Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
(Icelandic Coast Guard via AP)

Σε ύφεση η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία

Σε κατάσταση ύφεσης βρίσκεται το ηφαίστειο στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας μετά από σχισμογενή έκρηξη το βράδυ της Παρασκευής στις 8:45 μ.μ. Η έκρηξη έστειλε ρέματα λάβας στην μικρή κοιλάδα Geldinga που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ισλανδίας. Το ηφαίστειο ήταν αδρανές για 6.000 χρόνια και η χερσόνησος του Ρέικιανες δεν είχε δει ηφαιστειακή έκρηξη τα τελευταία 781 χρόνια.

(Hildur Hlín Jónsdóttir via AP)

 

Επιστήμονες πέταξαν πάνω από την κοιλάδα το Σάββατο το πρωί και υπολόγισαν ότι η σχισμή της έκρηξης είχε μήκος περίπου 500 μέτρα (1.640 πόδια.) Τα δύο ρέματα λάβας ήταν περίπου 2,5 χιλιόμετρα από τον πλησιέστερο δρόμο.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο

Η περιοχή παρουσίασε αυξημένη σεισμική δραστηριότητα πριν από 15 μήνες και τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, έχει κλονιστεί από περίπου 50.000 μικρούς σεισμούς, δεκάδες από αυτούς μεγέθους 4 ή υψηλότερους, σύμφωνα με το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο.

Αυτή η νοτιοδυτική γωνία της Ισλανδίας είναι το πιο πυκνοκατοικημένο τμήμα της χώρας. Το Τμήμα Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης είπε ότι δεν προβλέπει εκκένωση, εκτός εάν τα επίπεδα των ηφαιστειακών αερίων αυξηθούν σημαντικά.

(Icelandic Coast Guard via AP)

 

Η Ισλανδία, που βρίσκεται πάνω από ένα θερμό σημείο στο Βόρειο Ατλαντικό, έχει κατά μέσο όρο μια έκρηξη κάθε τέσσερα έως πέντε χρόνια. Η τελευταία ήταν στο Holuhraun το 2014.

Το σπίτι της Solny Palsdottir είναι το πλησιέστερο στον τόπο της έκρηξης, μόλις τέσσερα χιλιόμετρα (2,5 μίλια) μακριά στην παραθαλάσσια πόλη Grindavik. Εκείνη και ο σύζυγός της παρακολουθούσαν τηλεόραση την Παρασκευή το βράδυ, όταν ο έφηβος γιος της έδειχνε μια κόκκινη λάμψη στο βάθος.

Η έκρηξη του ηφαιστείου δείχνει να χαλαρώνει και δεν θα παρέμβει στα αεροπορικά ταξίδια, ανέφερε το Σάββατο το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο.

Ο Egill Bjarnason συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε