πρόεδρος της Κνεσέτ, της ισραηλινής Βουλής, ο Αμίρ Οχάνα, αναμένεται αύριο Τετάρτη στο Μαρόκο για μια «ιστορική» επίσκεψη, την πρώτη που θα κάνει επικεφαλής της ισραηλινής εθνικής αντιπροσωπείας, κατόπιν προσκλήσεως του ομολόγου του Ρασίντ Τάλμπι Ελ Αλάμι.

Ο κ. Οχάνα, πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ, στέλεχος του Λικούντ, του δεξιού κόμματος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει καταγωγή από το Μαρόκο.

Ωστόσο, η ευρεία προσέγγιση των δυο κρατών συναντά αντιστάσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την κοινή γνώμη, ειδικά αφότου ανέλαβε την εξουσία στο Ισραήλ κυβέρνηση συμμαχίας δεξιάς-άκρας δεξιάς-υπερορθόδοξων εβραίων, που εναντιώνεται σε οποιαδήποτε επανέναρξη των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους.

Αν και η κινητοποίηση για την παλαιστινιακή υπόθεση έχει αποκλιμακωθεί αισθητά στο μαροκινό βασίλειο, ο πληθυσμός της χώρας δεν έχει πάψει να βλέπει με συμπάθεια τους Παλαιστίνιους για  τα δεινά τους.

 

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε