Δευτέρα, 22 Απρ, 2024

Σπάνια κειμήλια από τη Μικρά Ασία στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Σπάνια κειμήλια από την Μικρά Ασία φιλοξενούνται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στο πλαίσιο έκθεσης με τίτλο «Μικρά Ασία, Προσφυγικός Ελληνισμός » που θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Η έκθεση, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο επιμελητής της Λευτέρης Λαμπράκης, καλύπτει μια περίοδο από το 1500 μ.Χ και την προϊστορία της Ιωνίας και χωρίζεται σε πέντε θεματικές ενότητες, εκ των οποίων οι βασικότερες αφορούν την περίοδο πριν από την καταστροφή της Μικράς Ασίας, την Μικρασιατική εκστρατεία και την αμέσως επόμενη περίοδο με τον ξεριζωμό και την παρουσία και αναγέννηση των Μικρασιατών στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία συλλογή με πάνω από 100 φωτογραφίες και περίπου 200 σπάνια αντικείμενα.

Σπάνια κειμήλια

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει χάρτες, γκραβούρες, έργα τέχνης, σπάνιες εκδόσεις, εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια, φωτογραφίες, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, προσωπικά αντικείμενα, πολεμικά κειμήλια, εκτεταμένο αρχειακό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες και πολλά άλλα τεκμήρια «μάρτυρες» του πολιτισμού και του τρόπου ζωής των Μικρασιατών.

Παλιές ζυγαριές εμπόρων με τα ζύγια τους, τεντζερέδια που χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές για την παρασκευή φαγητού, δοχεία, τρίφτες, μεταλλικές κούπες, ταξιδιωτικές τσάντες, υφαντά, κουρελούδες (κουβέρτες), κοσμήματα, καθρέφτες, είδη οικιακής χρήσης και διακόσμησης, αγαλματίδια, φωτογραφίες, παραδοσιακές στολές, μπουφέδες, βιβλία, είναι μερικά από τα ξεχωριστά αντικείμενα της έκθεσης, που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές σε σωματεία και φορείς.

Μαρτυρίες

Παράλληλα, στον χώρο της έκθεσης παρουσιάζονται συνοδευτικά βίντεο με μαρτυρίες από το αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρίας Κρήτης, ενώ υπάρχει και η ταμπέλα της μπουγάτσας του Ιορδάνη η συνταγή της οποίας είναι από την Μικρά Ασία αλλά και τα σχέδια για το ρολόι του Κήπου που κατασκευάσθηκε και σχεδιάστηκε από τον Μικρασιάτη μηχανικό Δ. Κολλάρο την περίοδο 1924-1927.

«Είναι μια έκθεση μνήμης, κειμηλίων με υλικό που σπάνια συναντά κανείς συγκεντρωμένο. Την έκθεση την προετοιμάζαμε εδώ και ενάμιση χρόνο και ελπίζω να συμβάλει ώστε να “ ζωντανέψει” την ιστορία, τις μνήμες και την αγάπη στον Μικρασιατικό Πολιτισμό», είπε ο κ. Λαμπράκης.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε