Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ondo Rotimi Akeredolu (3A) δείχνει το αιματοβαμμένο πάτωμα μετά από επίθεση ενόπλων στην Καθολική Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου στην πόλη Owo, στη νοτιοδυτική Νιγηρία, στις 5 Ιουνίου 2022. (AFP μέσω Getty Images)

Στην επάνοδο του Τραμπ ελπίζουν οι διωκόμενοι χριστιανοί στη Νιγηρία

Μπορεί ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αντιμετωπίζει αντίξοες συνθήκες στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μετά τις απογοητευτικές ενδιάμεσες εκλογές, αλλά στα πεδία θανάτου της Νιγηρίας οι μαχόμενοι χριστιανοί λαχταρούν την επιστροφή του.

«Από τότε που [ο Τραμπ] έφυγε από το αξίωμά του, δεν υπάρχει κανείς που να μιλάει πια για εμάς», δήλωσε στην Epoch Times ένα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Νιγηρίας, ο Σόλομον Μαρέν (Solomon Maren).

«Η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τραμπ φρόντισε να διασφαλίσει τη θρησκευτική ελευθερία στη Νιγηρία», δήλωσε ο Μαρέν, ο οποίος εκπροσωπεί μια περιφέρεια της πολιτείας Πλατό στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Νιγηρίας.

Ο Μαρέν και άλλοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης που ερωτήθηκαν από την Epoch Times εκφράζουν θλίψη για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν αναγνωρίζει ότι η θρησκευτική ελευθερία παραβιάζεται στη Νιγηρία.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Muhammadu Buhari μιλάει στην 76η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 24 Σεπτεμβρίου 2021. (John Angelillo/Getty Images)

 

Περισσότεροι από 1.000 Νιγηριανοί δολοφονήθηκαν για την πίστη τους κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 και το έθνος είναι μάρτυρας περισσότερων τέτοιων θανάτων από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος μαζί, σύμφωνα με την Open Doors, μια ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2021 απέσυρε τη Νιγηρία από τον κατάλογο παρακολούθησης της θρησκευτικής ελευθερίας, εν μέσω επικρίσεων από παγκόσμιους ακτιβιστές για τα δικαιώματα.

Η Νιγηρία είχε καταχωρηθεί ως Χώρα Ιδιαίτερης Ανησυχίας (Country of Particular Concern-CPC) τον Οκτώβριο του 2020 από την κυβέρνηση Τραμπ λόγω των συνεχιζόμενων θρησκευτικών παραβιάσεων.

Βίαιος εξισλαμισμός

Μια σφαγή στην πόλη Μαϊκατάκο, 45 μίλια νότια του Τζος, εκτυλίχθηκε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Μοχαμαντού Μπουχάρι (Muhammadu Buhari) παρευρέθηκε σε τελετή για την αναβολή της προεδρικής εκστρατείας του 2023 του κυβερνώντος κόμματος All Progressives Congress στο Τζος.

«Κάθε φορά που ο πρόεδρος Μπουχάρι επισκέπτεται την πολιτεία Πλατό, γίνονται δολοφονίες», δήλωσε ο Μαρέν.

Και πρόσθεσε: «Υπήρξαν δολοφονίες τον Μάρτιο του 2018, όταν ο Μπουχάρι επισκέφθηκε και οι Φουλάνι επιτέθηκαν σε κοινότητες στις κομητείες Μπόκκος, Μπάρκιν Λάντι και Μπάσα [κομητεία]. Υπάρχουν πολλές ακόμη περιπτώσεις στο παρελθόν που δείχνουν ότι οι τρομοκράτες θέλουν να αποδείξουν ότι έχουν την υποστήριξη του προέδρου και κανείς δεν μπορεί να τους αμφισβητήσει», δήλωσε ο Μαρέν.

«Πρόκειται για μια συστηματική θρησκευτική εκκαθάριση και εξόντωση των γηγενών χριστιανών προς την κατεύθυνση της αρπαγής της γης», δήλωσε ο Μαρέν.

Στις 15 Νοεμβρίου, περίπου 300 τρομοκράτες πραγματοποίησαν μια επίθεση στην αγορά της πόλης Μαϊκατάκο, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους. Λίγες ώρες αργότερα, την ίδια ημέρα, μια άλλη επίθεση στο γειτονικό χωριό Φολλό -που βρίσκεται ένα μίλι μακριά- άφησε ένα άτομο νεκρό, πρόσθεσε.

Στην επίθεση στο Μαϊκατάκο τραυματίστηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και τα μισά από τα 50 πλινθόκτιστα σπίτια του χωριού ισοπεδώθηκαν, δήλωσε ο Μαρέν.

Πολιτικά συμφέροντα

Οι κάτοικοι δήλωσαν στην Epoch Times ότι οι τρομοκράτες ήταν οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και εισέβαλαν στο χωριό από θάμνους που βρίσκονται δύο μίλια βόρεια του Φολλό και ένα μίλι από το Μαϊκατάκο.

«Θα έλεγα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να επιβάλουν κυρώσεις στον Μπουχάρι για την επίβλεψη των δολοφονιών, αλλά οι άνθρωποι τους οποίους υποτίθεται ότι θα έπρεπε να θαυμάζουμε ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που ήρθαν στη Νιγηρία και αφαίρεσαν τη χώρα από τον κατάλογο των χωρών που πρέπει να παρακολουθούνται για θρησκευτικές παραβιάσεις», κατήγγειλε ο Μάρεν.

Ο συνάδελφός του από την πολιτεία Μπένουε, Μαρκ Γκμπιλά (Mark Gbilla), συμφώνησε: «Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να έχουν στην κατοχή τους όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις [στη Νιγηρία]».

Ο Γκμπιλά, ο οποίος εκπροσωπεί την εκλογική περιφέρεια Γκουέρ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε στην Epoch Times σε τηλεφωνική επικοινωνία: «Σε κάνει να ανησυχείς για τις προθέσεις της κυβέρνησης [του Μπάιντεν]».

Οι επιθέσεις τριπλασιάστηκαν

«Από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες αφαίρεσαν τη Νιγηρία από τον κατάλογο των χωρών που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, οι θρησκευτικές επιθέσεις τριπλασιάστηκαν», δήλωσε στην Epoch Times ο αιδεσιμότατος Τζόζεφ Χαγιάμπ (Rev. Joseph Hayab), ο βόρειος αντιπρόεδρος της Χριστιανικής Ένωσης της Νιγηρίας (CAN).

Μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2022, τουλάχιστον 4.020 χριστιανοί σκοτώθηκαν στη Νιγηρία από ισλαμιστές εξτρεμιστές, σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία για τις Πολιτικές Ελευθερίες και το Κράτος Δικαίου (International Society for Civil Liberties and Rule of Law-Intersociety), μια τοπική ομάδα παρακολούθησης.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και 420 Νιγηριανοί χριστιανοί δολοφονούνταν κάθε μήνα για την πίστη τους -μια αύξηση από τους 372 θανάτους που ανέφερε η Open Doors International πέρυσι.

«Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος», δήλωσε ο Χαγιάμπ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Εκκλησίας των Βαπτιστών στην πολιτεία Καντούνα.

Ο Χαγιάμπ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν όταν επισκέφθηκε τη Νιγηρία τον Νοέμβριο του 2021 και εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόρριψη του χαρακτηρισμού Χώρας Ιδιαίτερης Ανησυχίας (CPC) της Νιγηρίας.

Υπόληψη για τη θρησκευτική ελευθερία

«Ο Τραμπ ως άτομο έχει τις αδυναμίες του, αλλά πρέπει να του το αναγνωρίσουμε ότι υπερασπίζεται τη θρησκευτική ελευθερία», δήλωσε ο Σάιμον Μουάντκουον (Simon Mwadkwon), ένα άλλο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Νιγηρίας που μίλησε στην Epoch Times.

«Η Αμερική έχει αναλάβει την ιδιότητα της παγκόσμιας αστυνομίας, φροντίζοντας να πηγαίνουν τα πράγματα σωστά. Ένας αξιόπιστος πρόεδρος [των ΗΠΑ] θα πρέπει να φαίνεται ότι έχει ανθρώπινη καρδιά», δήλωσε ο Μουάντκουον που εκπροσωπεί την εκλογική περιφέρεια Μπάρκιν Λάντι/Ριγιόμ στο νιγηριανό κοινοβούλιο.

Μεταξύ 16-23 Νοεμβρίου, μια σειρά ένοπλων επιθέσεων στις πολιτείες Πλατό, Μπένουε και Ενούγκου σκότωσαν τουλάχιστον 36 χριστιανούς σύμφωνα με αξιωματούχους και αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Μία από τις τελευταίες επιθέσεις από τρομοκράτες Φουλάνι είχε ως στόχο ένα αγροτικό χωριό 45 μίλια νότια της Τζος στις 23 Νοεμβρίου.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και νήπια, πυροβολήθηκαν και σφαγιάστηκαν μέχρι θανάτου στο χωριό Σερρ που βρίσκεται στα ανατολικά της κομητείας Μπόκκος, σύμφωνα με έναν πρώην πρόεδρο της Βουλής της πολιτείας Πλατό, τον Τίτους Άλαμς (Titus Alams), ο οποίος γεννήθηκε εκεί.

Περισσότεροι από 20 άλλοι κάτοικοι τραυματίστηκαν κατά τη βραδινή επιδρομή στο χωριό που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και από την οποία εκτοπίστηκαν περίπου 225 από τους 250 κατοίκους, δήλωσε ο Άλαμς στους Epoch Times.

Τρομοκράτες εισβάλλουν στο χωριό

«Ως συνήθως, έκαψαν πολλά σπίτια, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και αποθήκες τροφίμων που ανήκαν στους κατοίκους», δήλωσε ο Άλαμς σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες περίπου 200 με 300 ένοπλοι τρομοκράτες εισέβαλαν στο χωριό φωνάζοντας «Allahu’akbar» (ο Θεός είναι μεγάλος), δήλωσε ο αιδεσιμότατος Ιλίγια Μαπάκ (Rev. Iliya Mapak), ένας τοπικός πάστορας που ήταν μάρτυρας της επίθεσης.

Οι τρομοκράτες εξουδετέρωσαν την ομάδα των 20 εθελοντών πολιτών του Μαπάκ που προσπάθησαν να σταματήσουν την εισβολή με τις κυνηγετικές τους καραμπίνες και τα αυτοσχέδια μονόκαννα όπλα τους, σύμφωνα με τον Μαπάκ.

Έξι από τους εθελοντές που αμύνθηκαν ήταν μεταξύ των εννέα πτωμάτων που ανασύρθηκαν από διάφορα σημεία της πόλης, όταν ο στρατός έφτασε λίγα λεπτά μετά την εξαφάνιση των τρομοκρατών, είπε.

Ο στρατός ήταν σταθμευμένος σε ένα φυλάκιο πέντε μίλια από το χωριό.

«Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει πραγματικά να δείξει ότι νοιάζεται, ότι δεν θέλει να πεθάνουν άνθρωποι, ότι θέλει να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να είναι μόνο ρητορική. Θα πρέπει να είναι πράξη», δήλωσε ο Χαγιάμπ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε