Σάββατο, 27 Ιούλ, 2024
(Εικόνα: The Epoch Times, Shutterstock)

Σε συνεχή χρήση, ασύρματα και με ενεργή απόσβεση θορύβου: Πώς τα ακουστικά καταστρέφουν την ακοή μας

Τα ακουστικά μπορεί να είναι βολικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλή.

Στις 24 Νοεμβρίου 2019, μια νέα συζήτηση με τίτλο «Προκαλούν εμβοές τα AirPods ;» εμφανίστηκε στο φόρουμ της κοινότητας της εταιρείας Apple.

Ο χρήστης που ξεκίνησε τη συζήτηση ανέφερε πως μετά από κάποιο διάστημα, παρατήρησε ένα έντονο κουδούνισμα στα αυτιά του που δεν έφευγε.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πάντοτε προστάτευε την ακοή του. Απέφευγε τους έντονους ήχους και πάντα είχε μαζί του ωτοασπίδες σε περίπτωση που υπήρχε κάτι που θα προκαλούσε ζημιά στην ακοή του. Αλλά τα πράγματα πήγαιναν προς το χειρότερο.

«Έχοντας πει όλα αυτά, έχω παρατηρήσει τώρα πως μόλις βάλω τα AirPods στα αυτιά μου χωρίς να παίζει κάτι, εκπέμπουν έναν έντονα υψηλό θόρυβο που θα έλεγα ότι μοιάζει πάρα πολύ με τις εμβοές που βιώνω, και έχω αρχίσει να πιστεύω πως τα ίδια τα AirPods μου το προκάλεσαν αυτό», γράφει ο χρήστης.

Από τη στιγμή εκκίνησης αυτής της συζήτησης το 2019, περισσότεροι από 3.200 χρήστες της Apple ανταποκρίθηκαν γράφοντας: «Και εγώ το ίδιο».

Η παρουσίαση των ασύρματων ακουστικών της Apple στο ευρύ κοινό είχε εμφανές αντίκτυπο στη χρήση των ακουστικών, με τη νέα γενιά να τα χρησιμοποιεί περισσότερο από την παλιά, όπως αναφέρει η Τζούλι Προύτσμαν, ακουολόγος και ιδρυτής του Κέντρου Καταπράυνσης για την Ακοή (Sound Relief Hearing Center). Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρήσει μια αύξηση στον αριθμό των νεαρών ατόμων που έρχονται στις κλινικές της με απώλεια ακοής και εμβοές.

Τα AirPods καθώς και άλλα ακουστικά της Apple συνιστούν την πλειοψηφία των ακουστικών που χρησιμοποιούν οι έφηβοι σήμερα. Το 2021, τα ακουστικά της Apple ήρθαν πρώτα σε κατάταξη στην αμερικάνικη αγορά ακουστικών. Μια έρευνα του 2022, από την Πάιπερ Σάντλερ, σε περισσότερους από 7.000 έφηβους βρήκε πως το 72% είχαν AirPods.

Η ακουολόγος είπε στους Epoch Times ότι η ρίζα του προβλήματος έγκειται όχι στο είδος των ακουστικών που χρησιμοποιούν, αλλά σε ένα κοινό φαινόμενο: την ανεύθυνη χρήση τους. Οι βολικές λειτουργίες ακύρωσης θορύβου και ασύρματης χρήσης, μαζί με την καλύτερη ποιότητα ήχου, έχουν ενισχύσει ακόμη περισσότερο την υπερβολική χρήση.

«Έχει αρχίσει να γίνεται ένα σοβαρό πρόβλημα», είπε η κα Προύτσμαν, «και δυστυχώς δεν έχουν εκπαιδευτεί στο τι μπορεί να συμβεί».

Υψηλή «δόση» και μακροχρόνια χρήση

Η Αμερικανική Οστεοπαθητική Εταιρεία (American Osteopathic Association) εκτιμά πως το 20% των εφήβων σήμερα θα βιώσει απώλεια ακοής, εν μέρει λόγω της χρήσης των ακουστικών. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Παγκόσμιο Περιοδικό Ακοολογίας (International Journal of Audiology) βρήκε πως περίπου 6-60% των χρηστών εμφανίζουν συμπτώματα απώλειας ακοής, συμπεριλαμβανομένης και της δυσκολίας ακοής και εμβοές.

Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι νέοι χρησιμοποιούν ακουστικά. Τον Φεβρουάριο, ένα γκάλοπ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ρώτησε γονείς παιδιών 5 έως 12 ετών και βρήκε πως τα δύο τρίτα ανέφεραν πως τα παιδιά τους χρησιμοποιούσαν ακουστικά.

Οι περισσότερος κόσμος γνωρίζει πως οι δυνατοί θόρυβοι μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα αυτιά. Ωστόσο, η Δρ Κλαρίς Σάμπα, μια ωτορινολαρυγγολόγος από τη Βραζιλία, είπε πως το να ακούμε σε χαμηλή ένταση αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι εξίσου ζημιογόνο.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ακουστικά στη δουλειά, στο σπίτι, ακόμη και όταν κοιμούνται. Παρόλο που οι ήχοι δεν είναι πάντα έντονοι, το να φορά κανείς ακουστικά για ώρες μπορεί να κουράσει τα αυτιά , λέει η Δρ Σάμπα.

Ο κοχλίας βρίσκεται μέσα στα αυτιά μας. Βρίσκεται πίσω από το τύμπανο και είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή των ήχων σε ηλεκτρικά σήματα που στέλνονται στον εγκέφαλο. Η παρατεταμένη χρήση ακουστικών στρεσάρει και καταστρέφει τα κύτταρα του κοχλία. Αν κάποια από αυτά πεθάνουν, τότε έχουμε απώλεια ακοής.

image-5650656
Ο κοχλίας βρίσκεται πίσω από το τύμπανο του αυτιού και μετατρέπει τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικά σήματα που στη συνέχεια μεταδίδονται στον εγκέφαλο. (εικόνα: The Epoch Times, Shutterstock)

 

Η κα Προύτσμαν προσέθεσε πως η ζημιά που προκαλείται από τον ήχο εξαρτάται από τη «δόση» και συσσωρεύεται. Μια μελέτη του 2021 που εκδόθηκε στο περιοδικό Medicine αποκάλυψε πως μεταξύ των εφήβων που χρησιμοποιούν ακουστικά για πάνω από 80 λεπτά την ημέρα σε θορυβώδες περιβάλλον, ένας στους πέντε έχουν απώλεια ακοής. Ο κίνδυνος είναι 4.7 φορές μεγαλύτερος, εν αντιθέσει με αυτούς που χρησιμοποιούν ακουστικά για πιο σύντομα διαστήματα.

image-5650659
Η χρήση ακουστικών για 80 λεπτά ή περισσότερο αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας ακοής σχεδόν κατά πέντε φορές. (εικόνα: The Epoch Times, Shutterstock)

 

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ζημιάς, το άτομο μπορεί να βιώσει μικρότερη ευαισθησία σε ήχους, προβλήματα στο να διακρίνει ήχους, εμβοές ακόμη και απώλεια ακοής.

Το να έχει κανείς μονίμως ακουστικά στα αυτιά, μπορεί ακόμη να προκαλέσει συμφόρηση και υγρό περιβάλλον στον ακουστικό πόρο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις. Προκαλούν, επίσης, μεγαλύτερη εσωτερική πίεση στο αυτί σε σχέση με τα ακουστικά κεφαλής.

«Το δέρμα στα αυτιά πρέπει να αναπνέει»

Δρ Κλαρίς Σάμπα, ωτορινολαρυγγολόγος

 

Τα ακουστικά που μπαίνουν στα αυτιά, ειδικότερα, τρίβονται πάνω στο ευαίσθητο δέρμα που υπάρχει στην ακουστική κοιλότητα. «Εάν γδάρεις το αυτί άθελά σου καθώς βάζεις τα AirPods, μπορεί να προκληθούν μικρο-εκδορές στο δέρμα που πιθανόν να οδηγήσουν σε λοίμωξη», είπε ο ωτορινολαρυγγολόγος Δρ Μάικλ Σίντμαν στους Epoch Times.

Εξάλλου, κάποιοι μπορεί να μην καθαρίζουν τακτικά τα ακουστικά τους και τυχόν σκουπιδάκια που έχουν μαζευτεί σε αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο. Τα ακουστικά, επίσης, εμποδίζουν σχεδόν εξ ολοκλήρου το οξυγόνο του εξωτερικού περιβάλλοντος να εισέλθει στην ωτική κοιλότητα, διαταράσσοντας την υγεία του μικροβιώματος του αυτιού.

«Το δέρμα στα αυτιά πρέπει να αναπνέει», λέει η Δρ Σάμπα, συγκρίνοντας το με το δέρμα των χεριών: «Αν χρησιμοποιείτε γάντια όλη την ώρα, θα έχετε προβλήματα.»

Απόσβεση θορύβου

Τα πρόσφατα χρόνια, περισσότερα ακουστικά τεχνολογίας απόσβεσης θορύβου έχουν εμφανιστεί στην αγορά, δίνοντας στο κοινό την πολυπόθητη ικανότητα να προστατεύουν τη μουσική τους από τον γύρω κόσμο.

Ωστόσο, αυτή η τεχνολογία εγκυμονεί κινδύνους.

Επειδή αυτά τα ακουστικά αποκλείουν τους ήχους του περιβάλλοντος, η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε υπερακουσία, μια κατάσταση κατά την οποία η ανοχή του εγκεφάλου σε ήχους μειώνεται σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και ήπιοι ήχοι του περιβάλλοντος, όπως το βήξιμο ή ο ήχος του πληκτρολογίου, να προκαλέσουν μια στρεσογόνο αντίδραση.

image-5649884
Οι επιβάτες χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα στο μετρό της Νέας Υόρκης. (Tada Images/Shutterstock)

 

Οι εμβοές και η υπερακουσία σχετίζονται συχνά, λέει η κα Προύτσμαν. Μια μελέτη εκτιμά πως περίπου 20% των ατόμων με εμβοές έχουν επίσης και υπερακουσία.

«Οι άνθρωποι σκέφτονται πως θα προστατέψουν καλύτερα την ακοή τους. Αυτό που καταλήγουν να κάνουν, όμως, είναι να προκαλούν το νευρικό τους σύστημα να αντιδρά υπερβολικά σε φυσιολογικά επίπεδα ήχου», είπε η ακουολόγος.

Έρευνες έχουν δείξει πως οι χρόνιες εμβοές συνδέονται έντονα με την απώλεια ακοής και την υπερδραστηριότητα του εγκεφάλου. Οι περισσότεροι ασθενείς με εμβοές έχουν βλάβες στην ακοή τους και ο εγκέφαλος χάνει ακουστικά ερεθίσματα σε συγκεκριμένες εντάσεις. Έρευνες υποδηλώνουν πως οι εμβοές προκαλούνται από την προσπάθεια του εγκεφάλου να αντισταθμίσει αυτή την απώλεια με το να αναδημιουργεί τον χαμένο ήχο.

Άτομα με ήπιες εμβοές πιθανόν να μην παρατηρήσουν τον ήχο αυτόν όταν ήχοι του περιβάλλοντος τις σκεπάζουν. Ωστόσο, οι υψηλές εμβοές ίσως να είναι πιο διακριτές όταν το άτομο βρίσκεται σε ένα ήσυχο περιβάλλον, όταν φοράει προστατευτικά ακοής ή χρησιμοποιεί ακουστικά με τεχνολογία ακύρωσης θορύβου.

image-5649892
Περισσότερα ακουστικά τεχνολογίας απόσβεσης θορύβου έχουν εμφανιστεί στην αγορά. Ωστόσο, έχουν το τίμημά τους. (Sorbis/Shutterstock)

Ο Ράιαν Έντουαρντς, 45 ετών από το Λονδίνο, είπε στους Epoch Times πως οι εμβοές του χειροτέρεψαν αφότου άλλαξε από τα AirPods στα AirPods Pros, μια ανανεωμένη έκδοση με λειτουργία απόσβεσης θορύβου.

Προηγουμένως, οι εμβοές του κου Έντουαρτς ήταν απαλές, Μόλις άλλαξε ακουστικά, ξεκίνησε να παρατηρεί έναν δεύτερο θόρυβο, πιο έντονο, σαν ξυπνητήρι. Διατάρασσε τον ύπνο του και τη συγκέντρωση του κατά την διάρκεια της ημέρας.

Με την εις άτοπον επαγωγή, ο κος Έντουαρτς επιβεβαίωσε τους ενδοιασμούς που είχε για τα νέα ακουστικά ακύρωσης θορύβου. «Σταμάτησα να τα χρησιμοποιώ αμέσως», είπε. Παρόλο που τα χρησιμοποιούσε για μόλις δύο εβδομάδες, οι εμβοές του επανήλθαν σε «φυσιολογικά επίπεδα» ύστερα από σχεδόν έναν μήνα. Μοιράστηκε την εμπειρία του σε ένα διαδικτυακό φόρουμ για ασθενείς με εμβοές, το Tinnitus Talk.

«Οτιδήποτε μπλοκάρει την ακοή των φυσικών εξωτερικών ήχων μπορεί να προκαλέσει αυτή την εντύπωση των έντονων εμβοών», είπε η κα Προύτσμαν.

Ωστόσο, κάποια άτομα με εμβοές δεν πιστεύουν ότι η χρήση ακουστικών απόσβεσης θορύβων ενεργοποιεί τις εμβοές, αλλά θεωρούν ότι η χρήση των συγκεκριμένων ακουστικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ενοχλητικών θορύβων και να παρέχει ακουστική άνεση, προσέθεσε η ακουολόγος.

Η Χέιζελ Γκούντχαρτ, διευθύντρια του Tinnitus Hub, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού ασθενών που διοικείται από άτομα με εμβοές, είπε στους Epoch Times πως χρησιμοποιεί ακουστικά απόσβεσης θορύβου καθημερινά για να αποκλείει τους περιβαλλοντικούς ήχους, οι οποίοι ενδέχεται να προκαλέσουν επιπλέον ζημιά στην ακοή της.

Ασύρματη Ακτινοβολία

Τα ασύρματα ακουστικά, περιλαμβανομένων και των AirPods, εκπέμπουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας από το όριο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (Federal Communications Commission – FCC) των 1.6 watt ανά κιλό.

Οι παρούσες διατάξεις για την ασύρματη ακτινοβολία εγκαθιδρύθηκαν το 1996 και τέθηκαν για να περιορίζουν την ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα ώστε να μην θερμαίνουν το δέρμα μας.

Παρόλα αυτά, τρεις δεκαετίες μετά, τα ασύρματα προϊόντα που εκπέμπουν ακτινοβολία έχουν σταδιακά επικρατήσει και κάποιοι ερευνητές έχουν αρχίσει να εκφράζουν ανησυχίες πως η ακτινοβολία από τα κινητά, τα προϊόντα Bluetooth, και τα μόντεμ Wi-Fi μπορεί να είναι πιο ζημιογόνος απ’ ότι πιστεύαμε πριν.

Το νευρικό σύστημα του κάθε ανθρώπου είναι ξεχωριστά δικτυωμένο και μοναδικά ευαίσθητο σε διάφορα ερεθίσματα.

Τζούλι Προύτσμαν, ακουολόγος και ιδρυτής του Κέντρου Καταπράυνσης Ακοής (Sound Relief Hearing Center).

 

Τα κινητά τηλέφωνα θεωρούνται ακίνδυνα επειδή εκπέμπουν μη ιοντίζουσα ακτινοβολία, η οποία δεν μπορεί να βλάψει το DNA και να αποσταθεροποιήσει τα κύτταρα όπως η ιοντίζουσα ακτινοβολία (ακτίνες Χ). Ενώ αυτό είναι αλήθεια, η μη ιοντίζουσα ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει οξείδωση μέσα στα κύτταρα, οδηγώντας σε πιθανή φλεγμονή και κυτταρική βλάβη.

Έρευνες σε κυτταρικές καλλιέργειες εντόπισαν πως η μη ιοντίζουσα ακτινοβολία σε ένταση μικρότερη από αυτήν που έχει θέσει η FCC είναι αρκετή για να επηρεάσει τη λειτουργία του DNA και των κυττάρων. Μια τουρκική έρευνα που εξέθεσε νεογέννητα ποντίκια σε σήματα Wi-Fi ανακάλυψε πως το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο στις συχνότητες του προκάλεσε κυτταρικό θάνατο στα κύτταρα του αυτιού. Τα σήματα Bluetooth είναι πιο ασθενή από αυτά του Wi-Fi, παρόλο που έχουν παρόμοιες συχνότητες.

 Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις πως το Bluetooth μπορεί να βλάψει τα αυτιά ή τα κύτταρα.

 Η μόνη μελέτη που ερευνούσε τις πιθανές επιδράσεις του Bluetooth στα αυτιά ήταν μια τυχαία ελεγχόμενη δοκιμή σε 12 ασθενείς. Οι ερευνητές βρήκαν πως η έκθεση στο Bluetooth δεν είχε κάποια επίπτωση στις νευρικές απολήξεις των αυτιών των συμμετεχόντων, όμως η έκθεση στα κινητά είχε.

 Κάποιοι είναι πιο ευαίσθητοι στην ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ασύρματα προϊόντα από κάποιους άλλους. Αυτό είναι γνωστό ως ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία. Άτομα με αυτή την κατάσταση πιθανόν να βιώσουν αίσθημα κόπωσης, αϋπνία, εμβοές και πονοκεφάλους όταν εκτίθενται σε τέτοιου είδους ακτινοβολία.

image-5649896
Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τη θέσπιση των παρόντων οδηγιών της FCC και τα ασύρματα προϊόντα που εκπέμπουν ακτινοβολία επικρατούν όλο και πιο πολύ. (Kateryna Sypailova/Shutterstock)

 

 Η κα Προύτσμαν είπε πως τα ακουστικά Bluetooth φαίνεται να προκαλούν ερεθίσματα σε ασθενείς με εμβοές. Μερικοί αναφέρουν πιο ήπιες εμβοές όταν άρχισαν αν χρησιμοποιούν ενσύρματα ακουστικά.

 Εξήγησε πως οι εμβοές κάνουν το κεντρικό νευρικό σύστημα κάποιων ατόμων πιο ευαίσθητο. «Λιγότερο από το 100% των ατόμων μας αναφέρουν κάτι τέτοιο, οπότε πιστεύουμε πως το νευρικό σύστημα του καθενός είναι ξεχωριστά δικτυωμένο και μοναδικά ευαίσθητο σε διάφορα ερεθίσματα», ανέφερε η κα Προύτσμαν.

Θεραπεία και πρόληψη

Η ακουολόγος προτείνει τη χρήση ακουστικών με μέγιστη ισχύ τα 85 ντεσιμπέλ, περίπου όσο θόρυβο κάνει ένα μπλέντερ ή η κίνηση της πόλης, για να αποφύγουν τη ζημιά στην ακοή τους.

Από την άλλη μεριά, η Δρ Σάμπα προτείνει την αφαίρεση των ακουστικών ανά δύο ώρες, ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται σε χαμηλή ένταση. Άτομα με απώλεια ακοής και εμβοές μπορούν να χρησιμοποιούν ακουστικά αρκεί να είναι σε περιορισμένες ‘δόσεις’.

 Ο Δρ Σίντμαν προτείνει σε αυτούς που ανησυχούν για λοιμώξεις του ακουστικού πόρου να φορούν ακουστικά κεφαλής. Σε σύγκριση με τα ακουστικά που μπαίνουν στα αυτιά, βρίσκονται πιο μακριά από τα τύμπανα και έτσι δημιουργούν λιγότερη πίεση μέσα στον ακουστικό πόρο, κάτι το οποίο μπορεί να αποτρέψει την απώλεια ακοής και τους πονοκεφάλους.

 Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ηχεία όποτε αυτό είναι εφικτό. Μια ινδική μελέτη σε 1.000 μαθητές βρήκε πως, συγκριτικά με αυτούς που χρησιμοποιούν συχνά ακουστικά, εκείνοι που προτιμούν τα ηχεία δεν πάσχουν από απώλεια ακοής.

 Παρόλο που οι εμβοές δεν είναι θεραπεύσιμες, υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

 Η κλινική της κας Προύτσμαν προσφέρει θεραπείες επανεκπαίδευσης των εμβοών, κάτι το οποίο γίνεται με τη χρήση ακουστικών ηχητικής θεραπείας τα οποία εκπέμπουν τους ήχους που χάθηκαν από την απώλεια ακοής, βοηθώντας να κατευναστεί ο διεγερμένος εγκέφαλος.

«Μόλις αναγνωρίσουμε και αντικαταστήσουμε το χαμένο σήμα εισόδου προς τον εγκέφαλο, μπορούμε να κατευνάσουμε τμήμα της υπερδιέγερσης αυτού άμεσα», λέει. Ο ήχος αναπαράγεται στον ασθενή μαζί με χαλαρωτικούς, ήρεμους ήχους όπως του ωκεανού ή κάποιων οργάνων. Η θεραπεία διαρκεί έξι με δώδεκα μήνες.

 Εν τέλει, οι ασθενείς σταδιακά σταματούν τη θεραπεία. «Οι εμβοές, όμως, δεν εξαφανίζονται εντελώς ποτέ. Μπορούμε απλά να εμποδίσουμε την αντίληψη αυτών», προσθέτει.

Είναι επίσης σημαντικό για τους ασθενείς να αναγνωρίσουν τα ερεθίσματα που τις ενεργοποιούν. Οι εμβοές μπορούν να προκληθούν από έκθεση σε στοιχεία που εκνευρίζουν το νευρικό σύστημα, όπως η καφεΐνη, ο κακός ύπνος, το στρες, οι λοιμώξεις και οι δυνατοί θόρυβοι, τα οποία είναι εντελώς υποκειμενικά. Η ακουολόγος ανέφερε πως είχε και μια περίπτωση στην οποία ήταν η μυρωδιά των κρεμμυδιών αυτό που ενεργοποιούσε τις εμβοές του ασθενή.

Γενικά, η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής και διατροφής βοηθά. Στην πρακτική του, ο Δρ Σίντμαν καταγράφει αν η αφαίρεση της καφεΐνης, της ζάχαρης και του αλκοόλ βοηθά στην μείωση των εμβοών στους ασθενείς.

Είχε έναν ασθενή, που έπινε μόλις μισό φλιτζάνι καφέ ημερησίως, ο οποίος του είπε: «Δεν πρόκειται να το πιστέψεις, αλλά έκοψα τον καφέ και οι εμβοές μειώθηκαν από μια ένταση 7/10 σε μόλις 3/10».

Τα βοηθήματα ακοής μπορούν να θεραπεύσουν την απώλεια ακοής, αλλά τα ενέσιμα στεροειδή και τα αγγειοδιασταλτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ακοής σε περιπτώσεις ξαφνικής απώλειας αυτής αλλά και εμβοών.

Αν και τα ακουστικά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στην ακοή, έχουν και τα υπέρ τους: μπορούν επίσης να βοηθήσουν με προβλήματα ακοής. Χάριν σε διάφορες επιλογές προσαρμογής με τα premium AirPod pros, κάποιοι χρήστες βρήκαν πως μπορούν να μετατραπούν σε φτηνά βοηθήματα ακοής.

Το φυτό τζίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo Biloba), το οποίο βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος, πιθανόν να βοηθήσει ασθενείς με εμβοές, δεδομένου ότι θα δοθεί η σωστή δοσολογία, λέει ο Δρ Σίντμαν.

Την δεκαετία του 1990, μια αναφορά της γερμανικής κομμισιόν στη βοτανολογική ιατρική αποκάλυψε ότι η προετοιμασία καθαρού τζίνγκο βοήθησε στην μείωση των συμπτωμάτων των εμβοών. Οι ερευνητές αναγνώρισαν μια αποτελεσματική δόση των 240 mg ημερησίως. Ακόλουθες μελέτες από άλλους ερευνητές δοκίμασαν τα αποτελέσματα των 50mg τρεις φορές την ημέρα ή 120 mg μια φορά την ημέρα και δεν βρήκαν σημαντικές διαφορές. Επομένως, πολλοί κλινικοί ιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φυτό τζίνγκο μπιλόμπα πράγματι έχει αποτέλεσμα.

Ο κος Έντουαρντς εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τα AirPods παρόλο που δεν είναι τόσο εντυπωσιακά ούτε έχουν την δυνατότητα απόσβεσης θορύβου και το προηγούμενο του πρόβλημα δεν έχει εμφανιστεί ξανά. Διαχειρίζεται τις εμβοές με το να αναπαράγει στατικούς ήχους εν μέσω άλλων ήχων τη νύχτα.

Κλείνει 14 χρόνια με εμβοές. Όπως τόσοι άλλοι, δοκίμασε διάφορες θεραπείες και ό,τι άλλο υπήρχε προτού τελικά βρει κάτι το οποίο τον βοήθησε.

«Έχω αυτά τα ‘δεκανίκια’ για να το απαλύνω. Η θεραπεία με ήχους το βράδυ μού έσωσε την ζωή», λέει.

Η Apple δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα των Epoch Times για κάποιο σχόλιο.

Της Marina Zhang

Μετάφραση: Βλαδίμηρος Αλεξάντρωφ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε