Δευτέρα, 16 Σεπ, 2024
Ρεβίθια με βλήτα

Ρεβύθια με βλήτα

Τα όσπρια αποτελούν σημαντικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, καθώς είναι μια φυτική πηγή σιδήρου. Γι’ αυτό και πρέπει να τα καταναλώνουμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ευτυχώς, τα όσπρια είναι πολύ ευέλικτο υλικό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την παρασκευή πολλών διαφορετικών πιάτων. Παραδείγματος χάριν, μπορούμε να ετοιμάσουμε φαλάφελ, χούμους και σαλάτα με φακές. Όποιες κι αν είναι οι προτιμήσεις μας, έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε λαχταριστά πιάτα για όλες τις ώρες της ημέρας.

Ειδικά για όσους ακολουθούν μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, η κατανάλωση οσπρίων είναι σχεδόν καθημερινά απαραίτητη. Πολλές vegan/νηστίσιμες συνταγές βασίζονται στα όσπρια.

Η συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιεί ρεβύθια με μια πλούσια σάλτσα ντομάτας, σε συνδυασμό με βλήτα, που είναι σε αφθονία το καλοκαίρι, και φέτες από φυτικό λευκό τυρί σε άλμη. Οι γεύσεις δένουν αρμονικά και το αποτέλεσμα είναι ένα χορταστικό πιάτο, πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Υλικά

400 γρ ρεβύθια βρασμένα

300 γρ βλήτα

350 γρ φυτικό λευκό τυρί σε άλμη

1 κ.γλ. σπόροι κύμινου

2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

250 ml σάλτσα ντομάτας

1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

1 κ.γλ. ξερή ρίγανη

20 ml χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Βήμα 1 – Ανάβουμε το φούρνο στους 180o C, για να προθερμανθεί καλά.

Βήμα 2 – Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις κάψει, προσθέτουμε τους σπόρους του κύμινου και τους αφήνουμε για 1-2 λεπτά, για να απελευθερώσουν όλα τα αρώματά τους. Προσθέτουμε το κόκκινο κρεμμύδι, το οποίο έχουμε κόψει σε κύβους. Μετά από 2 λεπτά, προσθέτουμε και το πολτοποιημένο σκόρδο.

Βήμα 3 – Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα βλήτα και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Περιμένουμε λίγο μέχρι να μαραθούν και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 4 – Περιχύνουμε τα χόρτα με τη σάλτσα ντομάτας και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και την ξερή ρίγανη. Μόλις πάρει η σάλτσα μια βράση, ρίχνουμε στο τηγάνι τα βρασμένα ρεβύθια και τον χυμό λεμονιού.

Βήμα 5 – Συμπληρώνουμε με 120 ml νερό και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βήμα 6 – Βγάζουμε το τυρί από την άλμη και το ξεπλένουμε. Έπειτα, το κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκατοστού.

Βήμα 7 – Μεταφέρουμε το μείγμα από το τηγάνι σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος. Από πάνω τοποθετούμε τις φέτες του φυτικού τυριού και πασπαλίζουμε με ξερή ρίγανη και μαύρο πιπέρι. Εάν μας αρέσουν τα καυτερά, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο μπούκοβο.

Βήμα 8 – Τοποθετούμε το πυρίμαχο σκεύος στο φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το τυρί .

Βήμα 9 – Το σερβίρουμε ζεστό, μαζί με ψωμί ολικής άλεσης ή πίτες.

Αυτό το φαγητό είναι πολύ χορταστικό και νόστιμο, ιδανικό για το καλοκαιρινό τραπέζι. Εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα λαχανικά που μπορεί να μας έχουν περισσέψει κι έτσι να δώσουμε περισσότερο χρώμα και γεύση στο πιάτο.

Πηγή: Εβλογημένο

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε