Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Το χαλύβδινο τείχος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Αλεξανδρούπολη, Ελλάδα, στις 10 Αυγούστου 2021. (Αλέξανδρος Αβραμίδης/Reuters)

Σε φάση ολοκλήρωσης ο φράχτης στον Έβρο – φόβοι για προσφυγικές ροές από Αφγανιστάν

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός χαλύβδινου φράχτη μήκους 40 χιλιομέτρων και ενός νέου συστήματος επιτήρησης κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία εν μέσω ανησυχιών για πιθανή αύξηση λαθρομεταναστών που θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν αυτόν τον μήνα.

«Τα σύνορά μας παραμένουν ασφαλή και απαραβίαστα. Το νέο τοίχος ολοκληρώθηκε και φυλάσσεται ενεργά», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά την επίσκεψή του στην περιοχή του Έβρου την Παρασκευή.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε παθητικά για να δούμε τις επιπτώσεις της αφγανικής κρίσης», πρόσθεσε. «Το σύστημα αυτόματης παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας είναι ενεργό. Οι πιθανές προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν θα εμποδιστούν».

Περίπου 12 χιλιόμετρα χαλύβδινου φράχτη προϋπήρχαν για αρκετό καιρό κατά μήκος του ποταμού Έβρου και με την τελευταία επέκταση, ο φράχτης φτάνει τώρα τα 40 χιλιόμετρα μήκος και 6 μέτρα ύψος.

Ένας αστυνομικός περιπολεί κατά μήκος του τείχους στον ποταμό Έβρο, κοντά στο χωριό Πόρος, στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις 21 Μαΐου 2021. (Γιάννης Παπανίκος/AP Photo)

 

Περιπολικό της αστυνομίας περιπολεί κατά μήκος του τοίχους στον ποταμό Έβρο, κοντά στο χωριό Πόρος, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, Ελλάδα, στις 21 Μαΐου 2021. (Γιάννης Παπανίκος/Φωτογραφία ΑΠ)

 

Η Ελλάδα άρχισε να ενισχύει την άμυνα των συνόρων της τους τελευταίους μήνες και οι αρχές στα σύνορα έχουν προειδοποιηθεί για πιθανό νέο κύμα λαθρομεταναστών, που πιθανόν να προέρχονται από το Αφγανιστάν μετά την σαρωτική νίκη των Ταλιμπάν αυτόν τον μήνα, προκαλώντας φόβους στην Ευρώπη για νέα μεταναστευτική κρίση.

Τα πρόσφατα γεγονότα και η κατάληψη της εξουσίας από τους αντάρτες των Ταλιμπάν σε ένα έθνος κατεστραμμένο από τον πόλεμο έκαναν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντισταθεί σε μια πιθανή επανάληψη προσφυγικής κρίσης όπως αυτή του 2015, όπου σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Μέση Ανατολή και πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία για να ταξιδέψουν προς τον βορρά σε πλουσιότερα κράτη.

Η Ελλάδα επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει την επανάληψη της κρίσης του 2015. Οι συνοριακές δυνάμεις προειδοποιούνται να διασφαλίσουν ότι η χώρα δεν θα ξαναμετατραπεί σε πύλη της Ευρώπης.

Η γειτονική Τουρκία εξέφρασε επίσης ανησυχίες για ένα πιθανό κύμα παράνομων μεταναστών από το Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τα κράτη της Ευρώπης να αναλάβουν την ευθύνη για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις δυνάμεις των Ταλιμπάν, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία δεν θα γίνει η «αποθήκη προσφύγων» της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εικονική συνεδρίαση της παγκόσμιας συνόδου κορυφής για το κλίμα, από το γραφείο του στην Άγκυρα της Τουρκίας, στις 22 Απριλίου 2021. (Mustafa Kamaci /Τουρκικό προεδρικό γραφείο μέσω AP)

 

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους Ευρωπαίους φίλους μας αυτό το γεγονός: η Ευρώπη – που έχει γίνει το κέντρο έλξης εκατομμυρίων ανθρώπων – δεν μπορεί να μείνει έξω από το πρόβλημα των προσφύγων σφραγίζοντας σκληρά τα σύνορά της για να προστατεύσει την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών της», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «Η Τουρκία δεν έχει καθήκον, ευθύνη ή υποχρέωση να είναι η αποθήκη των προσφύγων της Ευρώπης».

Το τελευταίο μεταναστευτικό θέμα που πιθανόν να επηρεάσει και τα δύο έθνη θα γίνει «μια σοβαρή πρόκληση για όλους», είπε ο Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή. Ο Ερντογάν είπε ότι έχει αρχίσει επίσης να ενισχύει τα σύνορά του με το Ιράν.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας δήλωσε από την περασμένη εβδομάδα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στους παράνομους μετανάστες που ζητούν άσυλο να περάσουν στην Ευρώπη και θα γυρίσει πίσω τους πρόσφυγες.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Από το NTD News

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε