Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
Ο Τομ Φίττον, πρόεδρος του Judicial Watch, στην Ουάσινγκτον, 1 Νοεμβρίου 2019. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Στόχος της Κατηγορίας Τραμπ είναι να «παγώσουν και να ποινικοποιήσουν τον λόγο» που αντιτίθεται στην αριστερή ατζέντα: Τομ Φίττον

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

 

Ο Τομ Φίττον, συντηρητικός ακτιβιστής και πρόεδρος του Judicial Watch, είπε στην Epoch Times σε συνέντευξη στην εκπομπή «Ηγέτες Αμερικανικής Σκέψης» ότι πιστεύει πως ο στόχος του να φέρουν μια κατηγορία υποκίνησης εξέγερσης κατά του πρώην προέδρου Τραμπ είναι να «παγώσουν και να ποινικοποιήσουν τον λόγο» που αντιτίθεται στην ατζέντα αυτών στην πολιτική αριστερά.

Αποκαλώντας την δεύτερη δίκη κατηγορίας κατά του Τραμπ «αντισυνταγματική», ο Φίττον υπογράμμισε πως ισοδυναμεί με προσπάθεια απαγόρευσης των φωνών όσων εγείρουν ανησυχητικά ζητήματα που αντιτίθονται σε συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους.

«Είναι πραγματικά μια επίθεση στα πολιτικά δικαιώματα και στον πρόεδρο Τραμπ, στα πολιτικά δικαιώματα των υποστηρικτών του που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με αυτόν περί των ζητημάτων που ανέφερε», είπε ο Φίττον.

«Και αυτό που προσπαθεί να κάνει η αριστερά είναι να ονομάσει παράνομη την αντίσταση στην ατζέντα της. Νούμερο ένα στην λίστα της είναι ανησυχίες περί εκλογικής ακεραιότητας», είπε. «Αν εγείρεις ανησυχίες για αυτό, χρειάζεται να διαγραφείς από την ψηφιακή πλατφόρμα, ή χειρότερα.»

Δημοκρατική της Βουλής που υποστήριξαν την Κατηγορία επιχειρηματολόγησαν ότι ο Τραμπ έθεσε την σκηνή για την βία μέσω επανειλημμένων ισχυρισμών ότι τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν ψευδή.

Την δεύτερη μέρα της δίκης, Δημοκρατικοί διαχειριστές της Κατηγορίας έθεσαν τον ισχυρισμό ότι η παραβίαση της 6ης Ιανουαρίου του Καπιτωλίου δεν προκλήθηκε από έναν μεμονωνμένο λόγο αλλά ήταν μάλλον αποτέλεσμα ενός μοντέλου μηνυμάτων μηνών που έσπειρε αμφιβολία περί των εκλογών και τροφοδότησε θυμό μεταξύ ψηφοφόρων του Τραμπ ενισχύοντας την άποψη ότι τους εξαπάτησαν και τους πήραν την νίκη και τους περιθωριοποίησαν μέσω απάτης.

Ισχυρίστηκαν επίσης ότι ο Τραμπ συγκέντρωσε ένα πλήθος στην Ουάσινγκτον, έδωσε στο πλήθος εντολές πορείας, και δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την βία όπως εμφανίστηκε στην τηλεόραση.

Διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομία στο Αμερικανικό Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, 6 Ιανουαρίου 2021. (Julio Cortez/AP Photo)

 

Οι δικηγόροι υπεράσπισης του Τραμπ είπαν ότι ο Τραμπ είπε ρητά στους συγκεντρωμένους να διαδηλώσουν ειρηνικά, και τα σχόλιά του της 6ης Ιανουαρίου «να πολεμήσουν» [μεταφράζεται και ως «να αγωνιστούν»] ήταν απλώς ρητορική χρήση του λόγου όχι διαφορετική από αυτήν που συνήθως επιλέγουν οι πολιτικοί, και ούτως ή άλλως επιτρεπτή υπό τις προστασίες της Πρώτης Τροπολογίας.

«Το να ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος με οποιονδήποτε τρόπο θέλησε, επιθύμησε, ή ενθάρρυνε άνομη ή βίαιη συμπεριφορά είναι ένα εξωφρενικό και τερατώδες ψέμα», είπε ο Μάικλ φαν ντερ Φέεν, ένας από τους δικηγόρους του Τραμπ, την Παρασκευή.

Κατηγόρησαν επίσης τους Δημοκρατικούς για εκστρατεία «μίσους» εναντίον του Τραμπ, για χρήση της δίκης κατηγορίας για να εκτελέσουν πολιτική εκδίκηση σε άλλους, και για υποκρισία. Την Παρασκευή, δικηγόροι του Τραμπ παρουσίασαν ένα μοντάζ βίντεο που έδειχναν Δημοκρατικούς, κάποιοι από αυτούς Γερουσιαστές που τώρα υπηρετούν ως ένορκοι, να λένε επίσης στους υποστηρικτές τους να «πολεμήσουν», ζητώντας να δώσουν μια αντιστοιχία με την ρητορική του Τραμπ.

«Αυτή είναι συνηθισμένη πολιτική ρητορική που είναι βασικά μη διακριτέα από την γλώσσα που έχει χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους σε όλο το πολιτικό φάσμα για εκατοντάδες χρόνια», είπε ο Φαν ντερ Φέεν. «Αμέτρητοι πολιτικοί έχουν μιλήσει για αγώνα για τις αρχές μας.»

Ο Ντέιβιντ Σον, ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούσαν τον Τραμπ, είπε την Παρασκευή ότι «αυτή η άνευ προηγουμένου προσπάθεια δεν έχει να κάνει με Δημοκρατικούς που αντιτίθενται σε πολιτική βία. Έχει να κάνει με Δημοκρατικούς που προσπαθούν να ακυρώσουν την πολιτική αντιπολίτευσή τους. Είναι συνταγματικός πολιτισμός ακύρωσης.»

Ερωτηθείς να σχολιάσει τα λόγια του Σον, ο Φίττον είπε ότι πιστεύει πως αντανακλούν με ακρίβεια την πρόθεση πίσω από την ώθηση της κατηγορίας έναντι του Τραμπ.

«Είναι μια προσπάθεια να αφαιρέσουν τον πρόεδρο από την πολιτική ζωή του έθνους μας», είπε. «Και μια προσπάθεια να αφαιρέσουν έναν παίκτη από την σκακιέρα που θα ήταν ένας αποτελεσματικός υπέρμαχος, ένας ηγέτης εναντίον της ατζέντας τους.»

 

Ο πρόεδρος Τραμπ τελικά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες, ως αποτέλεσμα της εκδίκασης.

Ο Γιαν Γεκίλεκ συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε