ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ—Το Ρωσικό Ναυτικό έχει πλέον ευρεία πρόσβαση στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο χάρη σε μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, ένα αρχιπέλαγος με μερικά από τα πιο στρατηγικά λιμάνια της Δυτικής Αφρικής.
Η Μόσχα και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμέρικο Ράμος επικύρωσαν πρόσφατα μια συμφωνία που επιτρέπει σε ρωσικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών πλοίων του ναυτικού και άλλων που υπόκεινται σε κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, να χρησιμοποιούν τα νησιά στον Κόλπο της Γουινέας ως βάση.
Η συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα την επαφή αμερικανικού και ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είναι πολύ ενεργό στην περιοχή και οι μηχανικοί του εργάζονται συχνά μαζί με την τοπική ακτοφυλακή.
Η συμφωνία δίνει επίσης στη Ρωσία προνομιακά δικαιώματα σε μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Τουρκία έχει υπογράψει παρόμοια συμφωνία με την κυβέρνηση Ράμος, η οποία, μέχρι τώρα, έχει δώσει προτεραιότητα στους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση στο Σάο Τομέ δήλωσε ότι οι συμφωνίες της με τη Ρωσία και την Τουρκία δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις της με την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους.
Ωστόσο, οι ειδικοί στις διεθνείς σχέσεις δήλωσαν ότι η στροφή του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε προς τη Ρωσία και την Τουρκία ήταν ανησυχητική, καθώς η χώρα — το δεύτερο μικρότερο κράτος της Αφρικής με πληθυσμό μόλις 200.000 — έχει σταθερά αξιολογηθεί ως μία από τις ισχυρότερες δημοκρατίες της Αφρικής.
Το Freedom House, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που μετρά την πολιτική ελευθερία παγκοσμίως, δίνει στη χώρα βαθμολογία 84 στα 100 στο τελευταίο βαρόμετρο δημοκρατίας, λέγοντας ότι τα νησιά διεξάγουν τακτικές ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και έχουν ελεύθερα μέσα ενημέρωσης.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία κατατάσσονται εξαιρετικά χαμηλά στο ίδιο βαρόμετρο, και η Μόσχα ειδικότερα έχει κατηγορηθεί ότι σπέρνει ψευδείς πληροφορίες στην Αφρική για να επηρεάσει την τοπική πολιτική και τα αποτελέσματα των εκλογών.
Ένα από τα σημαντικότερα ενδιαφέροντα της Τουρκίας στην Αφρική τα τελευταία χρόνια ήταν η εξαγωγή drones, τα οποία έχουν αξιολογηθεί από ειδικούς στον τομέα της άμυνας ως μερικά από τα καλύτερα στον κόσμο.
Το Ινστιτούτο Μελετών Ασφάλειας (ISS) στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής κατατάσσει το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ως χώρα με χαμηλότερο-μεσαίο εισόδημα. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, αλλά εξάγει κακάο, φοινικέλαιο, λάδι καρύδας, προϊόντα πετρελαίου και φρούτα.
Οι αναλυτές αποδίδουν τις συμφωνίες της κυβέρνησης του Ράμος με τη Ρωσία και την Τουρκία εν μέρει στο μειωμένο εμπόριο του αρχιπελάγους με την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
«Υπάρχει η αίσθηση στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ότι οι ισχυρές ευρωπαϊκές σχέσεις έχουν ωφελήσει μόνο την ελίτ. Οι απλοί άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Υπάρχει υψηλή ανισότητα εισοδήματος», δήλωσε ο Έντουαρντ Σάρπονγκ, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Καλής Διακυβέρνησης Αφρικής Δυτικής Αφρικής στην Άκρα της Γκάνας.
Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις διαρκούς ευρωπαϊκής δέσμευσης και υποστήριξης για τα νησιά. Η ΕΕ έχει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα συνεργασίας με τη χώρα, με επίκεντρο τη διακυβέρνηση, τη δημοκρατία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανθρώπινη ανάπτυξη.
Μια άλλη πρωτοβουλία ενθαρρύνει τη βιώσιμη αλιεία και επιτρέπει σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να αλιεύουν στα ύδατα του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε.
Ο Σάρπονγκ δήλωσε στην Epoch Times: «Δεν γνωρίζω τι κίνητρα έχουν προσφέρει οι Ρώσοι σε όσους κυβερνούν το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, αλλά δεν είναι δίκαιο να πούμε ότι η συμφωνία με τη Ρωσία οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αποσυνδεθεί από την περιοχή».
Ο αναλυτής του ISS, Τιμ Γουόκερ, ο οποίος ειδικεύεται σε αφρικανικά θαλάσσια ζητήματα, δήλωσε ότι η κίνηση της χώρας προς τη Ρωσία και την Τουρκία είναι «μια προφανής αλλαγή πολιτικής» και «δεν θα γίνει δεκτή» στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη βοηθούν το Σάο Τομέ και άλλους στον Κόλπο της Γουινέας στην καταπολέμηση της πειρατείας, και αμερικανικά και ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία είναι πολύ δραστήρια στην περιοχή. Δεν θα τους αρέσει να τη μοιράζονται με τους Ρώσους. Αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ένταση σε μια περιοχή όπου υπάρχει ήδη μεγάλη ένταση», δήλωσε στην Epoch Times.
Ο Κόλπος της Γουινέας είναι πλούσιος σε πόρους. Αποτελούμενος από 17 χώρες, από την Αγκόλα μέχρι τη Σενεγάλη, έχει τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, διαμαντιών, κασσιτέρου και κοβαλτίου, και είναι ένας από τους πλουσιότερους αλιευτικούς χώρους στον κόσμο.
Το DefenceWeb, μια πύλη που παρακολουθεί ζητήματα που σχετίζονται με την άμυνα στην Αφρική, δήλωσε ότι ο Κόλπος της Γουινέας αντιπροσωπεύει το 25% της ηπειρωτικής θαλάσσιας κυκλοφορίας και διαθέτει σχεδόν 20 εμπορικά λιμάνια.
Κρίσιμο είναι ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα στο περιοδικό Oil Review Africa, η περιοχή είναι υπεύθυνη για το 60% της παραγωγής πετρελαίου της ηπείρου. Φιλοξενεί το 4,5% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως και σχεδόν το 3% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Ο Τζέραρντ Κάμγκα, ειδικός στον Κόλπο της Γουινέας στο Πανεπιστήμιο Free State στη Νότια Αφρική, δήλωσε ότι η περιοχή είναι υπεύθυνη για το 4% της παγκόσμιας παραγωγής ψαριών.
«Υπάρχουν πολλά χρήματα που ρέουν από και προς την περιοχή και η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται, επομένως εδώ και καιρό έχει το ενδιαφέρον μεγάλων δυνάμεων. Αυτό σημαίνει ότι απειλείται επίσης από κακούς παράγοντες που θέλουν ένα κομμάτι της δράσης», δήλωσε στην Epoch Times. «Πειρατές απαγάγουν πολλούς ανθρώπους για λύτρα και κλέβουν φορτία. Υπάρχει πολλή παράνομη αλιεία, ειδικά από την Κίνα. Εγκληματικά συνδικάτα κλέβουν πετρέλαιο και ανθρώπους για εμπορία ανθρώπων. Το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών έχει αυξηθεί ραγδαίως».

Τώρα που η Ρωσία και η Τουρκία έχουν «σταθερή θέση» στον Κόλπο της Γουινέας και έχουν υποσχεθεί «συνεργασία ασφαλείας» με πολλά κράτη στην περιοχή, είπε ο Κάμγκα, «θέτουν σε αμφισβήτηση» αρκετές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση του εγκλήματος.
«Αν δεν υπήρχε η υποστήριξη από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, ο Κόλπος θα κατακλυζόταν από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος», είπε ο αναλυτής. «Τον Μάρτιο, για παράδειγμα, το γαλλικό ναυτικό κατέσχεσε περίπου έξι τόνους κοκαΐνης που ήταν καθ’ οδόν προς την Ευρώπη».
Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, ο Κόλπος αποτελεί σημαντικό σημείο διέλευσης για τα διεθνικά καρτέλ ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική, με περίπου το 25 έως 35 τοις εκατό όλης της κοκαΐνης που παράγεται σε αυτήν την περιοχή και καταναλώνεται στην Ευρώπη να διέρχεται από τη Δυτική Αφρική.
Η Ρωσία και η Τουρκία δεν έχουν αποθαρρυνθεί από την ανομία γύρω από το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, δήλωσε ο Γουόκερ, επειδή τα νησιά έχουν μεγάλη στρατηγική αξία.
«Η Ρωσία και το Σάο Τομέ συμφώνησαν να ανταλλάξουν πληροφορίες και στρατιωτική συνεργασία, κάτι που πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ισχυρή παρουσία στον Κόλπο της Γουινέας και τώρα τα πλοία τους θα κατασκοπεύονται αρκετά εύκολα», εξήγησε. «Τα ρωσικά ναυτικά σκάφη έχουν πλέον πρόσβαση στα λιμάνια των δύο νησιών για ανεφοδιασμό και ξεκούραση. Αυτό είναι πολύτιμο για τη Μόσχα, επειδή τα ρωσικά σκάφη έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα λιμάνια λόγω των κυρώσεων που εφαρμόστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Ο καθηγητής Σαμ Τσχέχλα, αναλυτής στη Στρατιωτική Ακαδημία της Νότιας Αφρικής, δήλωσε ότι η στρατηγική της Ρωσίας στην Αφρική είναι να αμφισβητήσει τη δυτική επιρροή δημιουργώντας στρατηγικά ερείσματα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ναυτικών βάσεων, και επεκτείνοντας την εμβέλειά της σε «κρίσιμες» θαλάσσιες περιοχές.
Δήλωσε στην εφημερίδα Epoch Times: «Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε είναι ένας ζωτικός εμπορικός σύνδεσμος μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Περιέχει πολύ πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Στρατηγικά μιλώντας, προσφέρει στη Ρωσία ένα μέρος για να βασίσει τα πολεμικά της πλοία στον Ατλαντικό σε περίπτωση σύγκρουσης που ενδεχομένως να αφορά ευρωπαϊκά έθνη και τη Βόρεια Αμερική».
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε είναι «εξαιρετικές», με τις δύο χώρες να μοιράζονται μια δέσμευση για δημοκρατία και χρηστή διακυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ράμος, Μανουέλ Σαλβαδόρ, δήλωσε στην εφημερίδα Epoch Times ότι οι συναλλαγές της με τη Μόσχα και την Άγκυρα «δεν πρέπει να θεωρηθούν ως απόρριψη των πολύτιμων συμφωνιών που έχουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι σχέσεις μας και με τις δύο είναι καλές. Απλώς διαφοροποιούμε τα συμφέροντά μας, αυτό είναι όλο».
Ένας ειδικός στις εξωτερικές σχέσεις της Αφρικής, ο Κρις Άλντεν, του Νοτιοαφρικανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, δήλωσε στην εφημερίδα Epoch Times ότι η συμφωνία του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε με τη Ρωσία ειδικότερα αποτελεί μέρος μιας τάσης στη Δυτική Αφρική.
«Οι στρατιωτικές και αμυντικές σχέσεις του Κρεμλίνου επεκτείνονται ραγδαία στην περιοχή», είπε. «Υπογράφονται συμφωνίες όπλων· συμφωνίες στρατιωτικής εκπαίδευσης και σε ορισμένες χώρες βλέπουμε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί ‘ιδιωτικούς στρατιωτικούς εργολάβους’ να παρέχουν ασφάλεια στις κυβερνήσεις».
Ο Άλντεν είπε ότι η Ρωσία έχει πλέον συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τουλάχιστον 43 από τις 54 χώρες της Αφρικής.
«Οι Ρώσοι εκπαιδεύουν στρατούς· προμηθεύουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, ειδικά σε χώρες που είναι ασταθείς ή όπου υπάρχει η αντίληψη αμερικανικής και ευρωπαϊκής αδιαφορίας και αποδέσμευσης», εξήγησε. «Αυτό είναι το έδαφος που εκμεταλλεύεται η Μόσχα».
Από αυτή την άποψη, είπε ο Άλντεν, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε είναι μια «εκτροπή», επειδή είναι μια σταθερή δημοκρατία, αλλά η Ρωσία έλκεται από τα στρατηγικά της λιμάνια.
Ο Τσχέχλα είπε ότι τώρα εναπόκειται στην Ουάσινγκτον και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντιδράσουν στις κινήσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας.
«Είναι λίγο αφελές στην εποχή μας να περιμένουμε από τις αφρικανικές χώρες, ειδικά τις πολύ μικρές, να μην έχουν μια σειρά συμφωνιών με μια σειρά από διαφορετικές δυνάμεις», είπε. «Στη συνέχεια, εναπόκειται στους ανταγωνιστές της Ρωσίας και της Τουρκίας να απαντήσουν με αντιπροσφορές που είναι ακαταμάχητες, ώστε αυτοί οι ανταγωνιστές να παραμείνουν κυρίαρχοι».