Τρίτη, 28 Μαρ, 2023
Μια γενική άποψη δείχνει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 12 Οκτωβρίου 2022. (ED JONES/AFP via Getty Images)

Ψηφοφορία του ΟΗΕ – 4 χώρες συντάχθηκαν με τη Ρωσία για τις προσαρτήσεις της Ουκρανίας

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε την Τετάρτη υπέρ της καταδίκης της ρωσικής προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, με τέσσερις χώρες να συντάσσονται με τη Μόσχα.

Από το σώμα των 193 μελών του ΟΗΕ, 143 ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος που επέκρινε την προσάρτηση και τα δημοψηφίσματα της Ρωσίας τον περασμένο μήνα. Τριάντα πέντε δήλωσαν απών, σύμφωνα με μια φωτογραφία που αναρτήθηκε από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Συρία, η Βόρεια Κορέα, η Λευκορωσία και η Νικαράγουα ήταν τα μόνα τέσσερα κράτη που συντάχθηκαν με τη Ρωσία. Η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και ορισμένα αφρικανικά έθνη -συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής- απείχαν από την ψηφοφορία, σύμφωνα με την καταμέτρηση. Οι στενοί σύμμαχοι της Ρωσίας Καζακστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν απείχαν, ενώ ο σύμμαχος της Μόσχας Τουρκμενιστάν δεν ψήφισε.

Η Λευκορωσία είναι ίσως ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας και το έδαφός της χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο για την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ενώ η Συρία έχει λάβει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη από τη Μόσχα εν μέσω του δεκαετούς εμφυλίου πολέμου της. Η Βόρεια Κορέα συνορεύει με τη Ρωσία και προσφέρθηκε να αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία, ενώ η Νικαράγουα απολαμβάνει καλές σχέσεις με τη Ρωσία από τότε που η Σοβιετική Ένωση υποστήριξε τη μαρξιστική επανάσταση των Σαντινίστας στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Πριν από αρκετές ημέρες, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε μια τελετή στο Κρεμλίνο και υπέγραψε έγγραφα για να γίνουν οι ουκρανικές περιοχές Χερσώνα, Ζαπορίζια, Λουχάνσκ και Ντόνετσκ μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τα δημοψηφίσματα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν προσχηματικά από τους δυτικούς ηγέτες, διεξήχθησαν στις περιοχές αυτές τον Σεπτέμβριο και ρωτούσαν τους κατοίκους αν ήθελαν να ενταχθούν.

Το συμβολικό ψήφισμα της Τετάρτης απαιτεί από τη Ρωσία «να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το έδαφος της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΟΗΕ.

Το δελτίο τύπου του ΟΗΕ ανέφερε λανθασμένα ότι η Ερυθραία -μια χώρα της Ανατολικής Αφρικής που κυβερνάται από μονοκομματικό κράτος από τις αρχές της δεκαετίας του 1990- ψήφισε κατά του ψηφίσματος, αλλά απείχε, σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων.

Ο Σέργκι Κισλίτσα, ο οποίος υπηρετεί ως πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, υποστήριξε ότι η ψηφοφορία είναι μια «ιστορική στιγμή», σύμφωνα με το Associated Pres.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωσή του ότι η ψηφοφορία κατέδειξε ότι ο κόσμος «είναι πιο ενωμένος και πιο αποφασισμένος από ποτέ να καταστήσει τη Ρωσία υπεύθυνη για τις παραβιάσεις της». Είναι «ένα σαφές μήνυμα» ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να σβήσει ένα κυρίαρχο κράτος από τον χάρτη» και ότι «δεν μπορεί να αλλάξει τα σύνορα με τη βία», είπε.

Αλλά ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, απηύθυνε έκκληση στις χώρες να καταψηφίσουν το ψήφισμα, κάνοντας λόγο για «ένα πολιτικοποιημένο και ανοιχτά προκλητικό έγγραφο» και καταγγέλλοντας τους υποστηρικτές του ως «αδίστακτους δυτικούς εκβιαστές».

Ο Νεμπένζια πρόσθεσε ότι τα δημοψηφίσματα είναι έγκυρα και σημείωσε ότι «οι πληθυσμοί αυτών των περιοχών δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Ουκρανία».

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε