Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Κυτταρική διαίρεση (Shutterstock)

Στο πεδίο των συναισθημάτων: Όταν οι σκέψεις έχουν αντίκτυπο στο κυτταρικό επίπεδο

Πέρα από τα όρια της Επιστήμης

«Τα πάντα είναι ενέργεια και αυτό είναι το μόνο που υπάρχει. Ταιριάξτε τη συχνότητα της πραγματικότητας που θέλετε και δεν μπορείτε παρά να την αποκτήσετε. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Αυτό δεν είναι φιλοσοφία. Αυτό είναι φυσική».
-Άλμπερτ Αϊνστάιν

Όχι μόνο μία ή δύο φορές, αλλά σε πολυάριθμες συζητήσεις όλοι μας έχουμε βιώσει ένα άλλο άτομο να τελειώνει τη φράση μας με τις ίδιες ακριβώς λέξεις που σκεφτόμασταν. Ή κάποιον να προτείνει την ίδια ιδέα που μας ήρθε επίσης στο μυαλό. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι συνήθως περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους που διαβάζουν τη σκέψη ή υπάρχει μια άλλη, λίγο πιο πειστική εξήγηση για αυτό το φαινόμενο;

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή, σε αυτή την περίπτωση από τα «κύτταρα».

Σύμφωνα με την αναπτυξιακή βιολογία των αρχών του 20ού αιώνα, μια ομάδα κυττάρων είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε διακριτά, εντοπισμένα βιοχημικά σήματα, προκαλώντας την ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφολογικών δομών ή οργάνων.

Με απλά λόγια, ένα κύτταρο, χωρίς καμία επαφή, αλλά μέσω σηματοδότησης, είναι σε θέση να αντιληφθεί τη δυσλειτουργία ενός άλλου κυττάρου και ενεργεί γρήγορα για να το αντικαταστήσει με ένα λειτουργικό. Η αλληλεπίδραση αυτή ονομάζεται μορφογενετικό πεδίο.

Ένα παράδειγμα του μορφογενετικού πεδίου είναι η ιστορία από την οποία ξεκίνησε το φαινόμενο των «εκατό μαϊμούδων», το οποίο παρατηρήθηκε τη δεκαετία του 1950 σε ένα ιαπωνικό νησί.

Μια ομάδα επιστημόνων παρατήρησε ότι οι πίθηκοι αυτού του νησιού έπλεναν τις πατάτες τους πριν τις φάνε. Η συνήθεια αυτή αναπτύχθηκε πιθανότατα τυχαία από έναν από τους πιθήκους και σταδιακά αντιγράφηκε από άλλους, αφού μάλλον συνειδητοποίησαν ότι οι πλυμένες πατάτες είχαν καλύτερη γεύση από τις άπλυτες.

Τελικά υπήρχαν 100 πίθηκοι στο νησί που έτρωγαν πατάτες με αυτόν τον τρόπο. Λίγο αργότερα, η ίδια συμπεριφορά φάνηκε να έχει ξεκινήσει και σε ένα άλλο νησί, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο. Σε αυτό το νησί όλοι οι πίθηκοι ξεκίνησαν να πλένουν τις πατάτες τους περίπου την ίδια στιγμή, σχεδόν σαν να τους το είχαν πει οι πίθηκοι από το πρώτο νησί, παρόλο που δεν είχε υπάρξει καμία επαφή μεταξύ των δύο ομάδων. Αυτό απλώς δείχνει πώς οι σκέψεις μας παράγουν δονήσεις που ταξιδεύουν και επηρεάζουν το περιβάλλον μας και ίσως, ακόμη και πέρα από αυτό.

Παρόλο που η ύπαρξη αυτού του πεδίου θεωρείται ψευδοεπιστήμη από τη γενική επιστημονική κοινότητα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ίδια αντιμετώπιση υπήρχε για πολλά φαινόμενα στο παρελθόν. Η μετατόπιση των ηπείρων, η σκοτεινή ύλη, το ηλιοκεντρικό ηλιακό σύστημα, η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν κ.λπ. απορρίφθηκαν κάποια στιγμή ως «ψευδοεπιστήμη» από τη γενική επιστημονική κοινότητα που υποστήριζε ότι η επιστήμη δεν μπορούσε να τα εξηγήσει.

Ένα στιγμιότυπο συναισθήματος

Το 1999, ο δρ. Μασάρου Εμότο, μετά το εξαιρετικό έργο μιας ολόκληρης ζωής πάνω στο νερό, δημοσίευσε το βιβλίο του «Τα κρυμμένα μηνύματα στο νερό», ένα μπεστ σέλερ των New York Times.

Σε αυτό το βιβλίο, έδειξε πώς οι κρύσταλλοι του νερού ανταποκρίνονταν στα πεδία δόνησης από το περιβάλλον τους, με αποτέλεσμα να αποκτούν διαφορετικά σχήματα.

Ο επίσημος ιστότοπός του τεκμηριώνει πολλά από αυτά τα πειράματα με φωτογραφίες εδώ.

Το νερό που εκτίθεται σε «αγάπη και ευγνωμοσύνη» εκδηλώνει περίπλοκα, συμμετρικά μοτίβα.

Το «Μπορώ να το κάνω» είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν να εκδηλώνονται συμπαγή εξαγωνικά σχήματα. Το «Δεν μπορώ να το κάνω» είχε ως αποτέλεσμα κάτι που μοιάζει με σπασμένο θραύσμα.

Η ευγένεια, ο σεβασμός, η ευτυχία και άλλα θετικά συναισθήματα δημιούργησαν μοτίβα που έμοιαζαν με νιφάδες χιονιού. Διάφορες προσευχές εκδήλωσαν τους πιο περίπλοκους από τους καταγεγραμμένους κρυστάλλους.

Ο Εμότο, που από καιρό γοητευόταν από το νερό, ήταν πεπεισμένος ότι το νερό προερχόταν έξω από τη γη και ήταν πιο μαγικό από ό,τι φαινόταν, καθώς περιείχε περισσότερα από όσα είχαμε συνειδητοποιήσει.

Επίδραση της μουσικής στο νερό

Τώρα ποιος δεν έχει μια λίστα με τα αγαπημένα του τραγούδια που τον ανεβάζουν ή του μένουν αξέχαστα με τρόπο που τίποτα άλλο δεν μπορεί να συγκριθεί;

Όλοι μας έχουμε διαφορετικές σκέψεις για διαφορετικά είδη μουσικής. Κάποιοι από εμάς απολαμβάνουν όλα τα είδη μουσικής ενώ κάποιοι άλλοι είναι πιο πιστοί σε ένα συγκεκριμένο είδος. Πολλές φορές όμως το σωστό τραγούδι μπορεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους μέσα μας. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί;

Ο Εμότο διεξήγαγε το ίδιο πείραμα, αλλά αυτή τη φορά σε ένα μουσικό περιβάλλον και τα αποτελέσματα καταγράφηκαν στις διάφορες εικόνες που βλέπετε εδώ.

Τώρα, ποιες είναι οι πιθανότητες να επηρεαζόμαστε από το περιβάλλον μας με τον ίδιο τρόπο που αυτά τα πειράματα δείχνουν ότι μπορεί να επηρεαστεί το νερό; Για να μην αναφέρουμε ότι έως και το 60 τοις εκατό του σώματός μας είναι νερό, με τον εγκέφαλο και την καρδιά μας να αποτελούνται από 73 τοις εκατό νερό.

Ένα από τα πολλά παράδοξα στη ζωή είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι που διαπρέπουν και πετυχαίνουν σε ό,τι βάζουν στο μυαλό τους, μπορεί επίσης να είναι οι ίδιοι που αρνούνται ότι η δύναμη της θέλησης και οι σκέψεις τους μπορούν να σχηματίσουν ένα πεδίο γύρω τους, οδηγώντας τους προς τους στόχους και τα όνειρά τους. Ένα πεδίο που πηγάζει από τα κύτταρα στο περιβάλλον μας μπορεί να αλλάξει και να μεταμορφώσει το ταξίδι μας στη ζωή, και σε αντάλλαγμα να μεταμορφώσει εμάς τους ίδιους.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε