Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά καθώς περπατά στο Νότιο περίβολο του Λευκού Οίκου, στις 12 Δεκεμβρίου 2020. (Patrick Semansky / AP Photo)

Ρεπουμπλικάνοι Εκλέκτορες της Πενσιλβάνιας, Γεωργίας, Νεβάδας και Αριζόνας ψηφίζουν υπέρ του Τραμπ

Ρεπουμπλικάνοι Εκλέκτορες σε τέσσερις πολιτείες δήλωσαν στις 14 Δεκεμβρίου ότι θα ψηφίσουν υπέρ του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Αντιπροέδρου Μάικ Πενς,

Οι Ρεπουμπλικάνοι εκλέκτορες σε Πενσυλβάνια, Γεωργία, Νεβάδα και Αριζόνα δήλωσαν ότι ψήφισαν υπέρ του Τραμπ. Η είδηση αυτή έρχεται ενώ οι πολιτείες τους επίσημα όρισαν τους Δημοκρατικούς εκλέκτορες που ψήφισαν τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν και την γερουσιαστή Καμάλα Χάρις.

Στο Μίσιγκαν, η ψηφοφορία βασίστηκε πάνω σε δύο ξεχωριστές λίστες υποψηφίων εκλεκτόρων, 16 για τον Τραμπ και 16 για τον Μπάιντεν.

«Το να σταλούν δύο λίστες υποψηφίων εκλεκτόρων δεν είναι κάτι πρωτάκουστο», δήλωσε ο Μέσοουν Μάντοκ, Ρεπουμπλικάνος εκλέκτορας του Μίσιγκαν σε μια ανακοίνωση μέσω email. «Είναι καθήκον μας απέναντι στον λαό του Μίσιγκαν και το Σύνταγμα των ΗΠΑ να στείλουμε μια άλλη λίστα υποψηφίων εκλεκτόρων εάν οι εκλογές είναι υπό αμφισβήτηση — και σαφώς είναι».

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Πενσυλβάνιας δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι οι εκλέκτορες συναντήθηκαν στο Χάρισμπουργκ για «ψήφο υπό όρους» για τον Τραμπ και τον Πενς «κατόπιν αιτήματος της εκστρατείας του Τραμπ». Ενώ οι των Δημοκρατικών ελέκτορες ψήφισαν τον Μπάιντεν και την Χάρις.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Πενσυλβάνιας ανέφερε τις προεδρικές εκλογές του 1960 μεταξύ του Ρίτσαρντ Νίξον και του Τζον Κένεντι, ο οποίος θα ήταν ο τελικός νικητής των εκλογών.

«Πραγματοποιήσαμε αυτήν τη διαδικαστική ψηφοφορία για να διατηρήσουμε τυχόν νομικές αξιώσεις που ενδέχεται να διατηρηθούν στο μέλλον», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της εκστρατείας του Τραμπ στην Πενσυλβάνια, Μπέρνι Κόμφορτ.

Στη Γεωργία, ο Ντέιβιντ Σάφερ, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της πολιτείας, δήλωσε ότι οι εκλέκτορες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενήργησαν σήμερα επειδή η «αγωγή του Προέδρου που αμφισβητεί τις εκλογές στη Γεωργία είναι ακόμη σε εκκρεμότητα».

«Οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι για το Σώμα των Εκλεκτόρων συναντήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην πρωτεύουσα της πολιτείας και ψήφισαν υπέρ του Προέδρου και του Αντιπροέδρου», δήλωσε ο Σάφερ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Αν δεν συναντιόμασταν σήμερα για να ψηφίσουμε, ο συνεχιζόμενος εκλογικός αγώνας του Προέδρου θα ήταν μάταιος. Η ενέργειά μας σήμερα προασπίζει τα δικαιώματά του βάσει του νόμου της Γεωργίας.

Το ίδιο έγινε και στη Νεβάδα, με τους Ρεπουμπλικάνους εκλέκτορες της πολιτείας να ψηφίζουν υπέρ του Τραμπ και του Πενς. Σε μια ανάρτηση στο Twitter από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Νεβάδας, δήλωσαν, «Σήμερα γράφετε Ιστορία».

Οι Ρεπουμπλικάνοι εκλέκτορες της Αριζόνα ψήφισαν επίσης τον Τραμπ και τον Πενς, σύμφωνα με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της πολιτείας.

Το Σώμα τον εκλεκτόρων ψηφίζει στις 14 Δεκεμβρίου και οι ψήφοι καταμετρούνται στις 6 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνόδου του Κογκρέσου, όταν συνέρχονται η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία.

Αφού οι πολιτείες ολοκληρώσουν την καταμέτρηση των ψήφων και συγκεντρώσουν τα επίσημα αποτελέσματα, «ο Νόμος των ΗΠΑ (3 U.S.C. Τμήμα 6) απαιτεί από τους κυβερνήτες των πολιτειών να προετοιμάσουν, “το συντομότερο δυνατό”, έγγραφα γνωστά και ως Πιστοποιητικά Βεβαίωσης της ψηφοφορίας».

«Τα πιστοποιητικά πρέπει να απαριθμούν τα ονόματα των εκλεκτόρων που έχουν επιλέξει οι ψηφοφόροι και τον αριθμό των ψήφων που έλαβαν, καθώς και τα ονόματα όλων των υποψηφίων που δεν εκλέχτηκαν και τον αριθμό των ψήφων που έλαβαν», σύμφωνα με την Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου.

«Τα πιστοποιητικά βεβαίωσης, τα οποία συχνά υπογράφονται από τους κυβερνήτες των πολιτειών, πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα της πολιτείας. Ένα αντίγραφο διαβιβάζεται στον Αρχειοφύλακα των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ έξι αντίγραφα του Πιστοποιητικού Βεβαίωσης πρέπει να παρασχεθούν στους εκλέκτορες έως τις 14 Δεκεμβρίου, την ημερομηνία κατά την οποία θα συναντηθούν».

Σύμφωνα με τον Κώδικα των ΗΠΑ, όταν συναντιούνται η Βουλή των Αντιπροσώπων με την Γερουσία, πρέπει να εξετάσουν «όλα τα πιστοποιητικά και τα έγγραφα που υποτίθεται ότι είναι πιστοποιητικά των εκλεκτορικών ψήφων». Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι, μέλη του Κογκρέσου, δήλωσαν ότι θα επιχειρήσουν να αντιταχθούν στην καταμέτρηση των ψήφων του Σώματος των Εκλεκτόρων για κάποια πολιτεία, το οποίο στη συνέχεια θα πυροδοτήσει μια σειρά συζητήσεων και ψηφοφοριών.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Στέφαν Μίλερ, δήλωσε στο Fox News στις 14 Δεκεμβρίου ότι επιλέχθηκαν εναλλακτικές ομάδες εκλεκτόρων σε πολλές πολιτείες, ισχυριζόμενος ότι αυτό θα οδηγήσει στην επανεκλογή του Τραμπ.

«Η μόνη ημερομηνία στο Σύνταγμα είναι η 20η Ιανουαρίου. Επομένως, έχουμε περισσότερο από αρκετό χρόνο για να διορθώσουμε το λάθος αυτού του ψευδούς εκλογικού αποτελέσματος και να πιστοποιήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ ως νικητή των εκλογών», δήλωσε ο Μίλερ στο «Fox & Friends», αναφερόμενος στην Ημέρα της Ορκωμοσίας.

Δεν είναι σαφές εάν οι νομοθέτες πιστοποίησαν τα αποτελέσματα σε αυτές τις πολιτείες. Η Epoch Times έχει απευθυνθεί στους αρχηγούς της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας αυτών των πολιτειών, αλλά δεν έλαβε μια άμεση απάντηση.

Αντίπαλοι εκλέκτορες

Οι πολιτείες με μικρή διαφορά στα αποτελέσματα μεταξύ του Τραμπ και του αντιπάλου του Μπάιντεν αναμενόταν να δημιουργήσουν αντίπαλες ομάδες εκλεκτόρων, η μία πιστοποιημένη από τον κυβερνήτη και η άλλη από το νομοθετικό σώμα.

Δεν είναι σαφές εάν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι εκλέκτορες των πέντε πολιτειών πιστοποιήθηκαν επίσημα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το Κογκρέσο είναι πιθανό να καταλήξει με ανταγωνιστικές ομάδες εκλεκτόρων στις 6 Ιανουαρίου, όταν τα δύο επιμελητήρια προγραμματίζουν να καταμετρήσουν τις ψήφους. Ενώ υπάρχει μια διαδικασία για την επίλυση διαφορών μεταξύ των εκλεκτόρων, δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στα δικαστήρια.

Η έγκριση ενός συνόλου εκλεκτόρων θα απαιτούσε την πλειοψηφία και στα δύο σώματα. Η ισορροπία της εξουσίας στη Γερουσία θα καθοριστεί από τα αποτελέσματα των δύο επαναληπτικών εκλογών στην Γεωργία. Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τις δύο έδρες, η ισοπαλία 50-50 στη Γερουσία θα έσπαγε με την καθοριστική ψήφο του αντιπροέδρου.

Εάν οι νομοθέτες δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα σύνολο εκλεκτόρων, η χώρα θα βρεθεί σε αχαρτογράφητο έδαφος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει την παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστήριου. Όπως και στο παρελθόν, η Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να χρειαστεί να επιλέξει πρόεδρο. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία των αντιπροσώπων.

Ο δημοσιογράφος της Epoch Times Jack Phillips και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε τον Bowen στο Twitter: @BowenXiao

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε