Αυτά τα αφράτα νιόκι κολοκύθας είναι μια γευστική και υγιεινή εναλλακτική στα κλασικά με πατάτα. Το γλυκό άρωμα της κολοκύθας δένει υπέροχα με τη φέτα, δημιουργώντας ένα ισορροπημένο και απολαυστικό πιάτο.
Υλικά
Για τα νιόκι
- 400 γρ. κολοκύθα ψημένη και λιωμένη
- 200-250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ανάλογα με την υγρασία της κολοκύθας)
- 1 κρόκο αυγού
- 50 γρ. τυρί τριμμένο (π.χ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι)
- ½ κ.γλ. αλάτι
- ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
Για τη σάλτσα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 150 γρ. σπανάκι baby φρέσκο
- 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε την κολοκύθα, τον κρόκο αυγού, το τριμμένο τυρί, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε απαλά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη. Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με αλεύρι και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε λεπτό κορδόνι (περίπου 2 εκ. πάχος), το οποίο κόβουμε με μαχαίρι σε μικρά κομμάτια των 2 εκ.
Βράζουμε σε μεσαία κατσαρόλα νερό με μπόλικο αλάτι και ρίχνουμε μέσα τα νιόκι σε δόσεις. Όταν ανέβουν στην επιφάνεια (σε 2-3 λεπτά), τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί.
Ρίχνουμε τα νιόκι στο τηγάνι και τα ανακατεύουμε απαλά με τη σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη φέτα.
Σερβίρουμε αμέσως.
Επιλογές για το σχήμα
Με σανίδα για νιόκι (gnocchi board) ή πιρούνι: δίνουμε σχήμα στα νιόκι πιέζοντας το καθένα πάνω στη σανίδα για νιόκι ή με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού για να δημιουργήσουμε ραβδώσεις που θα συγκρατήσουν καλύτερα τη σάλτσα.
Εναλλακτικά, αφήνουμε τα νιόκι όπως είναι, κυλινδρικά, ή τα πιέζουμε ελαφρώς με το δάχτυλο μας.
Αν η κολοκύθα είναι πολύ υγρή, την αφήνουμε να στραγγίξει σε πετσέτα ή την περνάμε για λίγα λεπτά από τηγάνι χωρίς λάδι για να απομακρυνθούν τα περιττά υγρά.
Αν δεν μαγειρέψουμε όλα τα νιόκι αμέσως, μπορούμε να τα τοποθετήσουμε στην κατάψυξη πάνω σε αλευρωμένο ταψί. Όταν παγώσουν, τα μεταφέρουμε σε σακούλα και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για έως και ένα μήνα. Όταν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε, τα βράζουμε απευθείας, χωρίς να τα ξεπαγώσουμε.
Πηγή: Cook Out