Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Στρατιώτες του σουδανικού στρατού, πιστοί στον αρχηγό του στρατού Abdel Fattah al-Burhan, στην πόλη Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, στις 20 Απριλίου 2023. (RSF). (AFP μέσω Getty Images)

Σουδάν: Πάνω από 3.500 άνθρωποι διέφυγαν στην Αιθιοπία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Πάνω από 3.500 άνθρωποι από περισσότερες από 35 χώρες, μεταξύ των οποίων πολλοί Τούρκοι, διέφυγαν στην Αιθιοπία για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στο Σουδάν από τις 21 Απριλίου, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ.

Λόγω της αύξησης του αριθμού των αφιχθέντων από το Σουδάν, ο ΔΟΜ σημείωσε ότι ενίσχυσε την παρουσία του στην μεθοριακή περιοχή της Μετέμα, η οποία βρίσκεται στη βορειοδυτική Αιθιοπία, στην περιφέρεια Αμχάρα, όπου βρίσκεται αρτηρία που συνδέει τη χώρα με την σουδανική πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Πάνω από το 40% των ανθρώπων που βρήκαν καταφύγιο στην Αιθιοπία είναι Τούρκοι και το 14% είναι Αιθίοπες, διευκρίνισε στο AFP ο Έρικ Μαζάνγκο, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του διεθνούς αυτού οργανισμού στην Αιθιοπία, σε μήνυμά του που ελήφθη σήμερα.

“Οι αφίξεις αυξήθηκαν σημαντικά τις πέντε τελευταίες μέρες, περνώντας από τις 200 καταγεγραμμένες μεταξύ της 21ης και της 22ας Απριλίου στις 350 στις 23, σε πάνω από 1.500 στις 24 και σε 1.300 στις 25” του μήνα, πρόσθεσε.

Οι συγκρούσεις από τις 15 Απριλίου στο Σουδάν, κυρίως στο Χαρτούμ, ανάμεσα στον στρατό και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις νερού, τροφής, φαρμάκων και καυσίμων.

“Ο ΔΟΜ Αιθιοπίας έχει δεχθεί αιτήματα από πρεσβείες για να βοηθήσει στην υποδοχή και τη μεταφορά περίπου 700 πολιτών τρίτων χωρών που έρχονται στην Αιθιοπία διασχίζοντας τα σύνορα με το Σουδάν”, συνέχισε.

Ο ΔΟΜ άρχισε εξάλλου να παρέχει τη βοήθειά του, ιδιαίτερα για την μεταφορά των αφιχθέντων από την Μετέμα προς την Γκόνταρ, την κύρια πόλη της Αμχάρα, και την Αντίς Αμπέμπα, όπως και για την διαμονή τους σε κάποια από τα διαμετακομιστικά κέντρα του.

Υπάρχουν βασικές ανάγκες για νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής, όπως και για τροφή, στέγη στις ζώνες αναμονής, ιατρική περίθαλψη και μέσα μεταφοράς, κατέληξε ο Μαζάνγκο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε