Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Ισραηλινοί αστυνομικοί απομακρύνουν μια οικογένεια από σημείο που επλήγη από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, στο Άσκελον, στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023. (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Σε εμπόλεμη κατάσταση το Ισραήλ

Ένοπλοι τρομοκράτες της Χαμάς εξαπέλυσαν επίθεση-σοκ κατά του Ισραήλ, με συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιώτες και επιθέσεις κατά αμάχων.

Το Ισραήλ δήλωσε το Σάββατο ότι βρίσκεται σε πόλεμο μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς, η τρομοκρατική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, εναντίον της χώρας από αέρος, ξηράς και θαλάσσης.

Σε απάντηση στην επίθεση, οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν την έναρξη της επιχείρησης «Σπαθιά από σίδερο», κάνοντας λόγο για μια «ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την υπεράσπιση των ισραηλινών πολιτών από τη συντονισμένη επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ».

Πάνω από 200 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί κατά την εισβολή της Χαμάς, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (ΙΔΑ/IDF).

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανέφερε ότι πάνω από 1.452 Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων 18 σε κρίσιμη κατάσταση και 267 σοβαρά.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών αυξήθηκε σε 232, με περισσότερους από 1.600 τραυματίες.

Palestinians celebrate by a destroyed Israeli tank at the Gaza Strip fence east of Khan Younis on Oct. 7, 2023. (Hassan Eslaiah/AP Photo)
Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν δίπλα σε ένα κατεστραμμένο ισραηλινό τανκ στο φράχτη της Λωρίδας της Γάζας, ανατολικά του Χαν Γιουνίς, στις 7 Οκτωβρίου 2023. (Hassan Eslaiah/AP Photo)

 

Ισραηλινός Στρατός: Η κατάσταση «δεν είναι ακόμη υπό πλήρη έλεγχο»

«Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για το Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΙΔΑ αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, σε ενημέρωση που μεταδόθηκε ζωντανά στο Χ αργά το Σάββατο, στην οποία ανέφερε ότι η κατάσταση «δεν είναι ακόμη υπό πλήρη έλεγχο», με τις μάχες να συνεχίζονται στο νότιο Ισραήλ.

«Υπάρχουν ακόμη τρομοκράτες της Χαμάς μέσα στο Ισραήλ», είπε ο κος Κόνρικους, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις και τα στρατεύματα των ΙΔΑ συνεχίζουν τη μάχη, πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι για να καθαρίσουν τις κοινότητες από τους τρομοκράτες. Εκτίμησε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταφέρει να σκοτώσουν πάνω από 200 μαχητές της Χαμάς.

Ο κος Κόνρικους πρόσθεσε ότι οι απώλειες σε ζωές αμάχων είναι πρωτοφανείς.

Israeli police officers evacuate a woman and a child from a site hit by a rocket fired from the Gaza Strip, in Ashkelon, southern Israel, on Oct. 7, 2023. (AP Photo/Tsafrir Abayov)
Ισραηλινοί αστυνομικοί απομακρύνουν μια γυναίκα και ένα παιδί από σημείο που χτυπήθηκε από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, στο Άσκελον, στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023. (AP Photo/Tsafrir Abayov)

 

Ενώ ανέφερε τον ίδιο αριθμό 200 και πλέον νεκρών που ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΙΔΑ, ο κος Κόνρικους είπε ότι ο αριθμός αυτός «δυστυχώς θα αυξηθεί».

Ο αριθμός των τρομοκρατών της Χαμάς που πέρασαν στο Ισραήλ από τη Γάζα για αυτή την επιχείρηση ήταν «πολλές εκατοντάδες», είπε, προσθέτοντας ότι επιτέθηκαν σε δεκάδες ισραηλινές κοινότητες και στρατιωτικές βάσεις.

«Πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα, από σπίτι σε σπίτι, αναζητώντας Ισραηλινούς πολίτες, τους οποίους εκτελούσαν εν ψυχρώ  μέσα στα σπίτια τους», είπε.

Στη συνέχεια, οι τρομοκράτες απήγαγαν και έσυραν στη Γάζα τόσο στρατιώτες όσο και αμάχους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

«Με λύπη μου λέω ότι έχουμε έναν σημαντικό αριθμό Ισραηλινών που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα», είπε, χωρίς όμως να μιλήσει πιο συγκεκριμένα.

A man runs on a road as fire burns after rockets were launched from the Gaza Strip, in Ashkelon, Israel, on Oct. 7, 2023. (Amir Cohen/Reuters)
Ένας άνδρας τρέχει στον δρόμο καθώς καίει η φωτιά μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, στο Άσκελον του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023. (Amir Cohen/Reuters)

 

Ο μεγάλος αριθμός των απαγωγών, είπε, μαζί με τον γνωστό αριθμό των θυμάτων, «θα διαμορφώσει και θα επηρεάσει το μέλλον αυτού του πολέμου κατά του Ισραήλ και θα διαμορφώσει το μέλλον αυτού που κάνουμε κατά της Χαμάς».

Ο ορίζοντας του Τελ Αβίβ ήταν ήσυχος. Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπήρχαν καταιγισμοί πυραύλων της Χαμάς που διέσχιζαν τον ουρανό. Ο εκπρόσωπος των ΙΔΑ προέβλεψε ότι θα υπάρξουν περισσότερα πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Είπε ότι υπήρξαν ισχυρά μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων με στόχο το κεντρικό και το νότιο Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Rockets are fired from Gaza City towards Israel on Oct. 7, 2023. (Mahmud Hams/AFP via Getty Images)
Ρουκέτες εκτοξεύονται από την πόλη της Γάζας προς το Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023. (Mahmud Hams/AFP μέσω Getty Images)

 

«Περισσότεροι από 3.000 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί κατά του Ισραήλ, με στόχο τους Ισραηλινούς πολίτες και, δυστυχώς, το Ισραήλ έχει καταβάλλει βαρύ φόρο σε ανθρώπινες ζωές», είπε.

Ο κος Κόνρικους δήλωσε ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο να πλήξουν στόχους της Χαμάς εντός της Γάζας, προκειμένου να υποβαθμίσουν την ικανότητα της τρομοκρατικής ομάδας να πραγματοποιήσει περαιτέρω επιθέσεις.

«Αυτός θα είναι ένας μακρύς και δύσκολος πόλεμος», είπε.

 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απειλεί με βαριά αντίποινα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του το Σάββατο ότι η επίθεση της Χαμάς δεν θα μείνει ατιμώρητη.

«Θα πάρουμε εκδίκηση για αυτήν τη μαύρη μέρα», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου.

Λέγοντας ότι η τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς θέλει να «μας δολοφονήσει όλους», ο Ισραηλινός ηγέτης προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα να φύγουν αμέσως, διότι ο ισραηλινός στρατός θα πλήξει τα σημεία όπου κρύβεται η Χαμάς.

«Η Χαμάς εξαπέλυσε έναν σκληρό και μοχθηρό πόλεμο. Θα κερδίσουμε αυτό τον πόλεμο, αλλά το τίμημα είναι πολύ βαρύ», συνέχισε.

«Η Χαμάς θέλει να μας δολοφονήσει όλους. Είναι ένας εχθρός που δολοφονεί μητέρες και παιδιά στα σπίτια τους, στα κρεβάτια τους. Ένας εχθρός που αρπάζει ηλικιωμένους, παιδιά και νέους», πρόσθεσε.

Πολυάριθμα βίντεο έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εμφανίζονται να δείχνουν ένοπλους άνδρες της Χαμάς να απαγάγουν ανθρώπους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να τους χτυπούν και να τους κακοποιούν.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε ότι η επίθεση που ξεκίνησε στη Γάζα θα επεκταθεί και σε άλλα μέρη του Ισραήλ.

«Αυτό είναι το πρωινό της ήττας και της ταπείνωσης του εχθρού μας, των στρατιωτών του και των εποίκων του», είπε σε ομιλία του. «Αυτό που συνέβη αποκαλύπτει το μεγαλείο της προετοιμασίας μας. Αυτό που συνέβη σήμερα αποκαλύπτει την αδυναμία του εχθρού.»

Ο κος Νετανιάχου στην ομιλία του προέτρεψε τους Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα να «φύγουν άμεσα», διότι ο ισραηλινός στρατός πρόκειται να «μετατρέψει όλα τα κρησφύγετα της Χαμάς σε ερείπια».

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks from Tel Aviv, Israel, on Oct. 7, 2023. (Israeli Ministry of Defence/Video keyframe via Reuters)
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου μιλάει από το Τελ Αβίβ, στις 7 Οκτωβρίου 2023. (Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας/Βίντεο-κλειδοκύκλωμα μέσω Reuters)

 

 

Palestinian gunmen ride an Israeli military vehicle that was seized in infiltrated areas of southern Israel, in the northern Gaza Strip, on Oct. 7, 2023. (Ahmed Zakot/Reuters)
Ένοπλοι Παλαιστίνιοι επιβαίνουν σε ισραηλινό στρατιωτικό όχημα που κατελήφθη, σε περιοχή του νότιου Ισραήλ, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου 2023. (Ahmed Zakot/Reuters)

 

Η Χαμάς παίρνει ομήρους

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν ότι η Χαμάς παίρνει ομήρους και αιχμαλώτους πολέμου από την έναρξη της αιφνιδιαστικής επίθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην 50ή επέτειο του πολέμου του 1973, όταν οι Άραβες γείτονες του Ισραήλ είχαν εξαπολύσει αιφνιδιαστική επίθεση.

«Υπάρχουν όμηροι και αιχμάλωτοι πολέμου που πήρε η Χαμάς. Υπάρχουν επίσης θάνατοι μεταξύ των στρατιωτών των ΙΔΑ. Δεν έχουμε ακόμη ακριβή αριθμό – βρισκόμαστε σε πόλεμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΙΔΑ ταξίαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι.

Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κάτι που φαίνεται να είναι τρομοκράτες της Χαμάς να αιχμαλωτίζουν Ισραηλινούς, μεταξύ των οποίων και Ισραηλινούς στρατιώτες.

Ένα βίντεο δείχνει μαχητές της Χαμάς να τραβούν Ισραηλινούς στρατιώτες έξω από ένα αχρηστευμένο τανκ και να κλωτσούν έναν από τους στρατιώτες που βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος. Ο δεύτερος στρατιώτης απομακρύνεται από τη Χαμάς.

Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς έχει δηλώσει ότι κρατά αιχμάλωτους «δεκάδες» Ισραηλινούς στη Λωρίδα της Γάζας, τον παράκτιο θύλακα που ελέγχει.

Ο Άμπου Ομπέιντα, εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης, δήλωσε ότι οι στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι αξιωματικοί, συνελήφθησαν κατά την αιφνιδιαστική διείσδυση στο νότιο Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου.

«Φυλάσσονται σε ασφαλή μέρη και σήραγγες αντίστασης», δήλωσε ο κος Ομπέιντα για τους ομήρους.

Ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια «προβλέπει μια μεγάλη νίκη» κατά του Ισραήλ

«Βρισκόμαστε κοντά να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης της Χαμάς, μετά τη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η οργάνωση κατά του Ισραήλ.

«Φτάνει πια, ο κύκλος των εξεγέρσεων και των επαναστάσεων για τον αγώνα απελευθέρωσης της γης μας και των κρατουμένων μας (…) μέσα σε (ισραηλινές) φυλακές πρέπει να ολοκληρωθεί», είπε ο Χανίγια σε δηλώσεις του που μετέδωσε το Al-Aqsa TV, τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς.

Ο ηγέτης της Χαμάς εμφανίζεται σίγουρος πως η επίθεση που ξεκίνησε από τη Λωρίδα της Γάζας – έναν παλαιστινιακό θύλακα με πληθυσμό περίπου 2,3 εκατομμυρίων, αποκλεισμένο εδώ και 16 χρόνια – θα εξαπλωθεί στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ. Σε ομιλία του, ο Ισμαήλ Χανίγια διατύπωσε απειλές για το τέμενος Αλ Ακσά, καταγγέλλοντας τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας και τις πρωτοβουλίες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών χωρών. «Πόσες φορές σας προειδοποιήσαμε ότι οι Παλαιστίνιοι διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς εδώ και 75 χρόνια, ωστόσο αρνείστε να αναγνωρίσετε τα δικαιώματα του λαού μας;», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Απευθυνόμενος στις αραβικές χώρες είπε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να τους προσφέρει καμία προστασία.

Τόνισε ότι ένοπλες παλαιστινιακές παρατάξεις σκοπεύουν να επεκτείνουν την εν εξελίξει μάχη στη Γάζα στη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ.

«Η μάχη πέρασε στην καρδιά της σιωνιστικής οντότητας» είπε.

Ο Οσάμα Χαμντάν, ηγέτης της Χαμάς στον Λίβανο, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η επίθεση του Σαββάτου θα υποχρεώσει τα αραβικά κράτη να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Το Ιράν, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, χαιρέτισε τις επιθέσεις της Χαμάς. Σε Λίβανο, Ιράκ, Συρία και Υεμένη πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, με σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ να πυρπολούνται από διαδηλωτές.

Μάχες σε 22 τοποθεσίες

Το Ισραήλ απάντησε στις επιθέσεις της Χαμάς με μαζικές αεροπορικές επιδρομές βαθιά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας πολλούς και τραυματίζοντας εκατοντάδες, ενώ υποσχέθηκε πρωτοφανή αντίποινα.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται σε 22 σημεία στο νότιο Ισραήλ, περίπου 12 ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης των τρομοκρατών της Χαμάς.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν σε επιχειρησιακή ενημέρωση ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν 17 στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τέσσερα κέντρα επιχειρησιακής διοίκησης που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Επί του παρόντος ενισχύουμε το νότιο τμήμα και τις κοινότητες που περιβάλλουν τη Λωρίδα της Γάζας με αρκετές επιχειρησιακές δυνάμεις», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Οι επιχειρησιακοί διοικητές φτάνουν για να διαχειριστούν τη μάχη σε κάθε τοποθεσία. Ταυτόχρονα, έχουμε αρχίσει μια ευρεία κινητοποίηση εφεδρικών δυνάμεων για όλες τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους πολίτες στο νότιο και κεντρικό Ισραήλ να παραμείνουν κοντά σε καταφύγια, και όσους βρίσκονται σε περιοχές γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, μέσα σε καταφύγια, ενώ πολυάριθμες μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων, έχουν αποσταλεί σε περιοχές γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας για την προστασία των αμάχων.

Σήμερα, ισχυρές δυνάμεις χτενίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή περιοχές στις οποίες είχαν διεισδύσει χθες μαχητές της Χαμάς. Αργά το βράδυ, απελευθέρωσαν ομήρους στο κιμπούτς Μπεερί και στην πόλη Οφακίμ, σκοτώνοντας τους εισβολείς. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε πως οι επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση τρομοκρατών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Παράλληλα, στη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκε η ηλεκτροδότηση καθώς και οι προμήθειες καυσίμων και αγαθών.

Αμερική και Ευρώπη καταδικάζουν την επίθεση της Χαμάς

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε το Σάββατο στην κατάσταση στο Ισραήλ, καταδικάζοντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και υποσχόμενος υποστήριξη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα αυτή την τρομακτική επίθεση κατά του Ισραήλ από τους τρομοκράτες της Χαμάς από τη Γάζα και κατέστησα σαφές στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέσα υποστήριξης στην κυβέρνηση και το λαό του Ισραήλ», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Επίσης, απηύθυνε προειδοποίηση προς «οποιοδήποτε άλλο εχθρικό προς το Ισραήλ μέρος» που μπορεί να σκέπτεται να επωφεληθεί από την κατάσταση, να μην εκμεταλλευτεί το σημερινό χάος.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι «ακλόνητη», προσθέτοντας ότι ο ίδιος και η Πρώτη Κυρία είναι «συντετριμμένοι» από τις τραγικές απώλειες ανθρώπινων ζωών.

«Η ομάδα μου και εγώ παρακολουθούμε στενά αυτή την κατάσταση και παραμένουμε σε στενή επαφή με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην επίθεση της Χαμάς σε ομιλία του κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Αϊόβα το Σάββατο, ζητώντας να δοθεί σθεναρή απάντηση στην επίθεση.

«Η τρομοκρατική εισβολή της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος … και η δολοφονία ισραηλινών στρατιωτών σήμερα, καθώς και η βάναυση δολοφονία πολιτών είναι πράξεις αγριότητας που πρέπει να συντριβεί και θα συντριβεί», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ. «Πρέπει να αντιμετωπιστεί δυναμικά.»

Η ΕΕ και πολλές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών και άλλων χωρών «καταδίκασαν σθεναρά» τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να καταβάλει «διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη» στην περιοχή, λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

 

Police officers evacuate a woman and a child from a site hit by a rocket fired from the Gaza Strip, in Ashkelon, southern Israel, on Oct. 7, 2023. The rockets were fired as Hamas announced a new operation against Israel. (Tsafrir Abayov/AP Photo)
Αστυνομικοί απομακρύνουν μια γυναίκα με παιδί από σημείο που χτυπήθηκε από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, στο Άσκελον, στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν, καθώς η Χαμάς ανακοίνωσε νέα επιχείρηση κατά του Ισραήλ. (Tsafrir Abayov/AP Photo)

 

Μ.Σχοινάς: Συνεργασία με τις αρχές για ενίσχυση της ασφάλειας γύρω από τις συναγωγές και τα εβραϊκά ιδρύματα στην Ευρώπη

«Η αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο κράτος του Ισραήλ επηρεάζει επίσης τις εβραϊκές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη. Συνεργασία με τις αρχές για την ενίσχυση της ασφάλειας γύρω από τις συναγωγές και τα εβραϊκά ιδρύματα.» σημειώνει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κος Σχοινάς τόνισε ότι «η ΕΕ στέκεται δίπλα στις εβραϊκές κοινότητες. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόμο».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ εκδίδει εντολή «καταφυγίου»

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ εξέδωσε διάφορες προειδοποιήσεις ασφαλείας ως απάντηση στις επιθέσεις.

Πρώτον, εξέδωσε προειδοποίηση «καταφυγής» για το προσωπικό της πρεσβείας λόγω της συνεχιζόμενης βίας, απαγορεύοντας στο προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης να ταξιδέψει στη Γάζα και σε περιοχές επτά μιλίων από τη Γάζα.

«Υπενθυμίζεται στους Αμερικανούς πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να αυξήσουν την επαγρύπνησή τους σε θέματα ασφαλείας, καθώς τα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων των πυρών όλμων και ρουκετών, συχνά λαμβάνουν χώρα χωρίς προειδοποίηση», ανέφερε η πρεσβεία.

Πρόσθεσε ότι «γνωρίζει ότι υπήρξαν θύματα ως αποτέλεσμα αυτών των περιστατικών» και ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση ασφαλείας» ως αποτέλεσμα των επιθέσεων.

Σε μια δεύτερη προειδοποίηση ασφαλείας που δημοσιεύτηκε αργότερα το Σάββατο, η πρεσβεία των ΗΠΑ ανέφερε ότι η κατάσταση ασφαλείας παραμένει “δυναμική”, καθώς οι δυνάμεις των ΙΔΑ ξεκίνησαν στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, με τα περάσματα μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας να είναι κλειστά μέχρι νεωτέρας.

«Από σήμερα το πρωί, χιλιάδες ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα προς όλο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ, και μαχητές της Χαμάς διείσδυσαν σε ισραηλινές περιοχές κοντά στη Γάζα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολίτες και ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και παίρνοντας ομήρους», ανέφερε η πρεσβεία.

Smoke plumes rise over Gaza City during Israeli air strikes launched in retaliation for attacks on Israel, on Oct. 7, 2023. (Mahmud Hams/AFP via Getty Images)
Καπνογόνα υψώνονται πάνω από την πόλη της Γάζας κατά τη διάρκεια ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύονται ως αντίποινα για τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023. (Mahmud Hams/AFP μέσω Getty Images)

 

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν ή εκτρέπουν πτήσεις που είχαν ως προορισμό το Ισραήλ

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν αρχίσει να εκτρέπουν και να ακυρώνουν πτήσεις που κατευθύνονταν προς το κύριο διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ, το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, λόγω της συνεχιζόμενης βίας.

Η United Airlines, η Delta Air Lines και η American Airlines ακύρωσαν όλες τις πτήσεις του Σαββάτου και της Κυριακής με προορισμό το Ισραήλ, σύμφωνα με το FlightAware.

«Η ασφάλεια των πελατών και των πληρωμάτων μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας», ανέφερε η United σε ανακοίνωσή της. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και προσαρμόζουμε τα δρομολόγια των πτήσεων όπως απαιτείται.»

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δήλωσε ότι το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν παραμένει ανοιχτό «αλλά η κατάσταση ασφαλείας και η διαθεσιμότητα του προσωπικού μπορεί να επηρεάσει τις πτήσεις. Παρακαλείσθε να ενημερώνεστε από τις αεροπορικές εταιρείες για τη διαθεσιμότητα και την κατάσταση των πτήσεων».

Του Tom Ozimek, με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε