Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Α) και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ (Δ) παρευρίσκονται στην τελετή του Πανεπιστημίου Τσινγκχουά στο Παλάτι της Φιλίας στο Πεκίνο στις 26 Απριλίου 2019. (Kenzaburo Fukuhara/Pool/Getty Images)

Σι και Πούτιν θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέει Ρώσος αξιωματούχος

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο. Θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν προσωπικά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Ο Σι και ο Πούτιν θα συναντηθούν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Σαμαρκάντ του Ουζμπεκιστάν στις 15-16 Σεπτεμβρίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος πρέσβης στην Κίνα Αντρέι Ντενίσοφ.

«Σχεδιάζουμε μια σοβαρή, ολοκληρωμένη συνάντηση των ηγετών μας με λεπτομερή ατζέντα, πάνω στην οποία εργαζόμαστε τώρα, στην πραγματικότητα, με τους Κινέζους εταίρους μας», δήλωσε ο Ντενίσοφ στις 7 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Το Πεκίνο παρέμεινε σιωπηλό σχετικά με το γεγονός. Όταν ρωτήθηκε για το σχέδιο του πιθανού ταξιδιού του Σι, ο Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του καθεστώτος, δήλωσε την Τετάρτη: «Δεν έχω τίποτα να προσφέρω», σύμφωνα με το Associated Press.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την ανακοίνωση του Καζακστάν ότι ο Σι θα ταξιδέψει στη χώρα στις 14 Σεπτεμβρίου. Η επίσκεψη δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από το Πεκίνο.

Τα δύο προγράμματα, εάν επιβεβαιωθούν, θα σηματοδοτήσουν τα πρώτα ταξίδια του Σι εκτός της χώρας εδώ και 32 μήνες. Ο Κινέζος ηγέτης, ο οποίος αναμένεται να εξασφαλίσει μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία στο αξίωμα στο 20ό συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο, δεν έχει βγει από τη χώρα από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Το Πεκίνο έχει εφαρμόσει μια αυστηρή πολιτική «μηδενικού COVID», η οποία έχει αφήσει σχεδόν 300 εκατομμύρια κατοίκους να βρίσκονται σήμερα υπό κάποιας μορφής αποκλεισμό, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ιαπωνικής εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Nomura.

Ο Πούτιν συγκαταλέγεται μεταξύ μιας χούφτας ξένων ηγετών με τους οποίους έχει καθίσει ο Σι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο Πούτιν ταξίδεψε στο Πεκίνο για να παραστεί στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, μια διοργάνωση στην οποία μεγάλες δυτικές χώρες αρνήθηκαν να στείλουν επίσημη αντιπροσωπεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς σε βάρος των Ουιγούρων στην δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ.

Οι δύο άνδρες ανακοίνωσαν μια συνεργασία «δίχως όρια» κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Ρωσία έφερε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Α) και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ποζάρουν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Πεκίνο στις 4 Φεβρουαρίου 2022. (Alexei Druzhinin/Sputnik/AFP via Getty Images)

 

Εκκολαπτόμενη συμμαχία

Ο Σι δεν έχει προσχωρήσει στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) έχει σταθερά τη θέση ότι οι διεθνείς οικονομικές δράσεις κατά της Ρωσίας είναι άκυρες, παρέχοντας έτσι στη Ρωσία μια ζωτική οικονομική σανίδα σωτηρίας στις κινεζικές αγορές.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ανακοίνωσε στις 6 Σεπτεμβρίου ότι θα μεταφέρει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Κίνα σε πληρωμή με γουάν και ρούβλια αντί για δολάρια, ανέφερε το Reuters.

Επί του παρόντος, το ΚΚΚ συνεχίζει να λογοκρίνει σε μεγάλο βαθμό τις συζητήσεις για τον πόλεμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντός της ηπειρωτικής Κίνας και αρνείται να τον αναφέρει ως πόλεμο, αναπαράγοντας τη ρωσική θέση ότι πρόκειται για μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Το Κρεμλίνο, σε αντάλλαγμα, έχει ανακοινώσει την υποστήριξή του στις αξιώσεις του ΚΚΚ στην Ταϊβάν και έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται στις διεθνείς προσπάθειες να επηρεάσει τα τρέχοντα γεγονότα στην Ταϊβάν, τη Σιντζιάνγκ και το Χονγκ Κονγκ.

Η τελευταία φορά που ο Σι μίλησε με τον Πούτιν ήταν στα 69α γενέθλιά του. Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνομιλία στις 15 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σι επιβεβαίωσε τη δέσμευση έναντι της Ρωσίας «σε θέματα που αφορούν βασικά συμφέροντα και μείζονες ανησυχίες, όπως η κυριαρχία και η ασφάλεια», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua.

Πριν από την πιθανή συνάντηση της επόμενης εβδομάδας, ο Λι Ζανσού, το τρίτο σημαντικότερο στέλεχος του ΚΚΚ, αναμένεται να συναντηθεί με τον Πούτιν την Τετάρτη. Ο Λι ταξίδεψε στο Βλαδιβοστόκ για το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ.

Εν τω μεταξύ, τα πολεμικά γυμνάσια διάρκειας εβδομάδων υπό την ηγεσία της Ρωσίας έληξαν την Τετάρτη. Στην άσκηση «Βοστόκ 2020» συμμετείχαν δυνάμεις από την Κίνα, την Ινδία, τη Μογγολία και άλλα έθνη. Σύμφωνα με την κρατικά υποστηριζόμενη από την Κίνα Global Times, το κινεζικό καθεστώς έστειλε 2.000 στρατιώτες, 300 στρατιωτικά οχήματα, 21 αεροσκάφη και τρία πολεμικά πλοία για να συμμετάσχουν στις ασκήσεις.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε