Παρασκευή, 07 Οκτ, 2022
Ένας άντρας κρατά έναν φορητό υπολογιστή καθώς προβάλλεται πάνω του κώδικας σε αυτήν την εικόνα που τραβήχτηκε στις 13 Μαΐου 2017. (Kacper Pempel / Reuters)

Ρωσικές, κινέζικες υπηρεσίες πληροφοριών στοχεύουν απόρρητες πληροφορίες για το πετρέλαιο της Νορβηγίας: Έκθεση

ΟΣΛΟ – Η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες διενεργούν κατασκοπεία για να αποκτήσουν μυστικά της βιομηχανίας πετρελαίου της Νορβηγίας και τα σχέδια της κυβέρνησής της να μειώσει ή να αυξήσει την παραγωγή, ανέφερε η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών PST.

Σε μια έκθεση με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου, δημοσιευμένο όμως την Πέμπτη, η υπηρεσία προειδοποίησε για πιθανές προσπάθειες πρόσληψης πληροφοριοδοτών και παραβίασης υπολογιστών, όπως η μεγάλη κυβερνοεπίθεση που έγινε πριν από έξι χρόνια, και δήλωσε ότι η ανανεώσιμη ενέργεια θα μπορούσε να γίνει ο στόχος των ξένων κατασκόπων.

«Η PST αναμένει ότι η χρήση οικονομικών εργαλείων και η διαχείριση δικτύων θα αυξηθεί τους επόμενους 18 μήνες», ανέφερε.

Η προειδοποίηση έρχεται λιγότερο από τέσσερις μήνες αφότου η Νορβηγία απέλασε έναν Ρώσο διπλωμάτη που ήταν ύποπτος για τη διενέργεια κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας και συνέλαβε την επαφή του, έναν Νορβηγό πολίτη.

Η συμβουλευτική υπηρεσία διαχείρισης κινδύνων και διασφάλισης ποιότητας DNV GL δήλωσε ότι ο Νορβηγός ύποπτος εργαζόταν στη μονάδα πετρελαίου και φυσικού αερίου, με ειδικότητα στην τεχνολογία 3D εκτύπωσης και υλικών.

Οι κατάσκοποι κυνηγούν την τεχνολογία πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα μπορούσε να έχει τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές χρήσεις, εμπορικά μυστικά και οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχεδίων από τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου της Δυτικής Ευρώπης για νέες άδειες εξερεύνησης ή ρύθμιση της παραγωγής πετρελαίου, δήλωσε ο PST.

Η Νορβηγία προσχώρησε στον ΟΠΕΚ+ και τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, επιβάλλοντας εθνικές περικοπές παραγωγής μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου τον Απρίλιο, καθώς η πανδημία COVID-19 μείωσε τη ζήτηση.

Ενώ ο όμιλος ΟΠΕΚ+ εξετάζει εάν θα επεκτείνει τους περιορισμούς έως το 2021, το υπουργείο πετρελαίου και ενέργειας της Νορβηγίας δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ότι δεν σκοπεύει να το κάνει.

Το Όσλο θα μπορούσε να διανείμει αριθμό-ρεκόρ αδειών για εξερεύνηση στην Αρκτική Μπάρεντς το επόμενο έτος.

Η έκθεση ανέφερε ότι περισσότερες από 50 νορβηγικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της Equinor και του υπουργείου πετρελαίου και ενέργειας, αποτέλεσαν αντικείμενο κυβερνοεπίθεσης το 2014.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων χωρών διαθέτουν μεγάλους τεχνολογικούς και ανθρώπινους πόρους και λειτουργούν μακροπρόθεσμα, σκόπιμα και με μεγάλο βαθμό υπομονής», ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών.

Από τον Nerijus Adomaitis

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε