Τρίτη, 26 Σεπ, 2023
Το κτίριο του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον στις 26 Δεκεμβρίου 2011. (AFP μέσω Getty Images)

Πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ σε Συρία – Αντίποινα σε πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν την Πέμπτη αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Συρία, στοχεύοντας σε τοποθεσίες που συνδέονται με σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το ιρανικό καθεστώς και πιστεύεται ότι εμπλέκονται σε πρόσφατες επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

Η επίθεση για αντίποινα σηματοδότησαν την πρώτη εμφανή χρήση στρατιωτικής δύναμης του Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Αυτά τα χτυπήματα εγκρίθηκαν ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον αμερικανικού προσωπικού και συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, και σε συνεχιζόμενες απειλές κατά του εν λόγω προσωπικού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Μια πυραυλική επίθεση σε αεροδρόμιο κοντά στην πόλη του Ερμπίλ στις 15 Φεβρουαρίου στην ημι-αυτόνομη περιφέρεια του Ιράκ, η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους, σκότωσε έναν εργολάβο που συνεργαζόταν με τον αμερικανικό στρατιωτικό συνασπισμό και τραυμάτισε έξι ακόμη, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Αμερικανών εργολάβων και ενός μέλους της υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι της διοίκησης Μπάιντεν καταδίκασαν αυτήν την επίθεση, αλλά μόλις αυτή την εβδομάδα οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είχαν προσδιορίσει με βεβαιότητα ποιος την πραγματοποίησε. Αξιωματούχοι σημείωσαν ότι στο παρελθόν, οι σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν ήταν υπεύθυνες για πολυάριθμες επιθέσεις πυραύλων που στοχεύουν προσωπικό ή εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Ο Κίρμπι είπε την Τρίτη ότι το Ιράκ είναι υπεύθυνο για τη διερεύνηση της επίθεσης στις 15 Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα, στις 8 Ιανουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες φρόντισαν 11 από τα στρατεύματά τους για συμπτώματα κλονισμού μετά από μια ιρανική πυραυλική επίθεση που έπληξε την αεροπορική βάση του Αλ Άσαντ στο Ιράκ όπου οι αμερικανικές δυνάμεις ήταν σταθμευμένες. Φαίνεται πως η ενέργεια αυτή έγινε από το Ιράν ως απάντηση στη δολοφονία του ανώτατου στρατιωτικού στρατηγού του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμάνι, στη Βαγδάτη πέρυσι, με επίθεση μέσω ντρόουν που διέταξε ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο Σολεϊμάνι είχε εγκρίνει τις επιθέσεις κατά της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη νωρίτερα εκείνη την εβδομάδα και «ανέπτυσσε ενεργά σχέδια για επίθεση Αμερικανών διπλωματών και μελών της υπηρεσίας στο Ιράκ και σε ολόκληρη την περιοχή», σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Κίρμπι είπε ότι οι επιθέσεις των ΗΠΑ την Πέμπτη κατέστρεψαν πολλές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε ένα σημείο ελέγχου των συνόρων που χρησιμοποιείται από τους πολιτοφύλακες Khomeinist  που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των Χεζμπολάχ και Σουχάντα. Μέλη της Χεζμπολάχ ήταν μεταξύ εκείνων που επιτέθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη πέρυσι.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα ενεργήσει για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού και του συνασπισμού. Ταυτόχρονα, έχουμε ενεργήσει με εσκεμμένο τρόπο που στοχεύει στην αποκλιμάκωση της συνολικής κατάστασης τόσο στην ανατολική Συρία όσο και στο Ιράκ», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν οι επιθέσεις των ΗΠΑ προκάλεσαν θύματα. Δεν υπήρχαν αμέσως άλλες λεπτομέρειες.

«Είμαι σίγουρος για τον στόχο που επιδιώξαμε, ξέρουμε τι χτυπήσαμε», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν στους δημοσιογράφους αργά την Πέμπτη.

«Είμαστε σίγουροι ότι ο στόχος αυτός χρησιμοποιείται από τους ίδιους Σιίτες μαχητές που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επίθεση της 15ης Φεβρουαρίου.

Ο Όστιν σημείωσε ότι συνέστησε στον Μπάιντεν να εγκρίνει τον βομβαρδισμό.

«Είπαμε αρκετές φορές ότι θα ανταποκριθούμε στο χρονοδιάγραμμά μας», δήλωσε ο Όστιν. «Θέλαμε να είμαστε σίγουροι για τη διασύνδεση και θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι είχαμε τους σωστούς στόχους».

Η διοίκηση του Μπάιντεν ήταν «σκόπιμη» στην προσέγγισή της, είπε ο Όστιν.

«Επιτρέψαμε και ενθαρρύναμε τους Ιρακινούς να ερευνήσουν και να βρουν πληροφορίες και μας βοήθησε πολύ να βελτιώσουμε τον στόχο», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν ενέκρινε τους εναέριους βομβαρδισμούς μία ημέρα μετά από συνομιλία με τον Πρωθυπουργό του Ιράκ Μουσταφά Αλ-Καντίμι. «Συζήτησαν τις πρόσφατες επιθέσεις πυραύλων κατά του ιρακινού προσωπικού και του συνασπισμού και συμφώνησαν ότι οι υπεύθυνοι για τέτοιες επιθέσεις πρέπει να λογοδοτούν πλήρως», σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε