Στις 19 Απριλίου 2025, Ρωσία και Ουκρανία πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου από την έναρξη των εχθροπραξιών πριν από σχεδόν τρία χρόνια, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που μεσολάβησε στη συμφωνία. Κάθε πλευρά παρέδωσε στην άλλη 246 αιχμαλώτους, με βάση τον όρο «ένας προς έναν». Επιπλέον, η Μόσχα απελευθέρωσε 31 τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιωτικούς, ενώ το Κίεβο αντίστοιχα παρέδωσε άλλους 15 τραυματίες Ρώσους στρατιώτες.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ χαρακτήρισε την ανταλλαγή ως την πιο σημαντική ανθρωπιστική κίνηση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων κρατών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Συνολικά, το υπουργείο σημείωσε πως με τη συμβολή των ΗΑΕ έχουν απελευθερωθεί συνολικά 3.771 αιχμάλωτοι.
«Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν στο να επιστρέψουν ξανά οι άνθρωποί μας σπίτι. Ιδιαίτερα ευγνώμων είμαι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη διαμεσολαβητική προσπάθειά τους», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα το Σάββατο. Μαζί με το μήνυμα, ο πρόεδρος δημοσιοποίησε βίντεο και φωτογραφίες των απελευθερωθέντων Ουκρανών στρατιωτών, οι οποίοι, κατά την επιστροφή τους, είχαν τυλιχθεί με την ουκρανική σημαία.
Από την πλευρά της, η ουκρανική κυβέρνηση φαίνεται πως μετέφερε τους απελευθερωθέντες Ρώσους αιχμαλώτους στη Λευκορωσία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε πλάνα το Σάββατο από την επιστροφή των Ρώσων στρατιωτών, τους οποίους ανέλαβαν οι λευκορωσικές αρχές για ιατρική και ψυχολογική φροντίδα. Η Μόσχα χαρακτήρισε την ανταλλαγή αιχμαλώτων ως μια «πράξη αληθινά χριστιανική ενόψει μίας μεγάλης γιορτής».
Η ανταλλαγή έλαβε χώρα την ίδια ημέρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε μονομερή εκεχειρία διάρκειας 30 ωρών, λόγω της Πασχαλινής εορτής, από τις 18:00 ώρα Μόσχας του Σαββάτου 19 Απριλίου έως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Σε μήνυμα που δημοσιεύθηκε στο επίσημο κανάλι του Κρεμλίνου στο Telegram, ο Πούτιν δήλωσε πως «η απόφαση για εκεχειρία ελήφθη για ανθρωπιστικούς λόγους, με σεβασμό στην ιερότητα της ημέρας του Πάσχα».
Ωστόσο, ήδη στις 5:15 μ.μ., ο κ. Ζελένσκι ανέφερε ότι ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Shahed εντοπίστηκαν πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο. «Τα drones Shahed στον ουρανό μας δείχνουν την πραγματική στάση του Πούτιν απέναντι στο Πάσχα και στην ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε ο Ουκρανός ηγέτης στο κοινωνικό δίκτυο X.
Σε μεταγενέστερη ανάρτησή του, λίγες ώρες αργότερα, ο Ζελένσκι κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχιζαν τις επιθέσεις τους σε πολλαπλά μέτωπα, με εντονότατο βομβαρδισμό από το πυροβολικό. Αν και εξέφρασε σκεπτικισμό για την αξιοπιστία της 30ωρης παύσης πυρός που ανακοίνωσε η Μόσχα, ο Ζελένσκι πρότεινε η Ρωσία να επεκτείνει την εκεχειρία σε μεγαλύτερο διάστημα, προκειμένου να οικοδομηθεί ουσιαστική εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο εμπόλεμες πλευρές. Ανέφερε μάλιστα την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση Τραμπ τον περασμένο μήνα για πλήρη παύση πυρός 30 ημερών.
«Αν υπάρξει πράγματι απόλυτη παύση πυρός, η Ουκρανία προτείνει να επεκταθεί πολύ πέρα από το Πάσχα της 20ής Απριλίου. Αυτή θα είναι η πραγματική δοκιμασία για τις προθέσεις της Ρωσίας – γιατί 30 ώρες αρκούν για τα πρωτοσέλιδα, αλλά όχι για πραγματικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι 30 ημέρες θα μπορούσαν να δώσουν μια ευκαιρία στην ειρήνη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.
Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ενδέχεται να σταματήσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εάν δεν υπάρξει πρόοδος σύντομα. «Εάν κάποια από τις δύο πλευρές δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, θα πούμε απλώς: “Είστε ανόητοι, είστε απαίσιοι άνθρωποι” και θα αποχωρήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.