Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
κορυφαία χορεύτρια του Σεν Γιουν Αντζέλικα Γουάνγκ εν ώρα άσκησης. (Shen Yun Performing Arts)

Σεν Γιουν: Υψηλές απαιτήσεις για υψηλές επιδόσεις

Της Maria Han

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Οι χορευτές του θιάσου Παραστατικών Τεχνών Σεν Γιουν ζουν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους κάτω από τα λαμπερά φώτα της σκηνής. Όμως η ακτινοβολία τους δεν οφείλεται μόνο στους προβολείς. Η ομορφιά και η λάμψη τους προέρχονται κυρίως από μέσα τους και είναι κάτι που κανένα μακιγιάζ ή όμορφο κοστούμι δεν μπορεί να υποκαταστήσει.

Στο βίντεο του Shen Yun Zuo Pin, έχουμε την ευκαιρία να δούμε πόση πνευματική δύναμη και πόση σωματική προσπάθεια απαιτείται από κάθε καλλιτέχνη του νεοϋορκέζικου θιάσου, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις εκατοντάδες παραστάσεις που δίνουν κάθε χρόνο.

«Νους από σίδερο και σώμα λαστιχένιο»

Όταν κάποιος έχει κατακτήσει πραγματικά μια ικανότητα, αυτό σημαίνει ότι έχει καταβάλει μια μεγάλη προσπάθεια και ότι έχει αφιερωθεί σε αυτήν ψυχή τε και σώματι. Οι χορευτές του Σεν Γιουν δεν είναι μόνο καλλιτέχνες. Είναι και αθλητές και φορείς της μακραίωνης παράδοσης της Κίνας. Μα, πάνω από όλα, είναι ταπεινοί.

Βλέποντάς τους να χορεύουν, μας φαίνεται ότι αυτό που κάνουν είναι εύκολο, ενώ στην πραγματικότητα είναι κάτι τρομερά δύσκολο. Από τα μικρά απλά βηματάκια ‘γιουάν τσανγκ’ – μικρά γρήγορα βήματα, που δίνουν την εντύπωση ότι οι χορευτές πετούν – μέχρι τα μεγάλα αθλητικά άλματα και τις εναέριες αναστροφές, οι χορευτές οφείλουν να τα εκτελούν χωρίς να αφήνουν να φαίνεται η προσπάθεια που καταβάλουν. Αυτό το βίντεο μας δίνει μια γεύση της εκπαίδευσής τους.

«Αντλώντας από το παρελθόν, εμπνεόμαστε για το μέλλον»

Το Σεν Γιουν δεν είναι απλώς ένας θίασος που ανεβάζει παραστάσεις κλασικού κινεζικού χορού. Στόχος τους είναι η αναβίωση του 5.000 ετών πολιτισμού της ‘Αυτοκρατορίας του Κέντρου’. Εδώ, ίσως κάποιοι αναρωτηθούν γιατί πρέπει να αναβιώσει ο παραδοσιακός κινεζικός πολιτισμός.

Η κινεζική ιστορία χαρακτηρίζεται από τις διαδοχές δυναστειών όπως η Χαν, η Τανγκ, η Μινγκ και η Τσινγκ. Μετά την πτώση της δυναστείας Τσινγκ, η Κίνα μετατράπηκε σε Λαϊκή Δημοκρατία υπό την εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος. Οι κομμουνιστές επιτέθηκαν με δριμύτητα στις παραδόσεις και κατέστρεψαν το πνεύμα και την ουσία του πολιτισμού των παλιών δυναστειών. Ιδίως κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης (1966-1976), οι επιθέσεις του ΚΚΚ ενάντια στην παράδοση ήταν τόσο σφοδρές και ολοκληρωτικές, ώστε ελάχιστα ήταν τα πράγματα που διασώθηκαν και μεταβιβάστηκαν στη σύγχρονη εποχή. Και ό,τι δεν καταστράφηκε, αλλοιώθηκε και διαστρεβλώθηκε.

Το 2006, μια ομάδα Κινέζων καλλιτεχνών που είχαν καταφύγει στις ΗΠΑ ίδρυσαν τον θίασο Σεν Γιουν, προκειμένου να αναβιώσουν τα καλύτερα στοιχεία του κινεζικού πολιτισμού και να τα κάνουν γνωστά στο κοινό παγκοσμίως. Στη διάρκεια μιας παράστασης του Σεν Γιουν, οι θεατές παρακολουθούν την ιστορία της Κίνας να ζωντανεύει και βιώνουν την ομορφιά του πολιτισμού της προτού καταστραφεί από τον κομμουνισμό.

Μια ακόμα ιδιαιτερότητα του Σεν Γιουν είναι ότι αναβιώνει και τον αυθεντικό κλασικό κινεζικό χορό. Στην Κίνα σήμερα, ακόμα και οι καλύτερες σχολές χορού δεν διδάσκουν πλέον τον γνήσιο κλασικό κινεζικό χορό, αλλά ένα νέο τύπο που έχει δεχτεί επιρροές από το κλασικό μπαλέτο και έχει αναμείξει τα δυο είδη.

«Για να αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον εαυτό μας»

Για να φτάσουν στα υψηλά επίπεδα που απαιτεί η αποστολή τους, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στον θίασο Σεν Γιουν κάνουν διαλογισμό και ακολουθούν τη διδασκαλία του Φάλουν Ντάφα. Πιστεύουν ότι μόνο βελτιώνοντας τον εαυτό τους θα μπορέσουν να δώσουν με τον χορό τους καλά πράγματα στο κοινό.

Και σε μεγάλο βαθμό το καταφέρνουν, καθώς πάρα πολλοί θεατές μετά από το τέλος της παράστασης νιώθουν πιο ανάλαφροι και χαρούμενοι. Οι χορευτές ακτινοβολούν καλοσύνη και θετική ενέργεια και η παράσταση είναι τελείως απαλλαγμένη από κάθε τι αρνητικό. Ακόμα και οι λυπητερές ιστορίες έχουν αισιόδοξο και ελπιδοφόρο τέλος. Εκτός αυτού, κάθε ιστορία συμπληρώνεται και από ένα ηθικό δίδαγμα, ικανό να καθοδηγήσει τους ανθρώπους σωστά και με ασφάλεια μέσα στο σύγχρονο ηθικό χάος που μας περιβάλλει. Το Σεν Γιουν είναι ένας φάρος ελπίδας στον σκοτεινό μας κόσμο.

Για να παρακολουθήσετε την εκγύμναση των χορευτών, επισκεφθείτε το bit.ly/DancerTraining 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε