Κυριακή, 06 Οκτ, 2024
Σημαίες κυματίζουν έξω από την έδρα της Συμμαχίας πριν από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, 21 Οκτωβρίου 2021. (Pascal Rossignol/Reuters)

Ρουμανία και Λετονία αναφέρουν ότι ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο τους

Ρουμάνοι και Λετονοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι βρήκαν τμήματα ρωσικών στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα αντίστοιχα εδάφη τους το Σαββατοκύριακο.

Τα 2 κράτη μέλη της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας, Λετονία και Ρουμανία, ανέφεραν ότι ρωσικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέρασαν στον εναέριο χώρο τους στις 7 Σεπτεμβρίου, με κίνδυνο κλιμάκωσης του σημερινού πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Λετονίας ανέφερε ότι ένα ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη στην περιοχή Ρεζέκνε της ανατολικής Λετονίας, κοντά στα σύνορά της με τη Ρωσία, στις 7 Σεπτεμβρίου.

Το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι θραύσματα ενός άλλου ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους έπεσαν κοντά στην Περιπράβα, που βρίσκεται κοντά στη νοτιοδυτική ακτογραμμή της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, στις 7 Σεπτεμβρίου.

Ο ρουμανικός στρατός δήλωσε ότι υποψιάζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αναπτύξει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο πλαίσιο επίθεσης σε ουκρανικές λιμενικές εγκαταστάσεις ακριβώς απέναντι από τα σύνορα.

Ενώ τα θραύσματα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους που έπεσαν στη Ρουμανία μπορεί να ήταν μέρος μιας ρωσικής επίθεσης στη νοτιοδυτική Ουκρανία, δεν είναι σαφές γιατί ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να συνετρίβη στη Λετονία.

Αν και η Λετονία συνορεύει με τη Ρωσία, χωρίζεται από την Ουκρανία από τη Λευκορωσία.

Σε ανακοίνωσή του στις 9 Σεπτεμβρίου, ο λετονικός στρατός αναγνώρισε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που συνετρίβη στην περιοχή Ρεζέκνε ως «Shahed», αναφερόμενος σε μια οικογένεια διαφόρων τύπων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Unmanned Aerial Vehicles-UAV) που παράγονται από το Ιράν.

Η ιρανική κυβέρνηση προμηθεύει τις ρωσικές δυνάμεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το 2022.

Οι διάφοροι τύποι μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed περιλαμβάνουν αεροσκάφη σχεδιασμένα για εναέρια αναγνώριση, καθώς και αεροσκάφη που μπορούν να μεταφέρουν και να εκτοξεύουν εκρηκτικά.

Άλλοι τύποι μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed χρησιμοποιούνται επίσης ως «περιπλανώμενα πυρομαχικά» ή «μη επανδρωμένα αεροσκάφη μίας κατεύθυνσης», τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να πέφτουν σε στόχους και να πυροδοτούν ένα εκρηκτικό επί του αεροσκάφους.

Διασώστες εργάζονται σε ένα κτίριο που υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια ρωσικής επίθεσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους αυτοκτονίας στο Κίεβο της Ουκρανίας, στις 28 Μαΐου 2023. (Valentyn Ogirenko/Reuters)

 

Οι Epoch Times απευθύνθηκαν στο υπουργείο Άμυνας της Λετονίας σχετικά με τον τύπο του μη επανδρωμένου αεροσκάφους που συνετρίβη στο Ρεζέκνε, αλλά το υπουργείο αρνήθηκε να δώσει πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Ο Λετονός υπουργός Άμυνας Αντρίς Σπρουντ προέτρεψε σε μεγαλύτερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της αεράμυνας της Λετονίας.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την υπεράσπιση του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ και να προωθήσουμε την παρουσία των συμμάχων στη Λετονία μέσω της ενεργού εφαρμογής του μοντέλου εναλλαγής της αεράμυνας του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Σπρουντ, σε μεταφρασμένη δήλωση στις 9 Σεπτεμβρίου.

Οι Epoch Times απευθύνθηκαν στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας και στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να σχολιάσουν τα περιστατικά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά καμία από τις δύο υπηρεσίες δεν απάντησε μέχρι την ώρα δημοσίευσης.

Τα δύο περιστατικά κινδυνεύουν να κλιμακώσουν την τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία σε μια ευρύτερη αντιπαράθεση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ ορίζει ότι τα μέλη του θα θεωρούν μια επίθεση εναντίον ενός μέλους της συμμαχίας ως επίθεση εναντίον της συμμαχίας στο σύνολό της και θα απαντούν όπως κρίνουν σκόπιμο.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Γκεοάνα, σε δήλωσή του στις 8 Σεπτεμβρίου, κατήγγειλε το περιστατικό στη Ρουμανία ως «ανεύθυνο και δυνητικά επικίνδυνο», αλλά δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις σκόπιμης επίθεσης εναντίον κρατών-μελών της συμμαχίας.

Ο ίδιος δεν σχολίασε το δυστύχημα στη Λετονία.

Τα περιστατικά της 7ης Σεπτεμβρίου δεν είναι η πρώτη φορά που ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταφέρεται στο έδαφος ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ.

Δύο πολίτες της Πολωνίας -ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ- σκοτώθηκαν όταν ένα περιπλανώμενο πυρομαχικό προσγειώθηκε στο νοτιοανατολικό πολωνικό χωριό Πσεβόντουφ, σε μικρή απόσταση από τα πολωνο-ουκρανικά σύνορα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας απέδωσε αρχικά τους θανάτους σε ρωσικό πύραυλο, αλλά ο Πολωνός πρόεδρος Άντρζεϊ Ντούντα κατέληξε στη συνέχεια στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα κακής εκτόξευσης ουκρανικού πυραύλου αεράμυνας και εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι η φονική έκρηξη ήταν μέρος σκόπιμης επίθεσης κατά της χώρας του.

Ένας αστυνομικός περπατά μπροστά από ένα σημείο ελέγχου στις 16 Νοεμβρίου 2022, στο Πσεβόντουφ της Πολωνίας, μετά από αναφορές ότι ένας αδέσποτος πύραυλος έπληξε πολωνικό έδαφος, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. (Omar Marques/Getty Images)

 

Η Πολωνία εξαπέλυσε μαχητικά αεροσκάφη τον Μάρτιο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν εκτεταμένες επιδρομές σε όλη τη δυτική Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, σε δήλωσή του στις 8 Σεπτεμβρίου, σήμανε συναγερμό για τον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών αεράμυνας κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ και κάλεσε τη συμμαχία να εργαστεί για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

 

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε