Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
Αυτοκίνητα που έρχονται από τη Ρωσία περιμένουν σε μεγάλες ουρές στο συνοριακό σημείο ελέγχου μεταξύ Ρωσίας και Φινλανδίας κοντά στη Vaalimaa, στις 22 Σεπτεμβρίου 2022. (Olivier Morin/AFP via Getty Images)

Ρώσοι προσπαθούν να ξεφύγουν από την επιστράτευση του Πούτιν και τρέχουν προς τα σύνορα για να γλιτώσουν από την εμπόλεμη Ουκρανία

Άνδρες φέρονται να εγκαταλείπουν σωρηδόν τη Ρωσία, αφού ο ηγέτης της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση στις 21 Σεπτεμβρίου, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με την Ουκρανία.

Η ανακοίνωση του Πούτιν, η πρώτη του είδους της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήρθε λιγότερο από μία ημέρα μετά την εμφάνιση φιλορώσων ηγετών σε τέσσερις ουκρανικές επαρχίες: Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να διεξαγάγουν ξεχωριστά δημοψηφίσματα για το αν θα ενταχθούν ή όχι στη Ρωσία.

Η Ρωσία έχει δεχτεί μια σειρά από πλήγματα τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω μιας ουκρανικής αντεπίθεσης που έχει οδηγήσει την τελευταία να πάρει πίσω μεγάλες εκτάσεις της βορειοανατολικής περιοχής του Χάρκοβο.

Σε απάντηση, ο Πούτιν έχει καλέσει έως και 300.000 εφέδρους, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν στον ρωσικό στρατό και διαθέτουν πολεμική εμπειρία ή εξειδικευμένες στρατιωτικές δεξιότητες, να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η πρόσκληση αφορά όσους έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες και ότι οι φοιτητές και οι κληρωτοί -οι νέοι που υπηρετούν υποχρεωτικά 12μηνη θητεία στις ένοπλες δυνάμεις- δεν θα κληθούν.

Ωστόσο, η άρνηση της στράτευσης αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού παρευρίσκονται στην έναρξη του Διεθνούς Στρατιωτικού και Τεχνικού Φόρουμ “Army 2022” στο πάρκο Patriot έξω από τη Μόσχα, στις 15 Αυγούστου 2022. (Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP)

 

Μαζική έξοδος

Η Washington Post αναφέρει ότι στην πλειονότητα των ανδρών παραδόθηκαν γραπτές ειδοποιήσεις στα σπίτια τους. Ο ρωσικός νόμος ορίζει ότι τα έγγραφα επιστράτευσης πρέπει να παραδίδονται στον παραλήπτη αυτοπροσώπως. Σύμφωνα με την Post, σε άλλους δόθηκαν εντολές μέσω τηλεφώνου και σε κάποιους είπαν να εμφανιστούν για υγειονομικό έλεγχο, αφού πρώτα είχαν ελεγχθεί τα έγγραφα ταυτότητάς τους στο δρόμο.

Ωστόσο, η μερική επιστράτευση προκάλεσε μαζική έξοδο ανδρών που εγκαταλείπουν τη χώρα σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την επιστράτευση- προκαλώντας ουρές στα συνοριακά περάσματα με τη Φινλανδία και τη Γεωργία, ενώ οι πτήσεις εκτός της χώρας αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη δείχνει μεγάλες ουρές οχημάτων να έχουν κολλήσει σε μεγάλη κίνηση καθώς προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με τη Γεωργία.

Περαιτέρω πλάνα δείχνουν μια υποτιθέμενη τεράστια ουρά που σχηματίστηκε στα σύνορα με τη Φινλανδία, ωστόσο, το υλικό αυτό αναφέρθηκε αργότερα ότι είχε αναρτηθεί στην πραγματικότητα στις 19 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν από το κάλεσμα επιστράτευσης του Πούτιν. Οι συνοριοφύλακες δήλωσαν πάντως ότι ενώ η κατάσταση κοντά είναι ήρεμη, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι πιο πολυσύχναστα από το συνηθισμένο.

Εν τω μεταξύ, οι πτήσεις προς χώρες όπως η Τουρκία, το Ντουμπάι ή το Τελ Αβίβ- μέρη που δεν έχουν βίζα για τους Ρώσους πολίτες, εκτοξεύτηκαν σε τιμές, σε ορισμένες περιπτώσεις πενταπλάσιες από το μηνιαίο μισθό του μέσου Ρώσου, πριν ξεπουλήσουν γρήγορα.

Τα δεδομένα των τάσεων της Google έδειξαν μια έξαρση στις αναζητήσεις για την Aviasales, τον πιο δημοφιλή ιστότοπο κρατήσεων πτήσεων της Ρωσίας.

Πολλαπλές αναφορές αναφέρουν ότι ορισμένοι άνδρες έφτασαν σε ακραίες καταστάσεις για να αποφύγουν να κληθούν, και είχαν καταφύγει στο να σπάσουν χέρια ή πόδια για να απαλλαγούν.

Στρατιώτες του ρωσικού στρατού διαδηλώνουν σε ένδειξη συμπαράστασης στους στρατιώτες που συμμετέχουν στη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, στο Mamaev Kurgan, ένα μνημείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Βόλγκογκραντ της Ρωσίας, στις 11 Ιουλίου 2022. (Alexandr Kulikov/AP Photo)

 

«Η καρδιά μου ράγισε»

Ο Όλεγκ, ένας 29χρονος λοχίας της ρωσικής εφεδρείας, δήλωσε στον Guardian την Πέμπτη ότι λόγω της στρατιωτικής του εμπειρίας γνώριζε ότι πιθανότατα θα ήταν ο πρώτος που θα καλούνταν αν κηρυσσόταν επιστράτευση, αλλά είχε παραμείνει στη χώρα με την ελπίδα ότι αυτό δεν θα συνέβαινε.

Αυτή την εβδομάδα, όλα αυτά άλλαξαν.

«Η καρδιά μου ράγισε όταν έλαβα την κλήση», είπε. «Αλλά ήξερα ότι δεν είχα χρόνο να απελπιστώ». Ο Όλεγκ μάζεψε ό,τι είχε στην κατοχή του και έκλεισε εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το Όρενμπουργκ, μια νότια ρωσική πόλη κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν, όπου σκοπεύει να μείνει προς το παρόν.

«Θα περάσω τα σύνορα απόψε», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη από το αεροδρόμιο. «Δεν έχω ιδέα πότε θα ξαναπατήσω το πόδι μου στη Ρωσία».

Η Ira Lobanovskaya, η οποία ίδρυσε τη ΜΚΟ “Guide to The Free World”, η οποία βοηθά τους Ρώσους που αντιτίθενται στον πόλεμο να εγκαταλείψουν τη χώρα, δήλωσε στο δημοσίευμα: «Βλέπουμε μια ακόμη μεγαλύτερη έξοδο από ό,τι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος».

Αστυνομικοί συλλαμβάνουν μια γυναίκα μετά από εκκλήσεις για διαμαρτυρία κατά της μερικής επιστράτευσης της Ρωσίας στη Μόσχα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2022. (Alexander Nemenov/AFP μέσω Getty Images)

 

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν επίσης σε ολόκληρη τη χώρα σε πολλές πόλεις ως απάντηση στην επιστράτευση, με βίντεο να δείχνει μεγάλο αριθμό διαδηλωτών να βγαίνουν στους δρόμους της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης φωνάζοντας «όχι στον πόλεμο».

Περίπου 1.400 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων 33 ανήλικοι, έγιναν στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με την OVD-Info, μια ανεξάρτητη ομάδα που παρακολουθεί τη δραστηριότητα των διαδηλώσεων στη Ρωσία. Σε ορισμένους από τους συλληφθέντες φέρεται να παραδόθηκαν έγγραφα διαφυγής.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο διέψευσε σθεναρά τις αναφορές για άνδρες που διαφεύγουν από τη χώρα, δηλώνοντας ότι οι αναφορές αυτές είναι υπερβολικές από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Ο ρωσικός στρατός δήλωσε την Πέμπτη ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι προσφέρθηκαν εθελοντικά να πολεμήσουν μέσα σε 24 ώρες από την ανακοίνωση της διαταγής.

Το πρακτορείο Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε