Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, στις 16 Σεπτεμβρίου 2022. (Sergei Bobylyov/Sputnik/AFP via Getty Images)

Σι Τζινπίνγκ: Οργιάζουν οι φήμες για την απουσία του από τα δημόσια βλέμματα λίγο πριν την τρίτη θητεία του

Πριν από λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ξεκίνησε ένα τριήμερο ταξίδι στην Κεντρική Ασία για να σηματοδοτήσει τη ζώνη επιρροής του. Έκτοτε έχει απομακρυνθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, παραλείποντας μια στρατιωτική συνάντηση υψηλού επιπέδου και την ετήσια συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Με την Κίνα να απέχει μόλις λίγες εβδομάδες από το 20ό Εθνικό Συνέδριο, όπου ο Σι θα επιδιώξει μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία, η απουσία του ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να προσελκύσει την προσοχή των ένθερμων πολιτικών παρατηρητών, με ορισμένους να εικάζουν ακόμη και ότι έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, ο Σι Τζινπίνγκ είχε γίνει ένα από τα κορυφαία θέματα στο Twitter. Το όνομά του εμφανίστηκε σε hashtags περισσότερες από 42.000 φορές και ο όρος «πραξικόπημα στην Κίνα» έκανε 9.300 γύρους στην πλατφόρμα.

«Νέα φήμη που πρέπει να ελεγχθεί: Είναι ο Xi jingping [sic] σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Πεκίνο;» έγραψε ο Σουμπραμανιάν Σουάμi, πρώην υπουργός της Ινδίας και μέλος του κοινοβουλίου μέχρι τον Απρίλιο.

Οι εικασίες αυτές ήρθαν επίσης καθώς οι Κινέζοι πολίτες σημείωσαν μαζικές ακυρώσεις πτήσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Σχεδόν 10.000 πτήσεις -σχεδόν τα δύο τρίτα εκείνων που ήταν προγραμματισμένες για την ημέρα- ακυρώθηκαν το Σάββατο, την ίδια ημέρα που συγκλήθηκε στο Πεκίνο μια σημαντική διάσκεψη για την εθνική άμυνα και τη στρατιωτική μεταρρύθμιση. Το Weibo, η κορυφαία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας, λογόκρινε γρήγορα τις συζητήσεις γύρω από τις ακυρώσεις πτήσεων, δηλώνοντας ότι πρόκειται για «φήμες».

Ο Σι, ο οποίος έφτασε πίσω στην πρωτεύουσα της Κίνας στις 16 Σεπτεμβρίου μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν σε περιφερειακή σύνοδο κορυφής στην Κεντρική Ασία, δεν εμφανίστηκε στη συνάντηση στο Πεκίνο, αλλά μετέφερε οδηγίες ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προετοιμασία για πόλεμο. Ομοίως απουσίαζε ο Γουέι Φενγκέ, ο επιλεγμένος από τον ίδιο κινέζος στρατιωτικός στρατηγός που υπηρετεί επί του παρόντος ως υπουργός εθνικής άμυνας της χώρας.

Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Γουέι Φενγκέ (μπροστά αριστερά) συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του διαλόγου Shangri-La στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου 2022. (Roslan Rahman/AFP via Getty Images)

 

Οι δημόσιες δραστηριότητές του από τότε αποτελούνται κυρίως από μια επιστολή χαιρετισμού με αφορμή τη γιορτή συγκομιδής των Κινέζων αγροτών στις 22 Σεπτεμβρίου και μια άλλη την επόμενη ημέρα προς το κινεζικό κρατικό μέσο ενημέρωσης China News Service, συγχαίροντας το μέσο για την επέτειο των 70 χρόνων του.

Κανένα σημαντικό κινεζικό μέσο ούτε αξιωματούχοι δεν έχουν βγει να διαψεύσουν τις φήμες που κυκλοφορούν, αλλά η έκταση της θεωρίας, αν και αβάσιμη, αντανακλά έναν ορισμένο βαθμό θυμού στο εσωτερικό της χώρας, δήλωσαν ορισμένοι αναλυτές.

«Πρόκειται για μια εκδήλωση δυσαρέσκειας», δήλωσε στους Epoch Times ο Γουάνγκ Χε, σχολιαστής των τρεχουσών υποθέσεων της Κίνας με έδρα τις ΗΠΑ. «Φαίνεται ότι ο κόσμος μετράει μέχρι την ημέρα για να πέσει από την εξουσία».

Παρόλο που ο Σι έχει σχεδόν εξασφαλίσει την τρίτη θητεία του, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συμφιλιωθεί με τη συνέχιση της παραμονής του στην εξουσία, πρόσθεσε.

Ο αναλυτής της Κίνας Γκόρντον Τσανγκ έκρινε απίθανο ένα πραξικόπημα, επισημαίνοντας την έλλειψη υποστηρικτικών στοιχείων επί τόπου.

«Δεν νομίζω ότι έγινε πραξικόπημα», δήλωσε στην Epoch Times. «Διότι αν υπήρχε πραξικόπημα, θα βλέπαμε, για παράδειγμα, πολλά στρατιωτικά οχήματα στο κέντρο του Πεκίνου. Δεν υπήρξαν αναφορές για κάτι τέτοιο. Επίσης, πιθανότατα θα υπήρχε κήρυξη στρατιωτικού νόμου, κάτι που δεν έχει συμβεί».

«Φαίνεται λοιπόν ότι κάτι συμβαίνει, αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς», είπε, προσθέτοντας ότι το μόνο πράγμα που μπορεί να διαλύσει κάποιες από τις εικασίες είναι αν ο Σι βγει να μιλήσει δημόσια.

Ο Ζανγκ Τιανλιάνγκ, συγγραφέας του βιβλίου στην κινεζική γλώσσα «Η πορεία της Κίνας προς την ειρηνική μετάβαση», απέρριψε ομοίως τη θεωρία του κατ’ οίκον περιορισμού ως μη σύμφωνη με την κοινή λογική.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, έξι υψηλόβαθμοι Κινέζοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην αξιωματούχων του υπουργικού συμβουλίου, καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές για αδικήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά, προσθέτοντας σε μια σειρά αξιωματούχων που εκκαθαρίστηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διαφθοράς που ξεκίνησε ο Σι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στα τέλη του 2012.

Πώς θα είχε τη δυνατότητα ο Σι να τους τιμωρήσει αν έχει χάσει την εξουσία, υποστήριξε ο Ζανγκ στην εκπομπή του στις 22 Σεπτεμβρίου.

Το αν ο Σι κάνει ή όχι μια δημόσια εμφάνιση, ωστόσο, δεν έχει μεγάλη σημασία, δήλωσε ο Γουάνγκ, σημειώνοντας ότι μια τέτοια παρατεταμένη απουσία από τη δημόσια προσοχή δεν ήταν μοναδική για τον Σι.

Για τον Γουάνγκ, το υπερπόντιο ταξίδι του Σι πριν από το συνέδριο του κόμματος ήταν μια προβολή εμπιστοσύνης.

«Χωρίς απόλυτη σιγουριά, αυτός ο άνθρωπος δεν θα πάρει εύκολα ρίσκα», είπε για τον Σι.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε