Τρίτη, 10 Σεπ, 2024
Η ελληνική κυβέρνηση είναι ανάμεσα στις 44 χώρες που έλαβαν την επιστολή για τους 19 εγκληματίες του ΚΚΚ. Εδώ, Έλληνες ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ στο Σύνταγμα, τον Ιούλιο του 2021. (ευγενική παραχώρηση της Ελληνικής Ένωσης Φάλουν Ντάφα)

Στοχεύοντας το Φάλουν Γκονγκ, μέρος β΄: Επιστολή προς 44 κυβερνήσεις καλεί για κυρώσεις σε 19 εγκληματίες του ΚΚΚ

Οι 19 εμπλέκονται σε 15 καταγεγραμμένες υποθέσεις ανοικτής δίωξης των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ. Θα ήταν κυνικό να προβλέψουμε ότι καμία κυβέρνηση δεν θα αντιδράσει. Αλλά εαν έστω και λίγες το κάνουν, μια νέα εποχή αρχίζει.

«Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 24 χρόνια από τη σκληρή δίωξη του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα. Σας υποβάλλουμε τα ονόματα 19 αξιωματούχων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ), υπεύθυνων για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της δίωξης. Καλούμε την κυβέρνησή μας να επιβάλει κυρώσεις σε αυτά τα άτομα χρησιμοποιώντας όλους τους ισχύοντες νόμους.»

Έτσι αρχίζει η επιστολή που έστειλαν οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ που ζουν σε 44 χώρες στους επικεφαλής των αντίστοιχων κυβερνήσεων, καλώντας τους να θέσουν προ των ευθυνών τους τους Κινέζους αξιωματούχους που αναφέρει η επιστολή.

«Από τον Ιούλιο του 1999 που ξεκίνησε», συνεχίζει η επιστολή, «η εκστρατεία του ΚΚΚ για την εξάλειψη του Φάλουν Γκονγκ παραμένει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα σήμερα. Όταν ξεκίνησε αυτή η δίωξη, 70-100 εκατομμύρια άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα ασκούσαν το Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα. Από τότε, εκατομμύρια από αυτούς έχουν συλληφθεί ή φυλακιστεί. Οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις θανάτου εξαιτίας της δίωξης έχουν φτάσει τις 4.921. Ένας ανυπολόγιστος αριθμός ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ, πιθανότατα εκατοντάδες χιλιάδες, έχουν σκοτωθεί μέσω εξαναγκαστικής αφαίρεσης οργάνων, σύμφωνα με μαρτυρίες που ακούστηκαν από το Δικαστήριο για την Κίνα μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη. Το ΚΚΚ έχει επίσης χρησιμοποιήσει το Φάλουν Γκονγκ ως πεδίο δοκιμών για κατασταλτικές τακτικές, τεχνολογία και υπηρεσίες ασφαλείας που στη συνέχεια αναπτύχθηκαν εναντίον άλλων διωκόμενων ομάδων τα τελευταία χρόνια». Δυστυχώς, τα εγκλήματα τρέχουν γρηγορότερα από τα ηλεκτρονικά μηνύματα και στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη σύνταξη της επιστολής, στις αρχές του Ιουλίου του 2023, ο καταγεγραμμένος αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τους 5.000.

Η δίωξη του Φάλουν Γκονγκ από το κινεζικό καθεστώς έχει επίσης επεκταθεί, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «και σε άλλες χώρες. Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ έχουν αποτελέσει κορυφαίο στόχο της μαζικής εκστρατείας διακρατικής καταστολής του ΚΚΚ εκτός Κίνας. Η θρασύτατη επιχείρηση του Πεκίνου φάνηκε πρόσφατα από την απαγγελία κατηγοριών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε δύο πράκτορες του ΚΚΚ που προσπάθησαν να δωροδοκήσουν έναν υποτιθέμενο φορολογικό υπάλληλο, με σκοπό να αφαιρεθεί το μη κερδοσκοπικό καθεστώς από μια οργάνωση Φάλουν Γκονγκ. Ένα άλλο κατηγορητήριο νωρίτερα φέτος εξέθεσε πράκτορες του ΚΚΚ για το ρόλο τους σε ένα υπερπόντιο κινεζικό αστυνομικό τμήμα στη Νέα Υόρκη με στόχο τη φίμωση των διαδηλώσεων του Φάλουν Γκονγκ στην Ουάσιγκτον.»

Οι κυρώσεις κατά των αξιωματούχων του ΚΚΚ «ήταν αποτελεσματικές στην αποτροπή των διώξεων στην Κίνα», λέει το έγγραφο, αναφερόμενο στον λεγόμενο «Παγκόσμιο Νόμο Μαγκνίτσκι» ή, όπως επίσημα ονομάζεται, στον «Παγκόσμιο Νόμο Λογοδοσίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Μαγκνίτσκι, μια επέκταση της Ανάκλησης Τζάκσον-Βάνικ για τη Ρωσία και τη Μολδαβία και του Νόμου Λογοδοσίας για το Κράτος Δικαίου του Σεργκέι Μαγκνίτσκι του 2012». Ο εν λόγω νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων οπουδήποτε στον κόσμο.

Στην πράξη, η επιστολή προτρέπει τις ΗΠΑ να ενεργήσουν σε αυτή τη βάση και άλλες χώρες να βρουν τρόπους να τις μιμηθούν ή να περάσουν παρόμοιες νομοθεσίες. Το «Bitter Winter”, με την άδεια του Κέντρου Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα που το ετοίμασε για το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, είδε ένα έγγραφο με τίτλο «The Impact Inside China from U.S. Sanctions and Other Targeted Measures» («Το αποτέλεσμα που έχουν μέσα στην Κίνα οι κυρώσεις και άλλα στοχευμένα μέτρα που επιβάλλουν οι ΗΠΑ»), το οποίο υποστηρίζει την υπόθεση. Στην πραγματικότητα, «[οι] πληροφορίες από την Κίνα δείχνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις, [μετά την επιβολή των κυρώσεων] οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ αφέθηκαν ελεύθεροι και τους επιστράφηκαν τα υπάρχοντά τους, ενώ οι Κινέζοι αξιωματούχοι ασφαλείας αρχίζουν να αποφεύγουν τις υπηρεσίες ή τα τμήματα που είναι γνωστό ότι συμμετέχουν στη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ».

Arrest of Falun Gong practitioners in China. Credits.
Συλλήψεις ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα. (Wikimedia Commons)

 

Ο κατάλογος των 44 χωρών στις οποίες στάλθηκε η επιστολή είναι διαθέσιμος στο Minghui.org, την ιστοσελίδα μιας εθελοντικής οργάνωσης που λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος επικοινωνίας για την κοινότητα του Φάλουν Γκονγκ σε όλο τον κόσμο. Το Minghui έχει δημοσιεύσει μερικές από τις πιο ολοκληρωμένες και εμπεριστατωμένες πληροφορίες σχετικά με τη δίωξη.

Στις 44 χώρες περιλαμβάνονται όλα τα μέλη της συμμαχίας «Five Eyes» (μια διεθνής επιχείρηση πληροφοριών για την ασφάλεια), πολλά έθνη της Ασίας, της Αμερικής και της Ευρώπης και οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ονομαστικά, οι χώρες αυτές είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νέα Ζηλανδία. Στη συνέχεια, η Αργεντινή, η Χιλή, η Κολομβία, η Δομινίκα, η Ινδονησία, το Ισραήλ, το Λιχτενστάιν, το Μεξικό, η Νορβηγία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ελβετία. Επίσης, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Σλοβενία.

Τα ονόματα των 19 κατηγορούμενων αξιωματούχων του ΚΚΚ αναφέρονται επίσης από το Minghui.org. Η επιστολή που έστειλαν οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ στους επικεφαλής των 44 κυβερνήσεων των χωρών στις οποίες ζουν περιλαμβάνει «15 φακέλους υποθέσεων» όπου οι 19 αυτοί αξιωματούχοι κρίθηκαν «υπεύθυνοι για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων και των εξωδικαστικών δολοφονιών ατόμων που προσπαθούν να ασκήσουν και να υπερασπιστούν την ανεξιθρησκία, την ελευθερία συνείδησης, των πεποιθήσεων, της έκφρασης και της σκέψης τους». Το Minghui.org υπογραμμίζει ότι «[οι] αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσαν πριν από αρκετά χρόνια ότι το υλικό που παρέχεται από τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ είναι αυθεντικό και αξιόπιστο, παρουσιάζεται με επαγγελματικό τρόπο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για άλλες ομάδες».

Falun Gong protest outside the European Parliament, 2016. Credits.
Ειρηνική διαμαρτυρία ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 14 Ιουλίου 2016. (Wikimedia Commons)

 

Οι 19 διώκτες που κατονομάζονται στην επιστολή

Φαν Λουμπίνγκ: Διευθυντής του Γραφείου Διοίκησης Φυλακών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, πρώην γραμματέας της κομματικής επιτροπής της Κεντρικής Ακαδημίας της Δικαστικής Αστυνομίας (Εθνική Ακαδημία Δικηγόρων), πρώην διευθυντής του Γραφείου Ερευνών του Υπουργείου Δικαιοσύνης (διευθυντής του Ινστιτούτου Δικαστικών Ερευνών) και εκδότης του περιοδικού China Judicial.

Λι Ρουλίν: Πρόεδρος του China Institute of Integrity and Legal System, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής εισαγγελέας της Ανώτατης Εισαγγελίας, πρώην μέλος της ομάδας ηγεσίας του κόμματος και διευθυντής του πολιτικού τμήματος της Ανώτατης Εισαγγελίας, πρώην διευθυντής της διοίκησης εργασιακής αναμόρφωσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Λιου Τζιαγί: Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής της 14ης Εθνικής Επιτροπής της Κινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης, Διευθυντής της Επιτροπής Προτάσεων, πρώην Γραμματέας της Επιτροπής του Κόμματος στην επαρχία Σάντονγκ.

Γε Χανμπίνγκ: Αντιπεριφερειάρχης της επαρχίας Σιτσουάν, διευθυντής και γραμματέας του Κόμματος του επαρχιακού τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας, αναπληρωτής γραμματέας της πολιτικής και νομικής επιτροπής της επαρχιακής κομματικής επιτροπής, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της επαρχίας Τζετζιάνγκ, πρώην αναπληρωτής γραμματέας της νομικής επιτροπής του δήμου Χανγκτζόου, γραμματέας του Κόμματος και διευθυντής του γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας του Χανγκζτζόου και γενικός επιθεωρητής.

Λι Τσενγκλίν: Γραμματέας της Πολιτικής και Νομικής Επιτροπής της Επαρχιακής Επιτροπής του Κόμματος, Γραμματέας της Επιτροπής του Κόμματος και Διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Επαρχίας, Πρώην Γραμματέας της Ομάδας Ηγεσίας του Κόμματος, Επικεφαλής Εισαγγελέας της Εισαγγελίας της Επαρχίας Λιαονίνγκ, Μέλος της Πολιτικής και Νομικής Επιτροπής της Επαρχιακής Επιτροπής του Κόμματος, Πρώην Αναπληρωτής Γραμματέας της Ομάδας Ηγεσίας του Κόμματος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Επαρχίας Τζιλίν.

Γιόου Τσουανρόνγκ: Γραμματέας της ηγετικής ομάδας του Κόμματος, αντιπρόεδρος, εκτελών χρέη προέδρου και πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της επαρχίας Χουμπέι.

Τζανγκ Γι: Γραμματέας της Ομάδας Ηγεσίας του Κόμματος και Επικεφαλής Εισαγγελέας της Εισαγγελίας της Επαρχίας Χαϊνάν, Αναπληρωτής Γραμματέας της Πολιτικής και Νομικής Επιτροπής της Επαρχιακής Επιτροπής του Κόμματος, Πρώην Γραμματέας του Κόμματος και Διευθυντής του Δικαστικού Τμήματος της Επαρχίας Τζιλίν, Πρώην Πρώτος Πολιτικός Κομισάριος του Γραφείου Διοίκησης Φυλακών της Επαρχίας Τζιλίν, Πρώην Εκτελεστικός Αναπληρωτής Γραμματέας της Επιτροπής του Κόμματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Είναι επίσης Γραμματέας της Επιτροπής Επιθεώρησης Πειθαρχίας και πρώην Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Νομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ταν Ζουνχουά: πρώην μέλος της κομματικής επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης της επαρχίας Χεϊλονγκτσιάνγκ, αναπληρωτής γραμματέας της κομματικής επιτροπής και διευθυντής του επαρχιακού γραφείου διοίκησης φυλακών.

Γι Τζιανμίν: Μέλος της κομματικής επιτροπής του τμήματος δικαιοσύνης της επαρχίας Χεϊλονγκτσιάνγκ, γραμματέας της κομματικής επιτροπής και διευθυντής του επαρχιακού γραφείου διοίκησης φυλακών.

Λι Γιλόνγκ: Αναπληρωτής γραμματέας της Δημοτικής Επιτροπής Κόμματος της Γούχαν, γραμματέας της Πολιτικής και Νομικής Επιτροπής, πρώην μέλος της Μόνιμης Επιτροπής της Δημοτικής Επιτροπής Κόμματος της Γούχαν, αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής και Νομικής Επιτροπής της Δημοτικής Επιτροπής Κόμματος, γραμματέας της Επιτροπής Κόμματος και διευθυντής του Δημοτικού Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της επαρχίας Χουμπέι, διευθυντής του Πολιτικού Τμήματος, πρώην μέλος της Μόνιμης Επιτροπής της Δημοτικής Επιτροπής Ετζόου της επαρχίας Χουμπέι, γραμματέας της Πολιτικής και Νομικής Επιτροπής της Δημοτικής Επιτροπής Κόμματος και διευθυντής του Δημοτικού Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας.

Σούε Τσανγκγί: Μέλος της ηγετικής ομάδας του κόμματος, αναπληρωτής επικεφαλής εισαγγελέας, μέλος της εισαγγελικής επιτροπής, ανώτερος εισαγγελέας της εισαγγελίας της επαρχίας Χενάν, πρώην επικεφαλής εισαγγελέας της πόλης Νανιάνγκ, εισαγγελία της επαρχίας Χενάν.

Λι Τσιανγκ: Αναπληρωτής κυβερνήτης του νομού Γκανζί, επαρχία Σιτσουάν, γραμματέας της κομματικής επιτροπής και επικεφαλής επιθεωρητής του κρατικού γραφείου Δόσιας Ασφάλειας, αναπληρωτής γραμματέας της πολιτικής και νομικής επιτροπής της κρατικής κομματικής επιτροπής και πρώην επικεφαλής του Σώματος Εθνικής Ασφάλειας του γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας της επαρχίας Σιτσουάν.

Ντονγκ Καϊντέ: πρώην διευθυντής του Γραφείου Δικαιοσύνης του Δήμου Σενυάνγκ και διευθυντής της διοίκησης των φυλακών.

Τιεν Τζι: Διευθυντής της φυλακής Σενυάνγκ Ντονγκλίνγκ, πρώην διευθυντής του κέντρου απεξάρτησης από τα ναρκωτικά Σενυάνγκ Τζανγκσί.

Τσιν Κεπίνγκ: Διευθυντής και πολιτικός κομισάριος της φυλακής Τζιατζόου, επαρχία Σιτσουάν.

Λούο Τζιανγκτάο: Διευθυντής του πολιτικού τμήματος της φυλακής Τζιατζόου, επαρχία Σιτσουάν, πρώην επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης και μεταρρύθμισης της φυλακής Τζιατζόου.

Σάο Λινγκ: Προϊστάμενος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Μεταρρύθμισης της φυλακής Τζιατζόου, επαρχία Σιτσουάν.

Λι Πενγκ: αναπληρωτής διοικητής του αυτόνομου νομού Άμπα Θιβέτ και Τσιανγκ, στην επαρχία Σιτσουάν, διευθυντής του γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας και αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής και Νομικής Επιτροπής.

Τανγκ Τζινφένγκ: Αναπληρωτής επικεφαλής εισαγγελέας και μέλος της εισαγγελικής επιτροπής της εισαγγελίας Φενγκτσένγκ, στην επαρχία Λιαονίνγκ.

Εάν οι κυβερνήσεις που καλούνται να αναλάβουν δράση ανταποκριθούν, θα είναι πραγματικά η αυγή μιας νέας εποχής.

Του Marco Respinti

Μετάφραση και αναδημοσίευση από το Bitter Winter

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε