Οι φράουλες, εκτός από αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων, είναι και ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών.
Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C και Κ, μαγγανίου, φολικού οξέος και καλίου, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό της είναι νερό (περίπου το 90%). Τα σάκχαρα στο μεγαλύτερό τους μέρος είναι γλυκόζη και φρουκτόζη, ενώ είναι φτωχές σε λίπος και πρωτεΐνη. Ενδεικτικά, 100 γραμμάρια φράουλες περιέχουν γύρω στις 33 θερμίδες.
Περιέχουν επίσης πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες (ανθοκυανίνες, φλαβονόλες) οι οποίες απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα μας, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό. Επιπλέον, μειώνουν το οξειδωτικό στρες το οποίο είναι υπεύθυνο για τη γήρανση. Ακόμη, η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες βοηθά στην διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερολογικού μας συστήματος.
Χάρη στην βιταμίνη C που περιέχουν, συμβάλλουν στην γρηγορότερη επούλωση των πληγών, ενυδατώνοντας παράλληλα το δέρμα και μειώνοντας την ακμή. Ακόμα, φαίνεται πως μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Τέλος, λόγω της παρουσίας οξέων και βιολογικά δραστικών ουσιών, οι φράουλες έχουν τη δυνατότητα να διαλυθούν και να απομακρύνουν την περίσσεια αλατιού από το σώμα, γι’ αυτό είναι κατάλληλες για παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα.
Σαλάτα με φράουλες
Υλικά
Για τη σαλάτα
- 1 αβοκάντο ώριμο, κομμένο σε φέτες
- 150 γρ. baby ρόκα
- 150 γρ. φύλλα baby σπανάκι
- 1/2 φλ. φύλλα δυόσμου ολόκληρα
- 200 γρ. φράουλες κατακόκκινες (ώριμες και γερές)
- 1 φλ. βρασμένο σιτάρι
- 2 κ.σ. κολοκυθόσπορο
- Λίγες φύτρες λαχανικών
Για τη βινεγκρέτ φράουλας
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1/4 φλ. ξίδι
- 1/2 κ.γλ. μέλι
- 6 φράουλες ώριμες, κατακόκκινες
- Αλάτι κατά βούληση
Εκτέλεση
Ετοιμάστε τη βινεγκρέτ φράουλας
Βάλτε όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ στο μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να πολτοποιηθούν σε μια κόκκινη βελούδινη βινεγκρέτ.
Φυλάξτε τη βινεγκρέτ, για να περιχύσετε τη σαλάτα ακριβώς πριν τη σερβίρετε.
Ετοιμάστε τη σαλάτα
Στεγνώστε πολύ καλά τα λαχανικά και τις φράουλες, αφού τα πλύνετε σχολαστικά.
Κόψτε τις φράουλες για τη σαλάτα σε φέτες.
Σε ένα μπολ, βάλτε τα φύλλα από το σπανάκι, τη ρόκα και το δυόσμο.
Προσθέστε τις φράουλες, το βρασμένο σιτάρι, το αβοκάντο και τον κολοκυθόσπορο.
Περιχύστε με τη βινεγκρέτ φράουλας.
Ανακατέψτε τη σαλάτα, γαρνίρετε με τις φύτρες και σερβίρετε αμέσως.
Συμβουλές
Τα φύλλα σαλάτας που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι σχολαστικά πλυμένα και πολύ στεγνά.
Κάθε ίχνος νερού που έχει μείνει στα λαχανικά, θα βγει στη βινεγκρέτ.
Αναμίξτε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ τελευταία στιγμή, για να κολλήσει επάνω στα λαχανικά σας και να μην μείνει κάτω στο μπολ.
Αντί για βρασμένο σιτάρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βρασμένη κινόα, βρασμένο φαγόπυρο ή πληγούρι.
Καλή όρεξη!
Πηγές: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, Φράουλα: Διατροφική αξία και οφέλη