Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στο εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών Antonov στο Κίεβο, στις 20 Μαΐου 2021. (Sergei Supinsky/AFP via Getty Images)

Σχέδιο πραξικοπήματος με τη συμμετοχή της Ρωσίας ισχυρίζεται ο Ουκρανός πρόεδρος

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 26 Νοεμβρίου στο Κίεβο ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του έχουν αποκαλύψει σχέδια για πραξικόπημα που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα το Κρεμλίνο να διαψεύσει τους ισχυρισμούς.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε κατά την ενημέρωση ότι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ανακάλυψαν στοιχεία για επικείμενο σχέδιο πραξικοπήματος που σχεδιάζεται για την 1η ή 2 Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «σημαντική».

Πρόσθεσε ότι, εκτός από την αξιολόγηση της απειλής πραξικοπήματος από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, προέκυψαν ηχογραφήσεις μιας υποτιθέμενης συνάντησης μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων που συζητούσαν τα σχέδια για το πραξικόπημα, το οποίο φέρεται να χρηματοδοτείται από έναν από τους πλουσιότερους ολιγάρχες της Ουκρανίας, τον Ρινάτ Αχμέτοφ.

«Νομίζω ότι προσπαθούν να στήσουν» τον Αχμέτοφ, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Νομίζω ότι πρόκειται για μια επιχείρηση και προσπαθούν να τον παρασύρουν σε έναν πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, με τις δηλώσεις του να γίνονται στο πλαίσιο μιας ρωσικής στρατιωτικής ενίσχυσης κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, που πυροδοτεί φόβους για πιθανή στρατιωτική εισβολή.

Χαρακτηρίζοντας «μεγάλο λάθος» τη φερόμενη εμπλοκή του Αχμέτοφ, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα, σε αντίθεση με τον ανατραπέντα προκάτοχό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αν έρθει η ώρα.

Ο Αχμέτοφ, η περιουσία του οποίου εκτιμάται σε περίπου 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Ζελένσκι «απόλυτο ψέμα».

«Είμαι εξοργισμένος από τη διάδοση αυτού του ψεύδους, ανεξάρτητα από τα κίνητρα του προέδρου», δήλωσε ο Αχμέτοφ σε δήλωση που παραχώρησε στο Associated Press η εκπρόσωπός του Άννα Τερέκοβα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής της χώρας του σε πραξικόπημα κατά του Ζελένσκι σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στη Μόσχα στις 26 Νοεμβρίου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Η Ρωσία δεν είχε ποτέ κανένα σχέδιο να συμμετάσχει. Η Ρωσία γενικά δεν εμπλέκεται ποτέ σε τέτοια θέματα», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα υποτιθέμενα σχέδια πραξικοπήματος, η κορυφαία αξιωματούχος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ, δήλωσε στο Associated Press ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με την ουκρανική κυβέρνηση και «εργάζονται για να λάβουν πρόσθετες πληροφορίες».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους Αμερικανούς δημοσιογράφους ότι αναμένει να μιλήσει με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι, «κατά πάσα πιθανότητα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ότι ανησυχεί για το φερόμενο σχέδιο πραξικοπήματος, προσθέτοντας ότι «κατά πάσα πιθανότητα» θα τηλεφωνήσει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσει τον ισχυρισμό του Ζελένσκι.

«Ανησυχώ. Κοιτάξτε, υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Υποστηρίζουμε την ικανότητα της Ουκρανίας να αυτοδιοικείται. Και απορρίπτουμε οτιδήποτε πλησιάζει έστω και ελάχιστα» πραξικόπημα, δήλωσε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε για την υποτιθέμενη συνωμοσία.

Ο Βολοντιμίρ Φεσένκο, πολιτικός αναλυτής με έδρα το Κίεβο και επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Penta Center, δήλωσε στο Associated Press ότι θεωρεί ότι οι παρατηρήσεις του Ζελένσκι που εμπλέκουν τον Αχμέτοφ στο υποτιθέμενο πραξικόπημα είναι «ένα προληπτικό μήνυμα» για τον ολιγάρχη να μην εμπλακεί σε «ριψοκίνδυνα πολιτικά εγχειρήματα, να περάσει τις “κόκκινες γραμμές” και να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα».

Ο Φεσένκο δήλωσε στο πρακτορείο ότι τα τηλεοπτικά κανάλια που ανήκουν στον Αχμέτοφ διεξάγουν τους τελευταίους μήνες έναν «σωστό πόλεμο πληροφόρησης» κατά του Ζελένσκι, σημειώνοντας τη δυσαρέσκεια των ολιγαρχών της χώρας σχετικά με έναν νόμο που προώθησε ο πρόεδρος για τον περιορισμό της επιρροής τους στην πολιτική.

Όλο αυτό έρχεται καθώς Ουκρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η ρωσική στρατιωτική ενίσχυση κοντά στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει το υπόβαθρο για ένα στρατιωτικό χτύπημα, με τη Μόσχα να αρνείται ότι έχει τέτοιες προθέσεις.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν μίλησε στις 26 Νοεμβρίου με τον Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, και επανέλαβε την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Ουκρανία.

«Συζήτησαν τις κοινές τους ανησυχίες για τις συνεχιζόμενες ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και τη σκληρή ρητορική της απέναντι στην Ουκρανία», ανέφερε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Έμιλι Χορν σε δήλωση που σχολίασε την κλήση.

«Συμφώνησαν ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε η Χορν, προσθέτοντας ότι ο Σάλιβαν «υπογράμμισε την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ο Ζελένσκι, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία βρίσκονται ουσιαστικά «σε πόλεμο εδώ και οκτώ χρόνια» και ότι «η πιθανότητα μεγάλης κλίμακας ή συνέχισης μιας ισχυρής κλιμάκωσης από τη Ρωσία ή από μαχητές που υποστηρίζονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να λάβει χώρα οποιαδήποτε μέρα».

Επέμεινε, ωστόσο, ότι η Ουκρανία ελέγχει πλήρως τα σύνορά της και είναι έτοιμη για οποιαδήποτε κλιμάκωση.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε