Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024

Ρ. Μέτσολα: Χρειάζονται γρήγορες και εφαρμόσιμες κυρώσεις για τα σκάνδαλα διαφθοράς

Σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του σκανδάλου διαφθοράς «Κατάρ- γκέιτ».

«Θεωρώ σημαντικό να εισαχθεί ένα σύστημα βάσει του οποίου οι ευρωβουλευτές, μετά την λήξη της θητείας τους, να μην μπορούν αμέσως να αρχίζουν να κάνουν “λόμπινγκ”. Πρέπει να υπάρξει μια διαπραγμάτευση, αρχίζοντας από την χρονική διάρκεια της απαγόρευσης αυτής», τόνισε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Θέλω να βεβαιωθώ ότι θα προκύψουν εφαρμόσιμες και γρήγορες κυρώσεις, διότι οι κυρώσεις είναι το πραγματικό αποτρεπτικό στοιχείο», πρόσθεσε. Εξήγησε, επίσης, ότι οι ήδη υπάρχουσες κυρώσεις προβλέπουν την δυνατότητα να σταματήσει η καταβολή του μισθού, ενώ τώρα «δυο ευρωομάδες ζήτησαν να γίνει περαιτέρω βήμα, με το πάγωμα της σύνταξης». Η πρότασή τους προβλέπει, όπως εξήγησε η Μέτσολα ότι «όποιος καταδικάζεται σε ποινή μεγαλύτερη των δυο ετών θα χάνει την σύνταξή του». Θα πρέπει όμως «να εξακριβωθεί αν, από νομικής πλευράς, η πρόταση είναι εφαρμόσιμη».

«Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο, δεν είναι ότι μια τρίτη χώρα προσπάθησε να ασκήσει επιρροή, αλλά το ότι μια ΜΚΟ -μια λεγόμενη ΜΚΟ η οποία ασχολείται με ανθρώπινα δικαιώματα- χρησιμοποιήθηκε από ένα αυταρχικό καθεστώς για να διαφθείρει», δήλωσε στην La Repubblica η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε ερώτηση της εφημερίδας, αν είχε κάποιες υποψίες, η Ρομπέρτα Μέτσολα απάντησε:

«Υποψίες όχι. Κατάλαβα όμως ότι συνέβαινε κάτι το διαφορετικό, όταν έγινε η ψηφοφορία στην επιτροπή αυτή. Οι έρευνες έφτασαν πιθανόν στο Κατάρ, με την αρχική σκέψη ότι τα νήματα θα μπορούσαν να τα κινούν η Ρωσία και η Κίνα. Ανησυχούμε πάντα για τέτοιου είδους φαινόμενα, αλλά το θέμα είναι ότι σε αυτή την περίπτωση τα κατάφεραν».

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί ότι «με την στερνή αυτή γνώση, θα μπορούσαμε να έχουμε αναρωτηθεί τί συνέβαινε στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να την είχαμε πιθανόν εμπιστευθεί λιγότερο».

Σε σχέση με την διαδικασία άρσης της ασυλίας των Ρομπέρτο Κοτσολίνο και Μάρκ Ταραμπελά, εξήγησε ότι «η όλη διαδικασία συνήθως διαρκεί ενενήντα ημέρες, αλλά αποφασίσθηκε η συντόμευσή της κατά τριάντα ημέρες». «Δεν φοβάμαι τυχόν επέκταση της έρευνας, αλλά είμαι ρεαλίστρια. Είμαι έτοιμη για παν ενδεχόμενο, αλλά δεν περιμένω τίποτα. Δεν μπορούμε να είμαστε “αθώοι” και να πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ πια, στο μέλλον», κατέληξε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Θ. Ανδρεάδης – Συγγελάκης

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε