Παρασκευή, 12 Απρ, 2024
Σουηδοί αστυνομικοί στο τρένο από την Κοπεγχάγη στο Μάλμο της Σουηδίας, στις 12 Νοεμβρίου 2015. (Stig Ake Jonsson/TT μέσω AP)

Σουηδία: «Απαγορευτικό» για τους ταξιδιώτες από Ισραήλ, μία από τις πιο εμβολιασμένες χώρες στον κόσμο

Η Σουηδία έγινε η δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγόρευσε την είσοδο σε ισραηλινούς κατοίκους λόγω της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 στο Ισραήλ, παρόλο που η χώρα είναι μία από τις πιο εμβολιασμένες χώρες στον κόσμο.

Η Πορτογαλία έγινε την Τετάρτη η πρώτη χώρα της ΕΕ που απαγόρευσε τα ταξίδια από το Ισραήλ λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. Και οι δύο χώρες ακολουθούν τη σύσταση της ΕΕ να αφαιρέσει το Ισραήλ από τη λίστα με τις πράσινες χώρες.

Η Σουηδία απαγόρευσε επίσης την είσοδο πολιτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κόσοβο, τον Λίβανο, το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μίκαελ Ντάμπεργκ δήλωσε στα δημοσιογραφικά πρακτορεία ότι η απότομη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στο Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες είναι ο λόγος που αφαιρέθηκαν από τις εξαιρέσεις των ταξιδιωτικών περιορισμών της Σουηδίας. Παρά τη μαζική εκστρατεία εμβολιασμού του Ισραήλ, ο ιός συνέχισε να εξαπλώνεται, είπε ο Ντάμπεργκ.

Αρκετοί Ισραηλινοί πολιτικοί επέκριναν την οδηγία της ΕΕ και την εντολή της Πορτογαλίας.

«Δυστυχώς, μετά την οδηγία της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε η διαγραφή του Ισραήλ από τον κατάλογο των πράσινων χωρών, η πορτογαλική κυβέρνηση ευθυγραμμίστηκε με [τη σύσταση της ΕΕ] που απαγορεύει την είσοδο από το Ισραήλ στην Πορτογαλία, εκτός από δικαιολογημένους λόγους», δήλωσε στο ΥΝΕΤ ο Ίτεϊ Μορ,  επικεφαλής της ΜΚΟ Over The Rainbow Portugal.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μίκαελ Ντάμπεργκ ανέφερε τις απότομες αυξήσεις των κρουσμάτων κορωνοϊού ως τον λόγο που αφαιρέθηκαν οι χώρες από τις εξαιρέσεις των ταξιδιωτικών περιορισμών, λέγοντας ότι παρά την επιτυχή εκστρατεία εμβολιασμού του Ισραήλ, η χώρα εξακολουθεί να φιλοξενεί μεγάλες ομάδες ανεμβολίαστων που επέτρεψαν την εξάπλωση της επιδημίας.

«Μας προβληματίζει αυτή η απόφαση, ακόμη περισσότερο επειδή οι περισσότεροι Ισραηλινοί έχουν εμβολιαστεί. Σε αυτό το στάδιο, η ΕΕ θα έπρεπε να έχει αναγνωρίσει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού του Ισραήλ », πρόσθεσε ο Μορ.

Στις 30 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Ένωση διέγραψε τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, το Κόσοβο, τον Λίβανο, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια και άλλους από τη λίστα ασφαλούς ταξιδιού της. Ο κατάλογος είναι μη δεσμευτικός και οι χώρες είναι ελεύθερες να καθορίσουν τις δικές τους πολιτικές στα σύνορα.

«Τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ από χώρες ή οντότητες που δεν αναφέρονται στο παράρτημα Ι υπόκεινται σε προσωρινούς περιορισμούς ταξιδιού. Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη της δυνατότητας των κρατών μελών να άρουν τον προσωρινό περιορισμό σε μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ για ταξιδιώτες πλήρως εμβολιασμένους», ανέφερε τότε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέπουν στους Ευρωπαίους πολίτες να επισκέπτονται τη χώρα ελεύθερα, παρά τις εκκλήσεις της ΕΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκτειναν επίσης ένα μορατόριουμ στα διασυνοριακά ταξίδια με τον Καναδά, καθώς και το Μεξικό, παρά το γεγονός ότι ο Καναδάς έχει καταργήσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για Αμερικανούς και μόνιμους κατοίκους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο ανακοίνωσε ότι άτομα που δεν έχουν λάβει τρίτο εμβόλιο ενισχυτικής δόσης δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα διαβατήρια εμβολιασμού τους.

Παρόλο που το Ισραήλ είναι μία από τις πιο εμβολιασμένες χώρες στον πλανήτη κατά του COVID-19, τα κρούσματα αυξάνονται. Ο μέσος όρος επτά ημερών του μικρού έθνους για λοιμώξεις από COVID-19 τη Δευτέρα ήταν πάνω από 1.000 ανά ένα εκατομμύριο άτομα, το οποίο είναι διπλάσιο από το ποσοστό που παρατηρείται στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Our World in Data του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε