Σάββατο, 02 Μαρ, 2024
Ένα περιπολικό του γραφείου του σερίφη της κομητείας Γιούτα βρίσκεται σταθμευμένο στο συγκρότημα δημόσιας ασφάλειας στο Spanish Fork της Γιούτα, στις 27 Ιουνίου 2022. (Allan Stein/The Epoch Times)

Σερίφης της Γιούτα ερευνά ισχυρισμούς για «τελετουργική σεξουαλική κακοποίηση παιδιών»

Γιούτα – Η έρευνα ενός σερίφη της Γιούτα σχετικά με ισχυρισμούς για «τελετουργική σεξουαλική κακοποίηση παιδιών» έχει συγκλονίσει τους κατοίκους, καθώς πάνω από 120 θύματα και όσοι γνωρίζουν τα θύματα έχουν προσέλθει.

Ο τοπικός σερίφης που ηγείται της έρευνας ζήτησε τη βοήθεια του FBI, το οποίο επιβεβαίωσε ότι συνδράμει στην έρευνα.

Η φερόμενη κακοποίηση συνέβαινε επί δύο δεκαετίες, από το 1990 έως το 2010. Τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες μάρτυρες προσήλθαν με πληροφορίες σχετικά με τα περιστατικά αυτά.

«Δεν γνωρίζω τον ακριβή αριθμό, αλλά είναι πλέον πάνω από 120 άτομα που έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας. [Για τον αριθμό αυτό], είμαι σίγουρος. Πιθανόν να είναι περισσότεροι από 120 σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο αρχιφύλακας του σερίφη της κομητείας Γιούτα, Σπένσερ Κάνον, στην εφημερίδα Epoch Times.

Ο Κάνον δήλωσε ότι οι πληροφορίες προέρχονται από «έναν συνδυασμό θυμάτων ή εκείνων που γνωρίζουν θύματα. Έτσι, δεν προέρχονται όλες οι πληροφορίες από τα θύματα».

Στις 31 Μαΐου, το γραφείο του σερίφη της κομητείας Γιούτα ανακοίνωσε ότι η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη από τον Απρίλιο του 2021 και αφορούσε αναφορές για «τελετουργική σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και σεξουαλική εμπορία παιδιών» στην κομητεία Γιούτα, τη δεύτερη μεγαλύτερη κομητεία της πολιτείας.

Η έρευνα αποκάλυψε ακόμη περισσότερα θύματα στις γειτονικές κομητείες Τζούαμπ και Σανπέτε κατά την ίδια περίοδο. Σε δελτίο Τύπου, το γραφείο του σερίφη ανέφερε ότι οι τοπικές αστυνομικές αρχές επιβεβαίωσαν «μέρη αυτών των ισχυρισμών».

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Γιούτα ηγείται της έρευνας μαζί με άλλες τοπικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου και το FBI.

«Είναι κοινή πρακτική για το FBI να προσφέρει βοήθεια, όταν ζητείται, στους εταίρους μας στην επιβολή του νόμου. Βοηθάμε, και έτσι θα παραπέμψω στην αρμόδια υπηρεσία, η οποία είναι το γραφείο του σερίφη της κομητείας Γιούτα», δήλωσε η εκπρόσωπος του FBI Σάντρα Μπάρκερ.

Σε συνέντευξη Τύπου, μία ημέρα αφότου οι αρχές ανακοίνωσαν την κοινή έρευνα στην κομητεία Γιούτα, ο τότε εισαγγελέας της κομητείας Γιούτα Ντέιβιντ Λίβιτ προσδιόρισε τον εαυτό του και τη σύζυγό του, δικηγόρο, ως πιθανούς υπόπτους, ενώ διέψευσε σθεναρά τους ισχυρισμούς.

Ο Λίβιτ, ο οποίος έχασε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή στις 28 Ιουνίου από τον αντίπαλό του, ο οποίος κέρδισε με 73% των ψήφων, δήλωσε ότι η επιβολή του νόμου «έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη … έχει να κάνει με το να μπορούμε να πούμε ότι όταν η κυβέρνηση διατυπώνει έναν ισχυρισμό ότι υπάρχει υπόσταση πίσω από [αυτόν], στην οποία μπορούμε να πιστέψουμε».

Απαίτησε να παραιτηθεί ο σερίφης και να σταματήσει η έρευνα.

«Αξίζουμε περισσότερα από τους δημόσιους αξιωματούχους μας και αξίζουμε περισσότερα από τα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης για να ξετρυπώσουν με σεβασμό και υπευθυνότητα τι είναι αλήθεια και τι όχι», δήλωσε ο Λίβιτ κατά τη διάρκεια της 30λεπτης ενημέρωσής του.

Ο Λίβιτ κατηγόρησε τον σερίφη της κομητείας Γιούτα Μάικ Σμιθ ότι διεξάγει ένα πολιτικά υποκινούμενο κυνήγι μαγισσών σε μια χρονιά εκλογών.

Ο εισαγγελέας της κομητείας «κατονόμασε τον εαυτό του» ως ύποπτο

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προς αντίκρουση, ο σερίφης Σμιθ δήλωσε ότι το γραφείο του δεν έδωσε στη δημοσιότητα κανένα έγγραφο που να προσδιορίζει τον Λίβιτ ως ύποπτο και αρνήθηκε ότι η έρευνα ήταν πολιτική.

«Ο κ. Λίβιτ κατονόμασε τον εαυτό του», είπε ο Κάνον και δεν επιβεβαίωσε, δεν διέψευσε ούτε σχολίασε κανέναν, τα ονόματα του οποίου έχουν εμφανιστεί στην υπόθεση.

«Αυτό που θα πω, ωστόσο, είναι ότι η υπόθεση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Λίβιτ δεν είναι η υπόθεση που αρχίσαμε να ερευνούμε τον Απρίλιο του 2021. Υπονοεί το αντίθετο, αλλά κάνει λάθος», δήλωσε ο Κάνον.

Ο Σμιθ αρνήθηκε να παραιτηθεί, να σταματήσει την έρευνα ή να επιπλήξει τους αξιωματικούς που εμπλέκονται στην έρευνα της Ειδικής Μονάδας Θυμάτων του Γραφείου του Σερίφη της κομητείας Γιούτα.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν θα αποθαρρυνθούμε από τις προσπάθειες [του Λίβιτ] να παραγκωνίσει αυτή την έρευνα», δήλωσε ο Σμιθ.

Το γραφείο του σερίφη δεν θα συζητήσει περαιτέρω την υπόθεση, ελλείψει νέων εξελίξεων.

«Και όταν λέω νέες εξελίξεις, εννοώ κάτι πέρα από αυτά που έχουμε πει και τη διερεύνηση των αρχικών πληροφοριών και τη συζήτηση με όσους μας αναφέρουν πληροφορίες ως υποδείξεις», δήλωσε ο Κάνον.

«Δεν συζητάμε τα [ονόματα των θυμάτων] ή τους υπόπτους [κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων]. Στις περισσότερες περιπτώσεις, σχολιάζουμε πολύ λίγο, αν όχι καθόλου, τις ενεργές έρευνες. Δεν έχουμε και δεν θα επιβεβαιώσουμε, ούτε θα διαψεύσουμε σε αυτό το σημείο, ούτε θα κατονομάσουμε ανθρώπους των οποίων τα ονόματα μπορεί να έχουν εμφανιστεί ή να μην έχουν εμφανιστεί σε αυτή ή σε οποιαδήποτε άλλη έρευνα».

Η πρόσφατη έξαρση των αναφορών για τελετουργική κακοποίηση παιδιών παραπέμπει στον «σατανιστικό πανικό» που κατέλαβε τις δυτικές πολιτείες κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και του ’90.

Ένα ειδικό ρεπορτάζ της εφημερίδας The Daily Herald στο Πρόβο της Γιούτα, με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 1988, περιέγραφε την τελετουργική κακοποίηση παιδιών και τον σατανισμό ως σοβαρό πρόβλημα στη Γιούτα και την κομητεία Γιούτα.

Πέρα όμως από τους φρικιαστικούς ισχυρισμούς για κακοποίηση, οι υποθέσεις αυτές αποδείχθηκαν δύσκολες, καθώς στερούνταν φυσικών αποδείξεων, στηρίζονταν σε προφορικές μαρτυρίες και πυροδοτούσαν μνήμες χρόνια μετά.

«Ναι, υπάρχουν σίγουρα αρκετές περιπτώσεις», ανέφερε το ρεπορτάζ, επικαλούμενο τον Ρόμπερτ Πάρις, αξιωματούχο στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Γιούτα εκείνη την εποχή.

«Δεν υποθέτω ότι τις γνωρίζω όλες, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον μισή ντουζίνα που αφορούσαν τελετουργικά -όχι απαραίτητα σατανιστικά τελετουργικά- αλλά οι περισσότερες περιλαμβάνουν πτυχές που ταιριάζουν γάντι στον σατανισμό».

Η ειδική ομάδα της Γιούτα διεξάγει έρευνες

Οι υποθέσεις αυτές ώθησαν το πολιτειακό γραφείο να δημιουργήσει το 1990 μια ειδική ομάδα της πολιτείας της Γιούτα για την τελετουργική κακοποίηση.

Η υπηρεσία δημοσίευσε μια έκθεση που μιλούσε γενικά για τη φύση και την έκταση του προβλήματος στη Γιούτα δύο χρόνια αργότερα. Ωστόσο, η έκθεση δεν περιείχε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις υποθέσεις και τους δράστες, σημειώνοντας: «Η φύση της τελετουργικής κακοποίησης και οι μυστικές ομάδες που εμπλέκονται πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε κάθε συζήτηση σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία».

«Οι δράστες διατηρούν μακροχρόνια συγκάλυψη, όχι μόνο των πράξεών τους, αλλά και της συμμετοχής τους στη μυστική κοινωνία που ενώνεται στη διάπραξη των εγκλημάτων».

«Για πολλούς, η συνέχιση της ύπαρξής τους ως επιτυχημένα, υψηλού κύρους και ισχυρά πρόσωπα στην εξωτερική κοινωνία εξαρτάται από την απόλυτη μυστικότητα των δραστηριοτήτων της εσωτερικής ομάδας. Οι επιζώντες αναφέρουν ότι οι ομάδες αυτές είναι εξαιρετικά προσεκτικές και εξαιρετικά επιδέξιες στην καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων των εγκλημάτων τους».

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Γιούτα δεν απάντησε σε ερώτηση της εφημερίδας The Epoch Times για το αν η ειδική ομάδα εξακολουθεί να υφίσταται και να δραστηριοποιείται στην τρέχουσα έρευνα.

Η ειδική ομάδα ανέφερε στην έκθεση ότι άκουσε από τους γονείς των θυμάτων «που ανησυχούσαν για το τραύμα που βίωσαν τα παιδιά τους κατά τη διαδικασία της έρευνας».

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η διερεύνηση της τελετουργικής κακοποίησης παιδιών είναι «δύσκολη και χρονοβόρα, απαιτώντας εργασία πλήρους απασχόλησης και αφοσίωσης».

Το υπόμνημα της Εκκλησίας αναφέρει ισχυρισμούς για κακοποίηση

Ίσως η πιο ανησυχητική εξέταση της τελετουργικής κακοποίησης παιδιών στη Γιούτα προήλθε από ένα υπόμνημα της 19ης Ιουλίου 1990, γραμμένο από τον Γκλεν Λ. Πέις.

Το 12σέλιδο έγγραφο προς μια επιτροπή για την ενίσχυση των μελών της εκκλησίας εξέτασε 60 περιπτώσεις φερόμενης σατανιστικής τελετουργικής κακοποίησης που αφορούσαν γονείς θυμάτων και μέλη της εκκλησίας.

Το υπόμνημα ισχυριζόταν ότι ορισμένα από αυτά τα θύματα εμφάνιζαν «διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας», έναν ψυχολογικό μηχανισμό αντιμετώπισης της έκθεσης σε σωματική, ψυχική και σεξουαλική κακοποίηση και τελετουργικές δολοφονίες.

«Όταν 60 μάρτυρες καταθέτουν για τον ίδιο τύπο βασανιστηρίων και δολοφονιών, μου είναι αδύνατο, προσωπικά, να μην τους πιστέψω», έγραψε ο Πέις στο υπόμνημα.

«Τους τελευταίους 18 μήνες απέκτησα μια συμπονετική αγάπη και σεβασμό για τα θύματα που αγωνίζονται για την ασφάλεια της φυσικής τους ζωής και, το σημαντικότερο, της ψυχής τους».

Η πολιτεία της Γιούτα διεξήγαγε έρευνα αφού τα μέσα ενημέρωσης απέκτησαν ένα αντίγραφο του υπομνήματος που διέρρευσε το 1991. Ωστόσο, η έρευνα δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς των θυμάτων.

Ο Μπεν ΜακΚλίντοκ, κάτοικος της κομητείας Γιούτα και ιδρυτής της εταιρείας Tree of Liberty Society, δήλωσε ότι παρακολουθεί την αστυνομική έρευνα στην κομητεία Γιούτα από την αρχή.

Παρά τους ισχυρισμούς του Λίβιτ, ο ΜακΚλίντοκ δήλωσε ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν η υπόθεση είχε πολιτικά κίνητρα.

«Εάν [ο σερίφης Σμιθ] μιλάει σοβαρά [για την έρευνα], έχει βάση. Αν είναι πολιτική, θα εξαφανιστεί μετά τις προκριματικές εκλογές», δήλωσε ο ΜακΚλίντοκ στην Epoch Times.

«[Ο Λίβιτ] αποφάσισε να τοποθετηθεί, παρόλο που ποτέ δεν κατηγορήθηκε δημοσίως», δήλωσε ο ΜακΚλίντοκ.

Σχετικά με την πραγματικότητα της τελετουργικής σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ο ΜακΚλίντοκ είπε ότι πιστεύει ότι υπάρχει στα υψηλότερα επίπεδα της κοινωνίας.

«Ακούγεται τραβηγμένο και τρελό να λέμε ότι πρόκειται για σατανιστές που προσποιούνται ότι είναι κανονικοί χριστιανοί. Είναι σε εθνικό επίπεδο [που περιλαμβάνει] ανθρώπους υψηλού επιπέδου».

Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν

Οι κάτοικοι του Σπάνις Φορκ Βάλερι και Στάνλεϊ Γκλάζνερ δήλωσαν ότι ο Λίβιτ, αφού δημοσιοποίησε την υπόθεση, τους προκάλεσε ανησυχία.

«Κρεμάστηκε μόνος του», δήλωσε η Βάλερι Γκλάζνερ. «Ήταν είδηση για μένα όταν ξέσπασε για πρώτη φορά μεταξύ του σερίφη της κομητείας και του εισαγγελέα. Τότε ήταν που ξύπνησα. Δεν ξέραμε τίποτα γι’ αυτό».

«Έβαλε τον εαυτό του σε μπελάδες. Δεν νομίζω ότι είναι πολιτική. Νομίζω ότι ο σερίφης Σμιθ λέει την αλήθεια».

Ο Στάνλεϊ Γκλέζνερ είπε: «Εσύ είσαι αυτός που εκτέθηκε», αναφερόμενος στον πρώην εισαγγελέα της κομητείας.

Η Βάλερι Γκλάζνερ είπε ότι η είδηση της κοινής έρευνας της θύμισε την εποχή που εργαζόταν σε τοπικό νοσοκομείο με μια γυναίκα που ισχυριζόταν ότι είχε πολλαπλές προσωπικότητες.

«Προερχόταν από οικογένεια που λάτρευε σατανιστικές αιρέσεις. Ήταν από την κομητεία Γιούτα. Σκέφτηκα, «Θεέ μου, πρέπει να είναι αναμεμειγμένη σε αυτό το πράγμα»», δήλωσε η Γκλάζνερ.

Στο Black Jacks Bar στο Σπάνις Φορκ, ο Γουόλτερ Μπλάντελ από το Κερνς της Γιούτα δήλωσε ότι σοκαρίστηκε όταν άκουσε για τη μεγάλης κλίμακας έρευνα σχετικά με την τελετουργική κακοποίηση παιδιών.

«Δεν γνωρίζω κανέναν προσωπικά που θα έκανε κάτι τέτοιο. Δεν γνωρίζω κανέναν που θα ενδιαφερόταν για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Μπλάντελ στην Epoch Times.

«Θα ήμουν αηδιασμένος. Θα με εξέπληττε πολύ».

«Νομίζω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι αξιολύπητοι», δήλωσε ένας άλλος πελάτης, ο οποίος ζήτησε να μη χρησιμοποιηθεί το όνομά του.

«Αυτό είναι αρρωστημένο και λάθος. Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν [στην κομητεία Γιούτα] για τα οποία κανείς δεν γνωρίζει».

Μια γυναίκα στο μπαρ, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, δήλωσε ότι έμαθε για την υπόθεση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Ξέρω ότι είναι παντού [στο διαδίκτυο], αλλά δεν έχω ακούσει ποτέ γι’ αυτό από εκεί που κατάγομαι», είπε.

Καθώς η υπόθεση προχωράει, το γραφείο του σερίφη της κομητείας Γιούτα «παρακαλεί» το κοινό να αναφερθεί με τη γνώση «αυτών των εγκλημάτων».

«Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν άτομα που ανησυχούν για την ασφάλειά τους ή/και την ευημερία τους, τα οποία έχουν αποσιωπηθεί. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε