Στην Ιταλία υπάρχει ένα παρόμοιο φαγητό με λαζάνια (τα ιταλικά), μελιτζάνες, κιμά και μπεσαμέλ, που δεν ονομάζεται μουσακάς αλλά μοιάζει πολύ. Στην Ελλάδα, από την άλλη, ο κλασικός μουσακάς φτιάχνεται με πατάτες, μελιτζάνες, κιμά και μπεσαμέλ.
Όμως, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, υπάρχουν παραλλαγές με κολοκυθάκια ή άλλα λαχανικά, αναλόγως τα γούστα και τα εκάστοτε έθιμα. Ελλάδα και Ιταλία έχουν πολλά κοινά στην κουλτούρα τους και σήμερα θα σας παρουσιάσουμε έναν μουσακά α λά ελληνικά με ιταλικές επιρροές.
Αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα λαζάνια, τα φρέσκα ζυμαρικά που έχουμε φτιάξει οι ίδιοι στο σπίτι απογειώνουν μία συνταγή. Η νοστιμιά τους μας αποζημιώνει 100% για τον λίγο επιπλέον κόπο και χρόνο που καταβάλλαμε: η παρασκευή τους είναι απλή και γρήγορη.
Πώς να φτιάξετε τα σπιτικά λαζάνια
Υλικά για περίπου 500 γρ σπιτικών ζυμαρικών
-
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
½ κ. γλ. αλάτι
-
4 αυγά
-
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
-
Ρίχνετε το αλεύρι μέσα σε μπολ, κάνετε μια γουβίτσα στο κέντρο και βάζετε εκεί τα αυγά, το αλάτι και το λάδι. Ζυμώνετε μέχρις ότου αποκτήσετε μια ζύμη λεία και ελαστική σε σχήμα μπάλας.
-
Καλύπτετε το μπολ με ένα καθαρό πανί και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο και την κόβετε σε ορθογώνια κομμάτια 8×16 εκ. ή την περνάτε από την ειδική μηχανή ζυμαρικών.
* * * * *
Λαζάνια με μελιτζάνες και κιμά
Υλικά
-
8 μελιτζάνες φλάσκες
-
1 1/2 πακέτο λαζάνια
- λίγο τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας για πασπάλισμα
Για τον κιμά
-
2 κιλά κιμάς ελιάς
-
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-
2 σκελίδες σκόρδο
-
5-6 κλωνάρια μαϊντανός ψιλοκομμένος
-
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
1 ξυλαράκι κανέλας
-
1/2 ποτηράκι κρασί
-
2 1/2 κουτάκια σάλτσα ντομάτας
-
2 κ. σ. πελτές ντομάτας
-
Αλάτι (κατά βούληση)
-
Πιπέρι (κατά βούληση)
Για τη μπεσαμέλ
-
2 1/2 λίτρα καυτό γάλα φρέσκο
-
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
200 γρ βούτυρο
-
2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
2 κρόκους αυγού (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
2 κούπες κεφαλογραβιέρα γεμάτες
-
1 κούπα τυρί γκούντα
-
1/2 κ.γλ. αλάτι
-
1/2 κ.γλ. πιπέρι
Προετοιμασία
Εκτέλεση για τις μελιτζάνες
Αρχικά πλένουμε και κόβουμε σε φέτες τις μελιτζάνες κατά μήκος. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, τη μία δίπλα στην άλλη. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και ψήνουμε τις μελιτζάνες στον αέρα, στους 200 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδίσουν. Αφού τις ψήσουμε τις βάζουμε στην άκρη.
Εκτέλεση για τον κιμά
Σε ένα κατσαρολάκι χωρίς ελαιόλαδο καβουρδίζουμε τον κιμά μέχρι να σωθούν τα υγρά του. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο ψιλοκομμένο, την κανέλα, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το αλάτι και το πιπέρι και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν τα υλικά μας.
Σβήνουμε τον κιμά με το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, λίγο νερό και το ελαιόλαδο. Βράζουμε τον κιμά μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα. Θέλουμε να έχει αρκετή σάλτσα για να βράσουν τα λαζάνια αργότερα.
Εκτέλεση για την μπεσαμέλ
Αρχικά καβουρδίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με το βούτυρο και προσθέτουμε λίγο λίγο το καυτό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουμε μία βελούδινη κρέμα.
Προσθέτουμε με προσοχή αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά. Βάζουμε και τα αυγά αλλά και τους κρόκους ελαφρώς χτυπημένα και στο τέλος βάζουμε την κεφαλογραβιέρα και την γκούντα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Εκτέλεση
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο μεγάλο ταψί του φούρνου και λίγη σάλτσα από τον κιμά μας χωρίς όμως τον κιμά. Κάνουμε μία στρώση με λαζάνια, μία στρώση με μελιτζάνες και μία στρώση με κιμά.
Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Στο τέλος, απλώνουμε την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί τη αρεσκείας μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει.