Σάββατο, 27 Ιούλ, 2024
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ συμμετέχει σε συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Τύπου στο Πεκίνο στις 7 Μαρτίου 2023. (Lintao Zhang/Getty Images)

Ρωσία-Κίνα: Διπλωμάτες συναντήθηκαν στο Πεκίνο μετά την ανταρσία της Βάγκνερ

Το κινεζικό καθεστώς υποστηρίζει τη Ρωσία για να διατηρήσει την εθνική της σταθερότητα, δήλωσε την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου, μία ημέρα μετά τη σύντομη ανταρσία στη Μόσχα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πεκίνου χαρακτήρισε την ένοπλη εξέγερση υπό την ηγεσία του επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν το Σαββατοκύριακο ως «εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας». Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) υποστηρίζει τη Ρωσία στη «διατήρηση της εθνικής της σταθερότητας και στην επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας».

Το σύντομο σχόλιο έγινε μετά τη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο στο Πεκίνο την Κυριακή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση για τις συνομιλίες από το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου, οι δύο κορυφαίοι διπλωμάτες «αντάλλαξαν απόψεις για τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας, καθώς και για διεθνή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος», χωρίς να γίνει λόγος για περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η συζήτηση της Κυριακής άγγιξε τη σύγκρουση μεταξύ του ρωσικού στρατού και της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ.

«Η κινεζική πλευρά εξέφρασε την υποστήριξή της στις προσπάθειες της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να σταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα σε σχέση με τα γεγονότα της 24ης Ιουνίου και επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την ενίσχυση της συνοχής και την περαιτέρω ευημερία της Ρωσίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση στη ρωσική γλώσσα που μεταφράστηκε από το Reuters.

Πριν από τις συνομιλίες με τον Τσιν, ο Ρουντένκο είχε νωρίτερα την Κυριακή συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας Μα Ζαοξού, κατά την οποία οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την «αλληλεγγύη και τη συνεργασία», σύμφωνα με μια ενημέρωση από το Πεκίνο. Οι δύο ανώτεροι διπλωμάτες δεσμεύτηκαν να «διαφυλάξουν τα κοινά συμφέροντα» υπό την «περίπλοκη και σοβαρή» διεθνή κατάσταση, αναφέρεται.

Δεν ήταν σαφές όταν ο Ρουντένκο έφτασε στο Πεκίνο αν η επίσκεψή του στην Κίνα ήταν απάντηση σε αυτό που φαινόταν να είναι μια ανταρσία με επικεφαλής τον Πριγκόζιν.

Μαχητές της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ

Μαχητές της Βάγκνερ, μιας ρωσικής ιδιωτικής μισθοφορικής ομάδας, φαίνονται πάνω σε ένα άρμα ενώ αναπτύσσονται κοντά στο αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στην πόλη Ροστόφ-ον-Ντον, Ρωσία, στις 24 Ιουνίου 2023. (Stringer/Reuters)

 

Τα μέλη του μισθοφορικού στρατού της ομάδας Βάγκνερ διατάχθηκαν να επιστρέψουν στις βάσεις τους την Κυριακή, αφού ο Πριγκόζιν έκλεισε συμφωνία με το Κρεμλίνο.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος, εδώ και περίπου 20 χρόνια, είναι στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε περιγράψει νωρίτερα την κίνηση αυτή ως «πορεία για δικαιοσύνη» για να ανατρέψει τη στρατιωτική ηγεσία της Μόσχας, την οποία κατηγορεί για τις άσκοπες απώλειες των ρωσικών στρατευμάτων.

Το γραφείο του Λουκασένκο δήλωσε το Σάββατο ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε την έγκριση του Πούτιν για τη μεσολάβηση μιας συμφωνίας που κατέληξε στην ανακοπή της αστραπιαίας προέλασης των δυνάμεων του Βάγκνερ προς τη Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ότι σύμφωνα με τη διαπραγμάτευση, ο Πριγκόζιν θα μετακομίσει στη Λευκορωσία και οι ποινικές κατηγορίες εναντίον του στη Ρωσία θα αποσυρθούν.

Οι μαχητές της Βάγκνερ που συμμετείχαν στην ένοπλη εξέγερση δεν θα αντιμετωπίσουν καμία τιμωρία σε αναγνώριση της προηγούμενης υπηρεσίας τους στη Ρωσία.

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν κάνουν πρόποση κατά τη διάρκεια του δείπνου τους στο Κρεμλίνο της Μόσχας στις 21 Μαρτίου 2023. (Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

Η ανταρσία παρακολουθείτο στενά από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, αν και σε μεγάλο βαθμό απέφυγαν να σχολιάσουν πριν από τις επίσημες δηλώσεις.

Το κινεζικό καθεστώς δεν έκανε νωρίτερα κανένα σχόλιο για την κρίση της Μόσχας, ενώ οι δυτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Το κινεζικό καθεστώς έχει ενισχύσει τους δεσμούς του με τη Ρωσία από τότε που κήρυξε μια εταιρική σχέση «δίχως όρια» πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τον Μάρτιο, όταν ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών για την προώθηση της «στρατηγικής συνεργασίας» των δύο χωρών. Ο στόχος του Πεκίνου σε αυτή τη συνάντηση, σύμφωνα με γεωπολιτικούς αναλυτές, ήταν να προωθήσει τη δημιουργία μιας νέας «διεθνούς ολοκληρωτικής τάξης» με επικεφαλής το κομμουνιστικό καθεστώς στην Κίνα.

Ο Tom Ozimek και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε