Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Πυροσβέστες σβήνουν πυρκαγιά σε αποθήκη πετρελαίου που σύμφωνα με τις κρατικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας προκλήθηκε από ρωσικά πυρά στην περιοχή Ζιτομίρ της Ουκρανίας στις 7 Μαρτίου 2022, σε αυτή την εικόνα που λαμβάνεται από ένα βίντεο. Κρατικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας/Handout via REUTERS

Ρωσικός πύραυλος πλήττει αποθήκη πετρελαίου στη δυτική Ουκρανία

Ρωσικός πύραυλος έπληξε αποθήκη πετρελαίου στη δυτική Ουκρανία αργά τη Δευτέρα, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Ρίβνε.

Ο κυβερνήτης Βιτάλι Κοβάλ δήλωσε σε σύντομο βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονταν στο σημείο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η επίθεση σηματοδοτεί τη δεύτερη σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή και είναι η τελευταία σε μια σειρά τέτοιων επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες.

Η δυτική Ουκρανία δεν έχει δει χερσαίες μάχες, αλλά πύραυλοι έχουν πλήξει αποθήκες πετρελαίου και ένα στρατιωτικό εργοστάσιο στο Λβιβ, μια μεγάλη πόλη κοντά στην Πολωνία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχουν πάει για να προστατευτούν από τις μάχες σε άλλα μέρη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξή του σε διακεκριμένους ανεξάρτητους Ρώσους δημοσιογράφους που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ότι οι επιθέσεις σε αποθήκες πετρελαίου έχουν ως στόχο να διαταράξουν την περίοδο φύτευσης στην Ουκρανία, η οποία είναι σημαντικός παραγωγός σιτηρών.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι βασικοί εξαγωγείς σιτηρών, παρέχοντας σχεδόν το 30% του σιταριού και σχεδόν το 20% του καλαμποκιού στην παγκόσμια αγορά.

Στις 21 Μαρτίου, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος αναμένει παγκόσμια έλλειψη τροφίμων λόγω της πλήρους κλίμακας εισβολής που εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ψάκι δήλωσε ότι αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πιθανό να επηρεαστούν από μια έλλειψη τροφίμων, ο Λευκός Οίκος αναμένει ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας, λιπασμάτων, σιταριού και καλαμποκιού που προκλήθηκαν από την εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τιμή της καλλιέργειας και της αγοράς κρίσιμων προμηθειών τροφίμων για χώρες σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ των χωρών που εξαρτώνται περισσότερο από τη Ρωσία και την Ουκρανία για την προμήθεια σιταριού είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες στη βόρεια Αφρική και την Ασία.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας υποδηλώνουν δυσανάλογες επιπτώσεις στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, μεταξύ άλλων στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία», δήλωσε η Ψάκι.

Η επίθεση έρχεται πριν από τις αναμενόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από την Τρίτη.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.

«Αν και δεν μπορούμε και δεν θα μιλήσουμε για την πρόοδο των συνομιλιών, το γεγονός ότι συνεχίζουν να πραγματοποιούνται αυτοπροσώπως είναι σημαντικό, φυσικά», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Τηρούμε την πολιτική να μην αποκαλύπτουμε καμία πληροφορία σχετικά με τις συνομιλίες, η οποία πιστεύουμε ότι θα μπορούσε μόνο να βλάψει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Αναγνώρισε ότι δεν έχουν επιτευχθεί «ουσιαστικά επιτεύγματα ή τομές» στους προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στη συνέντευξή του την Κυριακή ότι η Ουκρανία είναι «έτοιμη» να συζητήσει «εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητας, το μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας».

Ο Πούτιν έχει ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι η Ουκρανία δεν θα επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε