Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Σε πολλές χώρες, τα εκλογικά κέντρα θα φιλοξενηθούν στις ελληνικές πρεσβείες ή προξενεία.

Στις 20 Μαΐου προσέρχονται στις κάλπες οι Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού

Για πρώτη φορά, οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό, εφόσον το επέλεξαν, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα (άρθρο 2 του ν. 4648/2019).

Η ημερομηνία που ορίστηκε για τη συμμετοχή τους στις γενικές βουλευτικές εκλογές 2023 είναι το Σάββατο, 20 Μαΐου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης, εκφράζεται η διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Εξωτερικών, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, συνδράμει με τη συνεχή συνέργεια των οικείων ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών την προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας και τη λειτουργία των εκλογικών τμημάτων ανά τον κόσμο, σημαντικός δε αριθμός εξ αυτών θα φιλοξενηθεί σε πρεσβείες και γενικότερα χώρους ελληνικών αρχών εξωτερικού.

Περαιτέρω, γνωστοποιείται ότι οι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού 22.855 Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας, των οποίων οι αιτήσεις εγγραφής εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τα κριτήρια εκλογέων που προβλέπει ο νόμος, καθώς και οι Έλληνες ναυτικοί που δεν έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 6 του ν. 4648/2019), θα ψηφίσουν σε 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες. Για τη συγκρότηση εκλογικού κέντρου σε μια πόλη, προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων (άρθρο 7 ν. 4648/2019).

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία καλεί όλους τους Έλληνες εγγεγραμμένους εκλογείς του εξωτερικού:

-Να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, με διάρκεια ψηφοφορίας από 7.00 έως 19.00 τοπική ώρα κάθε χώρας.

-Να επιβεβαιώσουν ότι έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και να ενημερωθούν για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν κάνοντας, προ της ψηφοφορίας, χρήση της εφαρμογής ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ στην ιστοσελίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, συμπληρώνοντας τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης.

-Να προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα τους έχοντας απαραιτήτως μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριο τους (η Εφορευτική Επιτροπή επιβεβαιώνει τα στοιχεία ταυτότητας / διαβατηρίου και επαληθεύει την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού).

Τέλος, ενημερώνει ότι για την περαιτέρω ενημέρωση και τη διευκόλυνση των εκλογέων, οι οικείες ελληνικές πρεσβευτικές και προξενικές αρχές θα γνωστοποιήσουν, έως τις 14 Μαΐου 2023, όπως προβλέπεται, με κάθε πρόσφορο μέσο, το Πρόγραμμα Εκλογής με τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών επικρατείας που ανακηρύχθηκαν από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου για τις γενικές βουλευτικές εκλογές 2023, καθώς και τον αναλυτικό πίνακα των εκλογικών τμημάτων εξωτερικού με τις διευθύνσεις των καταστημάτων ψηφοφορίας.

Τα εκλογικά κέντρα για τους Έλληνες του εξωτερικού

Αίγυπτος: Το εκλογικό κέντρο θα βρίσκεται στο κτήριο του Σπετσεροπουλείου Ιδρύματος στο Κάιρο και εκεί θα ψηφίσουν εκτός από τους εγγεγραμμένους στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Καΐρού και αυτοί από Αλεξάνδρεια, Αντίς Αμπέμπα, Αμμάν, Ιεροσόλυμα, Τελ Αβίβ, Βηρυτό και Τύνιδα.

Αυστρία: Ένα εκλογικό κέντρο στη Βιέννη και ένα στο Σάλτσμπουργκ.

Αυστραλία: Ένα εκλογικό κέντρο στη Μελβούρνη και ένα στο Σίδνεϋ Στο πρώτο θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Μελβούρνης, Αδελαΐδας, Ντάργουιν και Περθ και στο δεύτερο αυτοί των Σίδνεϋ, Μπρίσμπεϊν και Καμπέρα.

Βέλγιο: Τρία εκλογικά κέντρα, στις Βρυξέλλες και στην Αμβέρσα.

Βουλγαρία: Το εκλογικό κέντρο θα στηθεί στη Σόφια, όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο Σόφιας, Αργυροκάστρου, Τιράνων, Σκοπίων, Σεράγιεβου, Φιλιππούπολης και Βελιγραδίου.

Γαλλία: Οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν στα δύο εκλογικά κέντρα του Παρισιού ή σε αυτά σε Στρασβούργο, Νίκαια και Νάντη.

Γερμανία:Θα υπάρξουν 17 εκλογικά κέντρα σε:

  • Αμβούργο (Προξενείο) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι Αμβούργου, Γκίφχρον και Κιέλου, Αννόβερο (Ελληνική κοινότητα). 2 κέντρα στο Βερολίνο (πρεσβεία).
  • Στη Δρέσδη (κτίριο Δήμου). 2 κέντρα στο Μόναχο (Λύκειο Μονάχου). Στη Νυρεμβέργη (Λύκειο).
  • Στο Ντύσσελντορφ (προξενείο) όπου εκτός των εγκεγραμμένων του Ντύσσελντορφ θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι του Λεβερκούζεν, στο Άαχεν (ελληνική κοινότητα), στο Ντόρτμουντ (Γυμνάσιο Λύκειο), στο Βούπερταλ (Δημοτικό σχολείο).
  • Στο Μπίλεφελντ (Γυμνάσιο – Λύκειο) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι σε Μπίλεφελντ και Γκυτερόλο, στην Κολωνία (Γυμνάσιο Λύκειο).
  • Στη Στουτγάρδη (προξενικό κατάστημα) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι σε Στουτγάρδη, Μανχαϊμ και Χεβρώνα.
  • Στη Φρανκφούρτη (Ελληνικό σχολείο) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι Φρανκφούρτης, Βισμπάντεν, Γκίσσεν Νταρμσταντ, Όφενμπαχ και Ρουσσελχαϊμ.
  • Στο Λούντβιχσχαφεν (ενοριακό κέντρο Ι.Ν. Ευαγγελισμού) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι του Λούντβιχσχαφεν Σααρμπρούγκεν.

Δανία: Δύο εκλογικά κέντρα θα υπάρχουν στην Κοπεγχάγη, στην Ελληνική πρεσβεία.

Ελβετία: Δύο κέντρα στην ελληνική πρεσβεία στη Βέρνη και από ένα κέντρο σε Γενεύη (κτίριο Ελληνικής κοινότητας) και σε Λωζάνη (ξενοδοχείο Continental).

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Ένα κέντρο στην πρεσβεία στο Άμπου Ντάμπι.

Ηνωμένο Βασίλειο: Στο Λονδίνο θα υπάρξουν συνολικά 8 εκλογικά κέντρα. Τα πρώτα 4 στην Ελληνική πρεσβεία όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι που το επώνυμό τους ξεκινά από «Α» εως ΜΑΝΩΛ****** ΣΤΑΥ*****.

Τα υπόλοιπα 4 θα στηθούν στο Ελληνικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο Λονδίνου και θα ψηφίσουν οι εγγραμμένοι που το επώνυμο τους αρχίζει από ΜΑΡΑ**** ΒΑΛ**** ως το τέλος του καταλόγου.

Ένα κέντρο θα υπάρξει στη Γλασκώβη (Ελληνικό σχολείο Αγ. Λουκά), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι Γλασκώβης και Μπέλφαστ.

Από ένα κέντρο στο Εδιμβούργο (Ελληνικό Σχολείο Αγ. Ανδρέα), στο Ληντς (κτίριο Ελληνορθόδοξης κοινότητας) και στο Μπέρμιγχαμ (Κτίριο Ελληνικής – Κυπριακής Εστίας).

ΗΠΑ: Από ένα κέντρο στο Σαν Φρανσίσκο (προξενείο), Ατλάντα (προενείο), Βοστώνη (προξενείο), Λος Αντζελες (προξενείο), Νέα Υόρκη (προξενείο), Ουάσιγκτον (Πρεσβεία), Σικάγο (προξενείο), Τάμπα (προξενείο). Επίσης ένα κέντρο θα υπάρξει στο Χιούστον (προξενείο), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι του Χιούστον, Μπουένος Άιρες, Καράκας, Σάο Πάολο, Πόλη Μεξικού, Μοντεβιδέο, Λίμα και Σαντιάγο.

Ιρλανδία: Ένα εκλογικό κέντρο θα υπάρξει στο Δουβλίνο.

Ισπανία: Ένα κέντρο στη Μαδρίτη και ένα στη Βαρκελώνη.

Ιταλία: Ένα κέντρο στη Ρώμη (πρεσβεία), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι της Ρώμης και της Νάπολης. Επίσης από ένα κέντρο θα υπάρξει σε Βενετία (Ινστιτούτο Ελληνικών και Μεταβυζαντινών Σπουδών) και Μιλάνο (γραφεία Ελληνικής κοινότητας).

Καναδάς: Ένα κέντρο στο Τορόντο (προξενείο), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι σε Τορόντο, Βανκούβερ, Γουίνιπεγκ και Κάλγκαρυ και ένα στο Μοντρεάλ (προξενείο), όπου θα ψηφίσουν οι εγγραμμένοι σε Μοντρεάλ , Οττάβα και Χάλιφαξ.

Κατάρ: Ένα κέντρο στην Ντόχα (πρεσβεία).

Κορέα: Ένα κέντρο στη Σεούλ (πρεσβεία) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι σε Σεούλ, Τόκυο, Γκουανγκζού, Πεκίνο, Σαγκάη και Χονγκ-Κονγκ.

Κύπρος: Δύο εκλογικά κέντρα στη Λευκωσία (Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α΄) και από ένα σε Λεμεσό (Δημοτικό Μέγαρο), Λάρνακα (Παγκύπριο Λύκειο) και Πάφο (Α΄ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ).

Λιθουανία: Ένα κέντρο στο Βίλνιους (πρεσβεία), όπου θα ψηφίσουν οι εγγραμμένοι σε Βίλνιους, Ταλίν, Κιέβο, Ρίγα, Αγία Πετρούπολη, Μόσχα και Νοβορωσίσκ. Ένα κέντρο σε Κάουνας (ξενοδοχείο Victoria).

Λουξεμβούργο: Ένα κέντρο στο κτίριο πρεσβείας.

Μάλτα: Ένα κέντρο στη Βαλέτα (πρεσβεία).

Νότια Αφρική: Ένα κέντρο στο Γιοχάνεσμπουργκ (προξενείο), όπου θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι σε Κέηπ Τάουν, Ντέρμπαν και Πραιτώρια.

Νορβηγία: Ένα κέντρο στο Όσλο (πρεσβεία), όπου θα ψηφίσουν και οι εγγραμμένοι σε Ρέικιαβικ, Μπέργκεν και Τρόντχαϊμ.

Ολλανδία: Δύο κέντρα στη Χάγη (πρεσβεία), δύο κέντρα στο Άμστερνταμ (Γραφείο ΕΟΤ) και από ένα κέντρο σε Ρόττερνταμ (Ελληνικό σπίτι Ενωσης Ελλήνων Ολλανδίας) και στο Άιντχοφεν (Συνεδριακό κέντρο Igluu Lichttoren).

Ουγγαρία: Ένα κέντρο στην πρεσβεία στη Βουδαπέστη, όπου θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι σε Ζάγκρεμπ, Μπρατισλάβα και Λιουμπιάνα.

Πολωνία: Ένα κέντρο στην πρεσβεία στη Βαρσοβία.

Πορτογαλία: Ένα κέντρο στη Λισαβώνα (πρεσβεία).

Ρουμανία: Ένα κέντρο στο Βουκουρέστι (πρεσβεία), όπου θα ψηφίσουν και οι εγγραμμένοι σε Ιάσιο.

Σαουδική Αραβία: Ένα κέντρο στο Ριάντ (πρεσβεία), όπου θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι σε Κουβέιτ και Τζέντα.

Σιγκαπούρη: Ένα κέντρο στην πρεσβεία, όπου θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι σε Μουμπάι, Νέο Δελχί , Μπαγκόκ και Μανίλα.

Σουηδία: Από ένα κέντρο σε Στοκχόλμη (πρεσβεία), Γκέτεμποργκ (Ελληνική κοινότητα) και Μάλμε (άμισθο προξενείο), όπου θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι στο Βέξιε.

Τσεχία: Ένα κέντρο στην πρεσβεία στη Πράγα, όπου θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι σε Μπρνο και Παρντούμπιτσε.

Τουρκία: Ένα κέντρο στην Κωνσταντινούπολη (προξενείο), όπου θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι σε Ερεβάν, Τιφλίδα, Νιουρ Σουλτάν, Άγκυρα και Σμύρνη.

Φινλανδία: Ένα κέντρο στην πρεσβεία στο Ελσίνκι.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, grland.info)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε