Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Η Κινέζα ιολόγος Σι Τζενγκλί φαίνεται εντός του εργαστηρίου Ρ4 στην πόλη Γουχάν, επαρχία Χουμπέι, στις 23 Φεβρουαρίου 2017. (Johannes Eisele/AFP μέσω Getty Images)

Στοιχεία αποκαλύπτουν ότι στρατιωτική ομάδα συνεργάστηκε με εργαστήριο στην πόλη από όπου άρχισε η πανδημία COVID-19

Το κινεζικό καθεστώς είπε πως το αμφιλεγόμενο ινστιτούτο ιολογίας του δεν είχε σχέση με τον στρατό, αλλά το ινστιτούτο δούλευε συνεργαζόμενο με στρατιωτικούς επικεφαλής σε ένα πρότζεκτ χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση για σχεδόν μία δεκαετία.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν (ΙΙΓ) συμμετείχε σε ένα πρότζεκτ, χρηματοδοτούμενο από το Εθνικό Ίδρυμα Φυσικής Επιστήμης – ένα χρηματοδοτούμενο από το καθεστώς ίδρυμα επιστημονικής έρευνας – από το 2012 έως το 2018. Η ομάδα του πρότζεκτ αποτελείτο από πέντε στρατιωτικούς και πολιτικούς ειδικούς, που διενήργησαν έρευνα στα εργαστήρια του ΙΙΓ, σε στρατιωτικά εργαστήρια, και σε άλλα πολιτικά εργαστήρια και κατέληξαν «στην ανακάλυψη ζωικών παθογόνων [βιολογικών στοιχείων που προκαλούν ασθένεια] σε άγρια ζώα.»

Το ΙΙΓ βρίσκεται στην πόλη της κεντρικής Κίνας Γουχάν, το σημείο εκκίνησης της πανδημίας COVID-19. Ως εξελιγμένο ινστιτούτο ιολογίας, το ΙΙΓ έχει το μοναδικό Ρ4 εργαστήριο – εργαστήριο του ανώτατου επιπέδου βιοασφαλείας – στην Κίνα και το μεγαλύτερο αποθετήριο κορωνοϊών νυχτερίδας στην Ασία. Ο ιός του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), κοινώς γνωστός ως νέος κορωνοϊός, είναι «96 τοις εκατό πανομοιότυπος σε επίπεδο ολικού γονιδιώματος με έναν κορωνοϊό νυχτερίδας», έγραψαν Κινέζοι ερευνητές σε ένα ερευνητικό άρθρο (pdf) που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο 2020.

Στους πρόσφατους μήνες, το κινεζικό υπουργείο εξωτερικών και η Σι Τζενγκλί, η ιολόγος του ΙΙΓ με το προσωνύμιο «γυναίκα νυχτερίδα» λόγω της έρευνάς της σε κορωνοϊούς με προέλευση νυχτερίδας, αρνήθηκε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του ΙΙΓ και του στρατού, και είπε ότι δεν υπάρχουν ερευνητές του ΙΙΓ που μολύνθηκαν με COVID-19.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, «αρκετοί ερευνητές εντός του ΙΙΓ αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019, πριν την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση πανδημίας, με συμπτώματα παρόμοια τόσο με COVID-19 όσο και με συνήθεις εποχικές ασθένειες.»

«Το ΙΙΓ έχει συμμετάσχει σε χαρακτηρισμένη [ως εμπιστευτική ή απόρρητη] έρευνα, όπως πειράματα εργαστηρίου σε ζώα, για λογαριασμό του κινεζικού στρατού από τουλάχιστον το 2017», δηλώνει ένα έγγραφο πληροφοριών του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά, η Σι αρνήθηκε ότι το ΙΙΓ συμμετείχε σε έρευνα μαζί με τον κινεζικό στρατό. «Δεν γνωρίζω καμία στρατιωτική εργασία στο ΙΙΓ. Αυτή η πληροφορία είναι λανθασμένη», είπε η Σι σε ένα εξ αποστάσεως σεμινάριο στις 23 Μαρτίου. Η Σι δεν ανέφερε ότι το ΙΙΓ χρησιμοποιήθηκε από μια κινεζική στρατιωτική ιατρική ομάδα στις αρχές του 2020 για ανάπτυξη εμβολίων COVID-19.

Η Σι είπε στο περιοδικό Science τον Ιούλιο του 2020 ότι δεν υπήρξαν διαρροές παθογόνων ή μολύνσεις προσωπικού. Το περιοδικό ανέφερε ότι σύμφωνα με την Σι, «υπάρχει “μηδενική μόλυνση” μεταξύ του προσωπικού ή φοιτητών από τον SARS-CoV-2 [νέο κορωνοϊό του 2019] ή από παρόμοιους με SARS ιούς.»

Στα τέλη Μαρτίου, κινεζικά μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού της Κίνας ανέφεραν ότι τρία μέλη του ΙΙΓ άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με της COVID-19 από τις αρχές Νοεμβρίου 2019. Λίγο μετά, το κινεζικό κρατικό δημοσιογραφικό μέσο China News ανέφερε ότι τα νέα βασίζονταν σε φήμες.

Η China News ανέφερε ότι ένας Κινέζος ειδικός είπε στην ομάδα έρευνας του ΠΟΥ – που επισκέφθηκε την Κίνα τον Φεβρουάριο για να διερευνήσει την προέλευση του ιού του ΚΚΚ – ότι κρούσματα από το 2019 ήταν ασθενείς σε νοσοκομεία σχετιζόμενα με το ΙΙΓ, και όχι μέλη του προσωπικού του ΙΙΓ.


Προσωπικό ασφαλείας συγκεντρώνεται κοντά στην είσοδο του Ινστιτούτου Ιολογίας Γουχάν κατά την επίσκεψη της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Γουχάν, Κίνα, στις 3 Φεβρουαρίου 2021. (Ng Han Guan/AP Photo)

 

Συνεργασία στρατού-πολιτών

Το Εθνικό Ίδρυμα Φυσικής Επιστήμης Κίνας (ΕΙΦΕΚ) δημοσίευσε ερευνητικά αποτελέσματα για τα ζωικά παθογόνα στην ιστοσελίδα του την 1η Φεβρουαρίου 2018. Δήλωσε επίσης πως το πρότζεκτ «ανακάλυψε πάνω από 1.640 τύπους νέων ιών χρησιμοποιώντας τεχνολογία μεταγονιδιωματικής», και η έρευνα διεξήχθη από μια πολιτική και στρατιωτική ομάδα.

Ο Τσάο Γουτσούν, 58 ετών, είναι μέλος της στρατιωτικής ομάδας του πρότζεκτ, και ένας συνταγματάρχης και κορυφαίος επιδημιολόγος στον κινεζικό στρατό. Υπήρξε ερευνητής στην Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών από τον Σεπτέμβριο 2017, αλλά δουλεύει εκεί τα τελευταία 21 χρόνια. Υπηρέτησε ως διευθυντής της ακαδημίας από το 2007 έως το 2017, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του. Ο Τσάο είχε την δεύτερη ανώτερη θέση στην ομάδα, ενώ ο επικεφαλής ήταν ο Υποστράτηγος Τσεν Γουέι, ο κορυφαίος ειδικός βιολογικού πολέμου της Κίνας.

Στις 26 Ιανουαρίου 2020, ο Τσάο συνόδευσε τον Τσεν στην Γουχάν και πήραν τον έλεγχο του ΙΙΓ. Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τότε ότι ο κύριος σκοπός της μεταφοράς ελέγχου στον στρατό ήταν η ανάπτυξη εμβολίου κατά του ιού του ΚΚΚ.

Ο Τσάο επίσης συνδιηύθυνε το πρότζεκτ του ΕΙΦΕΚ μαζί με την Σι (την ιολόγο του ΙΙΓ), και η ομάδα Τσεν-Τσάο είχε πάρει τον έλεγχο του ΙΙΓ ότι η πανδημία COVID-19 εμφανίστηκε στην Γουχάν.

 

Εργαζόμενοι εντός του Ρ4 εργαστηρίου στην Γουχάν, Κίνα, 23 Φεβρουαρίου 2017. (Johannes Eisele/AFP via Getty Images)

 

Οι άλλοι τρεις διευθυντές ομάδας του πρότζεκτ του ΕΙΦΕΚ ήταν οι Λιάνγκ Γκουοντόνγκ, Τζανγκ Γιονγκτζέν, και Σου Τζιανγκουό, ερευνητές από το Κινεζικό Κέντρο για Έλεγχο και Πρόληψη Νοσημάτων (CDC). Μεταξύ τους, ο Σου ήταν ο επικεφαλής πρότζεκτ δηλαδή ο προϊστάμενος των άλλων τεσσάρων μελών της ομάδας.

Ο Σου, 69 ετών, είναι ο διευθυντής του βασικού κρατικού εργαστηρίου για πρόληψη και έλεγχο μεταδοτικών ασθενειών, ένας ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Μηχανικής, και διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο Νανκάι. Το βιογραφικό σημείωμα του Σου δηλώνει πως έλαβε $987.820 ως χρηματοδότηση από το ΕΙΦΕΚ για το πρότζεκτ.

Ως ένας από τους κορυφαίους ειδικούς ιών της Κίνας, ο Σου πήγε στην Γουχάν για να υπηρετήσει ως επικεφαλής ομάδας στις αρχές του 2020. Στις 14 Ιανουαρίου 2020, ο Σου είπε στο κινεζικό περιοδικό Science: «Όλες οι 763 κοντινές επαφές δεν έχουν μολυνθεί. Η πανδημία δεν είναι σοβαρή, και μπορεί να σταματήσει την επόμενη εβδομάδα αν δεν υπάρξουν νέες μολύνσεις.»

Στην πραγματικότητα, κάτοικοι της Γουχάν άρχισαν να συνωστίζονται στα νοσοκομεία λόγω συμπτωμάτων πνευμονίας από τις αρχές Ιανουαρίου 2020, αλλά το καθεστώς αρνήθηκε να αναγνωρίσει ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων έως τις 20 Ιανουαρίου 2020. Οι αργοπορημένες ανακοινώσεις εξαπάτησαν τον κόσμο και έτσι κάτοικοι της Γουχάν ταξίδεψαν σε όλη την υφήλιο, εξαπλώνοντας τον ιό.


Μια ομάδα επιστημόνων και φοιτητών από το πανεπιστήμιο Τσουλαλόνγκορν βάφουν τα νύχια μιας νυχτερίδας ελεύθερης ουράς ως τρόπο σήμανσής της σε ένα φοιτητικό εργαστήριο κοντά στο σπήλαιο Κάο Τσονγκ Πραν στο Ρατσαμπουρί, Ταϊλάνδη, 12 Σεπτεμβρίου 2020. (Lauren DeCicca/Getty Images)

 

Γυναίκα νυχτερίδα

Η Σι, 56 ετών, διευθύνει το Κέντρο για Νεοεμφανιζόμενες Μεταδοτικές Ασθένειες στο ΙΙΓ. Το 2000, έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στην ιολογία από πανεπιστήμιο Μονπελλιέ ΙΙ στην Γαλλία, αφότου σπούδασε εκεί για τέσσερα χρόνια.

Η Σι άρχισε να ερευνά κορωνοϊούς όταν η Κίνα υπέφερε από την πανδημία οξέος συνδρόμου αναπνευστικού (SARS) το 2002 και 2003.

Οι αρχές του Πεκίνου είπαν πως ο ιός SARS είχε μεταδοθεί από σίβιτ (ένα σαρκοφάγο ζώο) σε ανθρώπους στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας τον Νοέμβριο 2002. Ο SARS διαδόθηκε σε άλλες κινεζικές πόλεις και στο γειτονικό Χονγκ Κονγκ επειδή το καθεστώς δεν επέτρεψε στον κόσμο να μιλάει για αυτήν την μεταδοτική ασθένεια τους πρώτους δύο μήνες. Τελικά ο ιός σκότωσε τουλάχιστον 774 άτομα, και μόλυνε 8.096 άτομα από 31 χώρες.

Η κρατική κινεζική τηλεόραση CCTV είχε αναφέρει στις 29 Δεκεμβρίου 2017, ότι η Σι και η ομάδα της δεν πίστευαν πως τα σίβιτ ήταν οι φυσικοί ξενιστές του SARS, και ήταν μόνο μεσάζοντες ξενιστές. Άρχισαν να ερευνούν νυχτερίδες από διαφορετικές κινεζικές περιοχές το 2004.

Το 2011, η ομάδα της Σι εντόπισε ένα ιό παρόμοιο με τον SARS σε νυχτερίδες που ζούσαν σε σπηλιά στην επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας. Ονόμασαν τότε τον ιό «ΙΙΓ1» και διεξήγαγαν περαιτέρω έρευνες. Η CCTV δεν ανέφερε τις λεπτομέρειες του ιού, αλλά είπε ότι η ομάδα της Σι συνέχισε να παίρνει δείγματα από την ίδια σπηλιά για πέντε έτη.

Από το 2015, η ομάδα της Σι εκδίδει τα πειραματικά της αποτελέσματα σε διεθνή περιοδικά, όπως το Virologica Sinica, Nature, και Lancet.

Εβδομάδες μετά την δημόσια αναγνώριση της πανδημίας COVID-19 από το κινεζικό καθεστώς, η Σι και η ομάδα της δημοσίευσαν ένα άρθρο στο Nature, που συνέδεε την COVID-19 με νυχτερίδες.

Η ομάδα της Σι ανακάλυψε τον κορωνοϊό νυχτερίδας σε νυχτερίδες που είχαν συλλέξει από ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο χαλκού στον νομό Τονγκουάν, κομητεία Μοτζιάνγκ, επαρχία Γιουνάν. Οι ερευνητές του ΙΙΓ είχαν επισκεφθεί το ορυχείο αρκετές μέρες παρ’ όλο που έξι εργάτες είχαν μολυνθεί όταν δούλευαν εκεί.

Στις 15 Ιουλίου 2020, ο ιολόγος Τζόναθαν Λάθαμ και η μοριακή βιολόγος Άλλισον Γουίλσον από την Ιθάκη, Ν.Υ., δημοσίευσαν από κοινού ένα άρθρο στο Independent Science News, αφότου μετέφρασαν μια μεταπτυχιακή πτυχιακή εργασία 66 σελίδων από τον Λι Σου, έναν Κινέζο γιατρό που είχε νοσηλεύσει τους εργάτες του ορυχείου και έστειλε δείγματα ιστού τους στο ΙΙΓ για εξετάσεις.

Η πτυχιακή εργασία του Λι υποβλήθηκε τον Μάιο 2013. Έγραψε ότι έξι εργάτες του ορυχείου αφαίρεσαν περιττώματα νυχτερίδας από ένα ορυχείο τον Απρίλιο 2012. Αφότου δούλεψαν εκεί για 14 μέρες, όλοι οι εργάτες ένιωσαν άρρωστοι με βαριά συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, ξερό βήχα, και πόνο σε μέλη.

Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Κουνμίνγκ, Σχολή Κλινικής Ιατρικής, όπου ο Λι σπούδαζε, παρέλαβε και νοσήλευσε τους εργάτες. Τελικά, τρεις από τους εργάτες πέθαναν. Τα δείγματά τους εστάλησαν στο ΙΙΓ για περαιτέρω έρευνα.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε