Πέμπτη, 30 Μαΐ, 2024
Χάρη στις αντιοξειδωτικές ιδιότητές της, η σοκολάτα υγείας που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο μπορεί να χαρακτηριστεί υπερτροφή. (Shutterstock)

Σοκολάτα υγείας: ναι μεν, αλλά…

Μια υπερτροφή που πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο

Σοκολάτα υγείας ίσον Πάσχα. Ίσον πασχαλινά μεγάλα αυγά που τρώγαμε τη Μεγάλη Παρασκευή μαζί με ψωμί, αντί για φακές αλάδωτες, μετατρέποντας στα παιδικά μου μάτια τη νηστεία σε μια μεγάλη γιορτή. Αυτή ήταν η πασχαλινή παράδοση της οικογένειάς μου, μια από τις πιο απολαυστικές στιγμές της παιδικής μου ηλικίας. Γιατί τα παιδιά χαίρονται με απλά πράγματα.

Τώρα γνωρίζουμε ότι η σοκολάτα υγείας είναι μια ιδιαίτερα υγιεινή τροφή, με πολλαπλά οφέλη που δικαιώνουν την ονομασία της, από την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και  διαβήτη μέχρι την ενίσχυση των γνωσιακών μας λειτουργιών. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατανάλωσή της ενέχει και κινδύνους, αν δεν γίνεται με μέτρο.

Η περιεκτικότητα της σοκολάτας υγείας σε κακάο κυμαίνεται από 50-90%. Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει μόνο 10-50% κακάο, κάτι που ελαχιστοποιεί κάθε ωφέλιμη επίδραση στον οργανισμό, ενώ η λευκή σοκολάτα δεν έχει καθόλου κακάο, παρά μόνο βούτυρο κακάο, ζάχαρη και γάλα.

Η σοκολάτα υγείας (ή αλλιώς μαύρη σοκολάτα) είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό και άλλα απαραίτητα στον οργανισμό μας μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά, υπερτερώντας σε αυτό τον τομέα ακόμα και του πράσινου και μαύρου τσαγιού και του κόκκινου κρασιού. Από την άλλη, έχει και πολλές θερμίδες, κορεσμένα λίπη και ζάχαρη. Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να την καταναλώνουμε συγκρατημένα.

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τα οφέλη της σοκολάτας υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό και οι οποίες έχουν αποκαλύψει τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους μας βοηθά.

Ρίχνει την πίεση του αίματος, ελαττώνοντας την πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων

Το κακάο, το βασικό συστατικό της, είναι πλούσιο σε φλαβανόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που μειώνουν τη διαστολική και συστολική πίεση, περιορίζοντας την υπέρταση και προλαμβάνοντας τις καρδιακές παθήσεις.

Βελτιώνει τις γνωσιακές λειτουργίες, τη μνήμη και τη διάθεση

Πλήθος ερευνών δείχνουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες, όπως την ικανότητα συγκέντρωσης, τη μνήμη και τις εκτελεστικές λειτουργίες,  ιδίως σε ηλικιωμένα άτομα. Επιπλέον, μειώνει το στρες και τις φλεγμονές, ενώ τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη διάθεση.

Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη

Τα φλαβονοειδή του κακάο έχουν υπολιπιδαιμική δράση, ενισχύουν την έκκριση ινσουλίνης και βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη στους περιφερειακούς ιστούς, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην πρόληψη της οξειδωτικής και φλεγμονώδους βλάβης που συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Επιδρά θετικά στον εντερικό σωλήνα και βοηθά στην απώλεια βάρους

Έρευνα σε 16 νέους υγιείς άντρες με φυσιολογικό βάρος έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα προκρίνει το αίσθημα κορεσμού, μειώνει την επιθυμία για γλυκό και αναστέλλει την πρόσληψη ενέργειας περισσότερο από τη σοκολάτα γάλακτος. Επιπλέον, λειτουργεί ως προβιοτικό κατά τη διάρκεια της πέψης, υποβοηθώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Και όσο περισσότερα είναι τα ‘καλά’ μικρόβια του σώματος τόσο πιο αποτελεσματικά γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και τόσο καλύτερα διατηρείται ο μεταβολισμός μας.

Φτιάχνει το δέρμα

Σε άλλες έρευνες εξετάστηκε η επίδραση του κακάο στην επιδερμίδα, η οποία αποδείχθηκε τονωτική και θεραπευτική, μαλακώνοντας το δέρμα και καταπολεμώντας το ξεφλούδισμα. Από αυτά τα αποτελέσματα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι φλαβανόλες του κακάο μάς προστατεύουν από τις ακτίνες UV, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα και αυξάνουν την πυκνότητα και την ενυδάτωση του δέρματος.

Βελτιώνει την όραση

Η σοκολάτα υγείας επιδρά θετικά και στην όρασή μας, ενισχύοντας την ευαισθησία του ματιού στις αντιθέσεις τόσο στα μικρά όσο και στα μεγάλα γράμματα και αυξάνοντας την οξύτητα της όρασης. Εντούτοις, δεν έχει αποδειχθεί πόσο σταθερή και μακροχρόνια είναι αυτή η επιρροή.

Οι κίνδυνοι της μαύρης σοκολάτας

Lead and Cadmium element symbols on pieces of dark chocolate.
Ο μόλυβδος και το κάδμιο, βαρέα μέταλλα που περιέχονται στους κόκκους κακάο, συνιστούν τη βασικότερη απειλή για την υγεία μας. (Melissa Paterno Plonchak/Consumer Reports, Getty Images)

 

Μπορούμε να συνοψίσουμε την επικινδυνότητα της μαύρης σοκολάτας στην περιεκτικότητά της σε βαρέα μέταλλα, όπως το κάδμιο και ο μόλυβδος. Αν και πρόκειται για στοιχεία που υπάρχουν φυσικά και στον αέρα, το έδαφος και το νερό και παρόλο που στους κόκκους κακάο η παρουσία τους είναι περιορισμένη (ο βαθμός περιεκτικότητας εξαρτάται από το γεωγραφικό σημείο συγκομιδής του σπόρου του κακάο), η αυξημένη κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή για την υγεία μας.

Έρευνες που έγιναν σε συγκεκριμένες μάρκες σοκολάτας έδειξαν ότι σε ορισμένες από αυτές η περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα ξεπερνούσε ακόμα και τα βλαβερά επίπεδα.

Στον ιστότοπο της Consumer Reports, μπορείτε να δείτε ποιες είναι οι σοκολάτες που ξεπερνούν τα θεμιτά όρια περιεκτικότητας σε κάδμιο και μόλυβδο και ποιες όχι.

Σε γενικές γραμμές, έχει αποδειχθεί ότι η σοκολάτα και το κακάο ξεπερνούν όλες τις υπόλοιπες τροφές σε περιεκτικότητα μόλυβδου.

Το όριο ασφαλούς κατανάλωσης που συστήνεται από τον Ζερόμ Νριάγκου, επίτιμο καθηγητή επιστημών περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Δημόσιας Υγείας του Μίσιγκαν, ο οποίος συμμετείχε σε έρευνες για τους κινδύνους της μαύρης σοκολάτας, είναι τα 28 γραμ. ημερησίως.

Ξεπερνώντας αυτό το όριο, είμαστε εκτεθειμένοι σε κίνδυνο δηλητηρίασης από τα βαρέα μέταλλα.

Συνοψίζοντας, για να δρέψουμε τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας, οφείλουμε να προσέξουμε. Η ώρα που καταναλώνουμε τη σοκολάτα έχει κι αυτή σημασία, καθώς οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι η πρωινή ή απογευματινή κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας σταθεροποιεί τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα και ελαττώνει την επιθυμία μας για γλυκό. Τέλος, σημαντικό είναι η σοκολάτα να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, περισσότερο από 70%, ώστε να έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά κι έτσι να είναι μια επιλογή υγιεινή.

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε