Άνδρες φέρονται να εγκαταλείπουν σωρηδόν τη Ρωσία, αφού ο ηγέτης της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση στις 21 Σεπτεμβρίου, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με την Ουκρανία.
Η ανακοίνωση του Πούτιν, η πρώτη του είδους της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήρθε λιγότερο από μία ημέρα μετά την εμφάνιση φιλορώσων ηγετών σε τέσσερις ουκρανικές επαρχίες: Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να διεξαγάγουν ξεχωριστά δημοψηφίσματα για το αν θα ενταχθούν ή όχι στη Ρωσία.
Η Ρωσία έχει δεχτεί μια σειρά από πλήγματα τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω μιας ουκρανικής αντεπίθεσης που έχει οδηγήσει την τελευταία να πάρει πίσω μεγάλες εκτάσεις της βορειοανατολικής περιοχής του Χάρκοβο.
Σε απάντηση, ο Πούτιν έχει καλέσει έως και 300.000 εφέδρους, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν στον ρωσικό στρατό και διαθέτουν πολεμική εμπειρία ή εξειδικευμένες στρατιωτικές δεξιότητες, να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η πρόσκληση αφορά όσους έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες και ότι οι φοιτητές και οι κληρωτοί -οι νέοι που υπηρετούν υποχρεωτικά 12μηνη θητεία στις ένοπλες δυνάμεις- δεν θα κληθούν.
Ωστόσο, η άρνηση της στράτευσης αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Ρωσία.

Μαζική έξοδος
Η Washington Post αναφέρει ότι στην πλειονότητα των ανδρών παραδόθηκαν γραπτές ειδοποιήσεις στα σπίτια τους. Ο ρωσικός νόμος ορίζει ότι τα έγγραφα επιστράτευσης πρέπει να παραδίδονται στον παραλήπτη αυτοπροσώπως. Σύμφωνα με την Post, σε άλλους δόθηκαν εντολές μέσω τηλεφώνου και σε κάποιους είπαν να εμφανιστούν για υγειονομικό έλεγχο, αφού πρώτα είχαν ελεγχθεί τα έγγραφα ταυτότητάς τους στο δρόμο.
Ωστόσο, η μερική επιστράτευση προκάλεσε μαζική έξοδο ανδρών που εγκαταλείπουν τη χώρα σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την επιστράτευση- προκαλώντας ουρές στα συνοριακά περάσματα με τη Φινλανδία και τη Γεωργία, ενώ οι πτήσεις εκτός της χώρας αυξήθηκαν κατακόρυφα.
Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη δείχνει μεγάλες ουρές οχημάτων να έχουν κολλήσει σε μεγάλη κίνηση καθώς προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με τη Γεωργία.
Περαιτέρω πλάνα δείχνουν μια υποτιθέμενη τεράστια ουρά που σχηματίστηκε στα σύνορα με τη Φινλανδία, ωστόσο, το υλικό αυτό αναφέρθηκε αργότερα ότι είχε αναρτηθεί στην πραγματικότητα στις 19 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν από το κάλεσμα επιστράτευσης του Πούτιν. Οι συνοριοφύλακες δήλωσαν πάντως ότι ενώ η κατάσταση κοντά είναι ήρεμη, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι πιο πολυσύχναστα από το συνηθισμένο.
Εν τω μεταξύ, οι πτήσεις προς χώρες όπως η Τουρκία, το Ντουμπάι ή το Τελ Αβίβ- μέρη που δεν έχουν βίζα για τους Ρώσους πολίτες, εκτοξεύτηκαν σε τιμές, σε ορισμένες περιπτώσεις πενταπλάσιες από το μηνιαίο μισθό του μέσου Ρώσου, πριν ξεπουλήσουν γρήγορα.
Τα δεδομένα των τάσεων της Google έδειξαν μια έξαρση στις αναζητήσεις για την Aviasales, τον πιο δημοφιλή ιστότοπο κρατήσεων πτήσεων της Ρωσίας.
Πολλαπλές αναφορές αναφέρουν ότι ορισμένοι άνδρες έφτασαν σε ακραίες καταστάσεις για να αποφύγουν να κληθούν, και είχαν καταφύγει στο να σπάσουν χέρια ή πόδια για να απαλλαγούν.

«Η καρδιά μου ράγισε»
Ο Όλεγκ, ένας 29χρονος λοχίας της ρωσικής εφεδρείας, δήλωσε στον Guardian την Πέμπτη ότι λόγω της στρατιωτικής του εμπειρίας γνώριζε ότι πιθανότατα θα ήταν ο πρώτος που θα καλούνταν αν κηρυσσόταν επιστράτευση, αλλά είχε παραμείνει στη χώρα με την ελπίδα ότι αυτό δεν θα συνέβαινε.
Αυτή την εβδομάδα, όλα αυτά άλλαξαν.
«Η καρδιά μου ράγισε όταν έλαβα την κλήση», είπε. «Αλλά ήξερα ότι δεν είχα χρόνο να απελπιστώ». Ο Όλεγκ μάζεψε ό,τι είχε στην κατοχή του και έκλεισε εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το Όρενμπουργκ, μια νότια ρωσική πόλη κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν, όπου σκοπεύει να μείνει προς το παρόν.
«Θα περάσω τα σύνορα απόψε», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη από το αεροδρόμιο. «Δεν έχω ιδέα πότε θα ξαναπατήσω το πόδι μου στη Ρωσία».
Η Ira Lobanovskaya, η οποία ίδρυσε τη ΜΚΟ “Guide to The Free World”, η οποία βοηθά τους Ρώσους που αντιτίθενται στον πόλεμο να εγκαταλείψουν τη χώρα, δήλωσε στο δημοσίευμα: «Βλέπουμε μια ακόμη μεγαλύτερη έξοδο από ό,τι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος».

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν επίσης σε ολόκληρη τη χώρα σε πολλές πόλεις ως απάντηση στην επιστράτευση, με βίντεο να δείχνει μεγάλο αριθμό διαδηλωτών να βγαίνουν στους δρόμους της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης φωνάζοντας «όχι στον πόλεμο».
Περίπου 1.400 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων 33 ανήλικοι, έγιναν στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με την OVD-Info, μια ανεξάρτητη ομάδα που παρακολουθεί τη δραστηριότητα των διαδηλώσεων στη Ρωσία. Σε ορισμένους από τους συλληφθέντες φέρεται να παραδόθηκαν έγγραφα διαφυγής.
Ωστόσο, το Κρεμλίνο διέψευσε σθεναρά τις αναφορές για άνδρες που διαφεύγουν από τη χώρα, δηλώνοντας ότι οι αναφορές αυτές είναι υπερβολικές από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Ο ρωσικός στρατός δήλωσε την Πέμπτη ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι προσφέρθηκαν εθελοντικά να πολεμήσουν μέσα σε 24 ώρες από την ανακοίνωση της διαταγής.
Το πρακτορείο Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.